Chcialbym w koncu wziac sie za budowe dawno juz planowanego comba gitarowego. Jest to moja pierwsza konstrukcja i wciaz jednak nurtuja mnie pewne pytania
Przedwzmacniacze (kanal czysty i przesterowany) wg schematu Janka. Koncowka na TDA2050.
1. Zamierzam uzyc trafa 2x15V 40W (po wyprostowaniu ≈20V). TDA2050 daje 35W przy 4Ω i ±18V lub 32W przy 8Ω i ±22V (zrodlo: nota katalogowa). Slyszalem jednak ze przy ±20V mozna uzyc glosnika 4Ω
zasilanie i moce wyjsciowe sa podawane pod obciazeniem i te +-20V w spoczynku zamieni sie w duzo mniej niz +-18V. Wzmak bedzie bezpieczny nawet na 4omach.
Ok ale zastanawiam sie czy jest sens uzyc glosnika 4Ω skoro glosnik ktory mam zamiar uzyc ma 30W (Tesla ARZ 660X).
2. Zastanawiam sie czy to ±20V wystarczy dla przesteru (ktory potrzebuje ±22V) i czy nie za duzo dla cleanu (ktorego zasila sie przez +18V).
3. Wzmak bedzie mial ≈30W. Czy wystarczy trafo 40W (czy po odjeciu strat wyjdzie ok 30W?)?
4. Czy do zrobienia chassis moge uzyc ocynkowanej blachy (pytam dla pewnosci )
5. Jak zrobic przelacznik miedzy kanalem czystym a przesterowanym? Wystarczy pojedynczy przelaczynik on-on przelaczajacy sygnal (czy zasilanie??) miedzy przedwzmacniaczami? Czy moze trzeba uzyc podwojnego przelacznika on-on ktory bedzie przelaczal sygnal i zasilanie na raz??
Bede wdzieczny jesli odpowiecie na wszystkie moje pytania