Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Piec gitarowy [help!]

Mr X
-
-
Kontaktowanie:
Piec gitarowy [help!]

Postautor: Mr X » 18 maja 2007, o 13:36

Witam
Chcialbym w koncu wziac sie za budowe dawno juz planowanego comba gitarowego. Jest to moja pierwsza konstrukcja i wciaz jednak nurtuja mnie pewne pytania ;)
Przedwzmacniacze (kanal czysty i przesterowany) wg schematu Janka. Koncowka na TDA2050.
1. Zamierzam uzyc trafa 2x15V 40W (po wyprostowaniu ≈20V). TDA2050 daje 35W przy 4Ω i ±18V lub 32W przy 8Ω i ±22V (zrodlo: nota katalogowa). Slyszalem jednak ze przy ±20V mozna uzyc glosnika 4Ω
zasilanie i moce wyjsciowe sa podawane pod obciazeniem i te +-20V w spoczynku zamieni sie w duzo mniej niz +-18V. Wzmak bedzie bezpieczny nawet na 4omach.

Ok ale zastanawiam sie czy jest sens uzyc glosnika 4Ω skoro glosnik ktory mam zamiar uzyc ma 30W (Tesla ARZ 660X).
2. Zastanawiam sie czy to ±20V wystarczy dla przesteru (ktory potrzebuje ±22V) i czy nie za duzo dla cleanu (ktorego zasila sie przez +18V).
3. Wzmak bedzie mial ≈30W. Czy wystarczy trafo 40W (czy po odjeciu strat wyjdzie ok 30W?)?
4. Czy do zrobienia chassis moge uzyc ocynkowanej blachy (pytam dla pewnosci ;))
5. Jak zrobic przelacznik miedzy kanalem czystym a przesterowanym? Wystarczy pojedynczy przelaczynik on-on przelaczajacy sygnal (czy zasilanie??) miedzy przedwzmacniaczami? Czy moze trzeba uzyc podwojnego przelacznika on-on ktory bedzie przelaczal sygnal i zasilanie na raz??
Bede wdzieczny jesli odpowiecie na wszystkie moje pytania ;)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 maja 2007, o 17:10

1. Użyj trafa 50W 2x15V i głośnika 8R (ta tesla) i będzie dobrze. To jest piecyk do domu więc wystarczy.
2.Ta różnica 2V nie powinna istotnie wpłynąć na pracę przesteru. Co do kanału Clean to można przecież zastosować stabilizatory 7818 i 7918 co jest wręcz wskazane.
3. Lepiej dać większy zapas mocy (klasa AB)czyli jak pisałem 50W trafko będzie ok.
4. Czemu nie, a jaka grubość?
5. Schemat takiego przełącznika mam gdzieś na kompie, postaram się go poszukać dzisiaj lub jutro wieczorem.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 19 maja 2007, o 06:53

Witam! Możesz śmiało użyć blachy ocynkowanej, wiele piecy kupczych na takiej blasze jest robiona! Nie przejmuj się tymi dwoma woltami, w przesterze do kości i tak są stabilizatory na 15V, a tranzystorom to nic nie zaszkodzi! Przełączanie przedwzmacniaczy obojętnie, na czym zrobisz, nie ma to większego znaczenia, możesz nawet zrobić to na izostacie, wyjdzie najtaniej! Osobiście radzę od razu skrzynię zrobić na dwa głośniki 8 Ohm, bo po czasie i tak stwierdzisz, że chcesz więcej, to w tedy tylko podmienisz trafo i końcówkę i po sprawie!

Mr X
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mr X » 20 maja 2007, o 10:05

1. Użyj trafa 50W 2x15V i głośnika 8R (ta tesla) i będzie dobrze. To jest piecyk do domu więc wystarczy.
2.Ta różnica 2V nie powinna istotnie wpłynąć na pracę przesteru. Co do kanału Clean to można przecież zastosować stabilizatory 7818 i 7918 co jest wręcz wskazane.
3. Lepiej dać większy zapas mocy (klasa AB)czyli jak pisałem 50W trafko będzie ok.
4. Czemu nie, a jaka grubość?
5. Schemat takiego przełącznika mam gdzieś na kompie, postaram się go poszukać dzisiaj lub jutro wieczorem.

