Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz 3x100 W z kitów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
-
- -
Witam!
Jestem na etapie konstrułowania własnego wzmacniacza z kitów i jestem w kropce bo niewiem co mam zrobic szukam schematu ( kitu ) konstrukcju która wylaczy 3 wzmacniacze AVT 2153 i przełaczy mnie na wzmacniacz słuchawkowy AVT471 po włorzeniu do gniazda wtyku słuchawek
I 2 pytanie jaki mocny transformator poczebuje zeby z jednego zasilic 3 kity AVT2153
wiem tyle ze musi byc to troidalny i niewiem ile mam miec odczepów ani nic kazdy kit ma miec moc 100W
Jestem na etapie konstrułowania własnego wzmacniacza z kitów i jestem w kropce bo niewiem co mam zrobic szukam schematu ( kitu ) konstrukcju która wylaczy 3 wzmacniacze AVT 2153 i przełaczy mnie na wzmacniacz słuchawkowy AVT471 po włorzeniu do gniazda wtyku słuchawek
I 2 pytanie jaki mocny transformator poczebuje zeby z jednego zasilic 3 kity AVT2153
wiem tyle ze musi byc to troidalny i niewiem ile mam miec odczepów ani nic kazdy kit ma miec moc 100W
Do zasilania trzech takich kitów proponuję trafo o mocy 450 - 500VA dwa odczepy po 28V~ i dużą baterię kondensatorów tzn. po 30.000uF na połówkę.
Ty chcesz tego używać w domu czy planujesz na tym robić disco?
Jakie kolumny chcesz tym napędzać.
Napisz, bo to ważne wtedy będę wiedział konkretnie co mógłbym zaproponować.
Ty chcesz tego używać w domu czy planujesz na tym robić disco?
Jakie kolumny chcesz tym napędzać.
Napisz, bo to ważne wtedy będę wiedział konkretnie co mógłbym zaproponować.
-
- -
Można by zastosować gniazda typu jack które mają z boku takie blaszki i działają na zasadzie przełącznika.
Jak wyciągasz jack'a z gniazda to metalowe blaszki się rozwierają i "puszczają" sygnał na końcówki mocy, a jak wsadzisz jack'a to się zwierają i zamykają tym samym dopływ sygnału do wejśc końcówek mocy.
Miałem gdzieś takie gniazdo, poszukam zrobię zdjęcie i zobaczysz sobie jak to wygląda - można wyciagnąc ze starych wzmacniaczy takie coś!
P.S. Temat przeniosłem na prośbę kolegi Janek i tutaj dalej będziemy "rozgryzać" Twój problem.
Jak wyciągasz jack'a z gniazda to metalowe blaszki się rozwierają i "puszczają" sygnał na końcówki mocy, a jak wsadzisz jack'a to się zwierają i zamykają tym samym dopływ sygnału do wejśc końcówek mocy.
Miałem gdzieś takie gniazdo, poszukam zrobię zdjęcie i zobaczysz sobie jak to wygląda - można wyciagnąc ze starych wzmacniaczy takie coś!
P.S. Temat przeniosłem na prośbę kolegi Janek i tutaj dalej będziemy "rozgryzać" Twój problem.
Kolega już ma "upatrzony" wzmacniacz. Jest to kit AVT2153 - aplikacja TDA7294
Schemat i opis można znaleźć tutaj:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2153.pdf
Schemat i opis można znaleźć tutaj:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2153.pdf
Zdaje sobie sprawe, ze tematyka wzmacniaczy audio jest mi obca jak zawartosc puszki sardynek przed otwarciem (wiem ze ma grac i tyle), ale czy takie polaczenie
Osobiscie mam kolumienki Tonsil Perfect 150W, i jakis wzmacniaczyk (unitry... chyba, nawet nie pamietam), z wyjsciem 2x35W albo 4x25W, a i tak nie moge go na tych kolumienkach podkrecic do konca.
Mam zestaw 2 kolumny 100 W z zwrotnica i subofer 100 W
nie jest przypadkiem troche przekombinowane ??Wzmacniacz 3x100 W
Osobiscie mam kolumienki Tonsil Perfect 150W, i jakis wzmacniaczyk (unitry... chyba, nawet nie pamietam), z wyjsciem 2x35W albo 4x25W, a i tak nie moge go na tych kolumienkach podkrecic do konca.
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
Witam. W sumie nie, bo jak wiadomo lepiej sterować kolumny z większym zapasem mocy we wzmacniaczu a nie jak to się utarło, że jak kolumny 100W to wzmacniacz 80W - bo spalisz... no jak ktoś jest debilem to pewnie przekręci gałkę głośności na max. kolumny zaczną ryczeć i po wszystkim. Np. ja do 100W kolumn używam wzmacniacza 150W i naprawę różnica jest jak podłączam taki 35W. Taki 35W wysteruje kolumny do pewnego momentu a później już zaczyna się moment przesterowania się wzmacniacza - mówię o wysterowaniu przy większych mocach, bo czasami lubimy dać tzw. czadu! :)nie jest przypadkiem troche przekombinowane ??
Takie napięcie jest stosowane tam gdzie jest to wymagane, ale wiadomo że takie wzmacniacze na pojedyncze napięcie mają zazwyczaj małe moce. Np. w sprzęcie estradowym gdzie masa to poważna sprawa, gdzie prądy naprawdę są duże nie stosuje się pojedynczych napięć a do tego dochodzi elektrolit na wyjściu wzmacniacza.Jeszcze jedno pytanie jakie jest lepsze zasilanie symetryczne czy normalne ??
Gdzie ważną rzeczą jest prowadzenie samej masy, "masa wejściowa" i "masa wyjściowa".
Ja stosuje prawie zawsze zasilanie symetryczne a zwłaszcza tam gdzie układy mają bardzo dużą czułość wej.
To jak już kupujesz nowe trafo to po prostu zamów z jednym odczepem więcej...Do zasilacza przedwzmacniacza Filtra subofera i wzmacniacza słuchawkowego będzie iny transformator
Zamiast sobie uproscić to sobie utrudniasz i zwiększasz koszt. A to zajmuje dodatkowe miejsce, dodatkowy mostek, kondensatory w filtrze itp.chodzi mi o jakis układ scalony !! zrobic jakąs płytke
Ale zaproponowałem bardzo proste rozwiązanie i nie trzeba przełącznika, bo w momencie włożenia jack'a do gniazda automatycznie zamyka to dopływ sygnału do końcówek mocy i tym samym nie ma sygnału.A czemu nie zastosowac wyłącznika głośników na przednim panelu wzmacniacza. Widziałem to w wielu fabrycznych układach. Oczywiście nie puszczałbym sygnału z końcówek mocy bezpośrednio przez niego tylko przez przekaźniki.
Owszem, można sobie zastosować przełącznik na słuchawki, albo po prostu włącznik na wyjsciu wzmacniacza. Tak jak jest to w starej TOSCA itp.
-
- -