Wiec uzyc stabilizatora w czystym preampie czy te 2V mu nie beda przeszkadzaly? A moze lepiej zastosowac trafo 2x13,5V (zeby po wyprostowaniu bylo 18V) a glosnik 4Ω?
Czy przy ±20V i glosniku 8Ω ta koncowka da rade wyprodukowac 30W?
Czyli trafo 40W nie wystarczy? (szkoda ;) zawsze to 10zł w kieszeni :P)
Jednak rezygnuje z tej ocynkowanej blachy bo znalazlem odpowiedni kawalek jakiejs innej (tylko musze usunac farbe). Czy grubosc i rozmiar maja znaczenie (ma 0,5mm grubosci)?
Co do przelacznika miedzy kanalami, plytki maja byc polaczone rownolegle, zasilanie ma byc na stale, a przełączany tylko sygnal? Ale po co ma przeplywac prad przez preamp ktorego sie nie uzywa? :P
Osobiście radzę od razu skrzynię zrobić na dwa głośniki 8 Ohm, bo po czasie i tak stwierdzisz, że chcesz więcej, to w tedy tylko podmienisz trafo i końcówkę i po sprawie!
To wtedy wywierce druga dziure w tylnej scianie pieca i zamontuje tam drugi glosnik :P Jak sie naucze grac to wtedy o tym pomysle :D
Dzieki za pomoc ;)

[ Dodano: 21-05-2007, 21:37 ]
Mam jeszcze pytanie co do przewodow. Z tego co sie dowiedzialem wynika ze kable sygnalowe maja byc ekranowane a zasilajace grubosci 5mm. Przewod miedzy wyjsciem a glosnikiem to gruba, miedziana plecionka. Zgadza sie? Zasilajacy przewod ma byc jednolity czy z plecionki? Jakich kabli uzyc do masy?
Moze nie ma to duzego wplywu na dzwiek ale mam w domu rozne kable i wole uzyc tych ktore beda lepsze ;)

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 9 cze 2007, o 22:13

Mam jeszcze pytanie co do przewodow. Z tego co sie dowiedzialem wynika ze kable sygnalowe maja byc ekranowane a zasilajace grubosci 5mm. Przewod miedzy wyjsciem a glosnikiem to gruba, miedziana plecionka. Zgadza sie? Zasilajacy przewod ma byc jednolity czy z plecionki? Jakich kabli uzyc do masy?
Moze nie ma to duzego wplywu na dzwiek ale mam w domu rozne kable i wole uzyc tych ktore beda lepsze ;)
Sygnały jak najbardziej ekranowymi i to dobrymi, choć takich ze świecą dziś szukać, sam raczej używam z demontażu starych wzmacniaczy radiowęzłowych, takich jak na przykład Forte, trochę tam jest tego! Z tym zasilającym, to spora przesada, przecież nie robisz spawarki, tylko wzmacniacz 30W!

Mr X
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mr X » 10 cze 2007, o 00:46

Nie moge nigdzie znalezc odpowiedniego transformatora. Musze miec po wyprostowaniu 2x22V czyli trafo ok. 2x17V. Znalazlem takie: http://allegro.pl/item203938022_transfo ... 3v_1a.html ale 16V to chyba troche za malo. Czy w jakis sposob moze zaszkodzis zbyt duza moc transformatora?
Dzis bylem w sklepie elektronicznym w Warszawie... Dalem kolesiowy liste elementow i powiedzial ze takie zamowienia realizuje sie na drugi dzien bo zebranie tyche elementow zajmuje mu 1,5h (bylo ich ok. 100) :630: Dal mi adres do innego sklepu. Pojechalem tam ale bylo bardzo drogo :633:

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 10 cze 2007, o 05:48

Jeżeli jesteś z Warszawy, to na wolumenie można praktycznie dostać wszystko i chyba tam jest najtaniej! Nigdy tam nie byłem, ale podobno większość handlarzy tam kupuje!
Nie kupuj tego trafa z allegro, w prawdzie ma kilka napięć i jak twierdzi można je połączyć w szereg, ale to tylko teoretycznie, bowiem tylko w tedy, gdy wszystkie uzwojenia wtórne będą nawijane jednakową średnicą drutu! Trochę się dziwię, że masz problem ze zdobyciem trafa, praktycznie jest tego jak siana i wszelkiej maści, powinieneś zajść do sklepu i kupić, no chyba, że chcesz całkiem za darmo, no to będzie trudno!

Mr X
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mr X » 10 cze 2007, o 10:01

Wlasnie koles pisze ze wszystkie uzwojenia wtorne sa nawijane takim samym drutem ;)
Mieszkam w nieduzym miescie wiec jestem skazany na zakup przez internet. Nigdzie nie moge znalezc takiego trafa jakiego potrzebuje (2x16,5-17V 40-50VA) :(::

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 10 cze 2007, o 11:11

Jeżeli tak jest to kupuj! Powinno być dobre.

Mr X
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mr X » 10 cze 2007, o 13:39

Czy tak jest to nigdy do konca nie wiadomo ale tak napisal w opisie aukcji ;) Zapisal tez ze trafa sa nowe... a na zdjeciu widac napis ze wyprodukowano je w ZSRR :P
Pisales ze te stabilizatory musza miec co najmniej 4V wiecej niz stabilizuja zeby dobrze spelnialy swoja glowna funkcje czyli filtracje. Ale czy 16V wystarczy, wysiagnie sie z tego 22V? Zbyt duza moc nie bedzie przeszkadzac?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 cze 2007, o 23:54

Kod: Zaznacz cały

Zbyt duza moc nie bedzie przeszkadzac?
Nie rozumiesz... ale jak poczytasz to zrozumiesz :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Transformator

Można stosować trafo o większej mocy, ale nie zawsze to ma sens i jest realne ze względu na gabaryty takiego trafa. Np. w miejsce trafa 50W nie wsadzimy 150W bo wiadomo będzie większe - mówię o gotowych urządzeniach, ale nawet jak się buduje coś samemu to po co wkładać silnik od Junaka do Motorynki ;)
Pozatym mniejsze trafa są tańsze, zajmują mniej miejsca, są lekkie.

Czyli nic się nie stanie, gorzej odwrotnie, bo wtedy takie trafo się nie wyrabia i grzeje co może doprowadzić do jego uszkodzenia - przepalenie emalii i zwarcie uzwojeń.

Warto zaglądnąć i poczytać:

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trafs.htm

http://www.djbass.za.pl/akustyka/zasi.htm

http://www.edw.com.pl/ea/pomiary.html#transformatory
Zapisal tez ze trafa sa nowe... a na zdjeciu widac napis ze wyprodukowano je w ZSRR
A co to? Jak z ZSRR to już nie mogą być nowe? Dziwne podejście... może to są NOSy ;)

Mr X
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mr X » 11 cze 2007, o 08:18

dzieki ;)
Ten transformator jest pewnie starszy ode mnie wiec raczej nie nazwal bym go nowym :P Co najwyzej nieuzywanym ;)
W gniazdkach w ZSRR bylo 220V o ile sie nie myle wiec przy naszych 230V to trafo powinno dawac troche wiecej niz 16V ;) Ale
Wszystkie transformatory typu TPP są transformatorami sieciowymi dostosowanymi do napięć od 187V do 237V
Czy to znaczy ze przy 187V-237V otrzymuje sie takie same napieca na uzwojeniu wtornym (jakas stabilizacja napiecia czy cos takiego?).
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez Mr X, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 cze 2007, o 10:35

To są pewnie NOSy czyli New Old Stock jakieś stare zapasy magazynowe.
Co do napięć na uzwojeniu wtórnym.. zawsze wraz ze zmianami napięcia na uzwojeniu pierwotnym napięcia na uzwojeniu wtórnym też się zmieniają tak samo.

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”