Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT Kit-815
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam. Moj problem wyglada nastepbujaco... zlozylem kit 815, sam trawilem plytke... po podlaczeniu w glosniku slychac tylko dosc glosne buczenie... czy moze to byc wina tego ze zastosowalem zwykly transformator a nie teroidalny... wydaje mi sie ze mam wszystko dobrze przylutowane... zastosowalem zmiany jakie nalezalo...
za pomoc z gory dziekuje...
za pomoc z gory dziekuje...
Może to Ci pomoże ?
Daj znac ja poszło
Tutaj jest link do erraty: http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=395
Jak chcesz to mogę podesłać Ci trochę lepszy schemacik choc bardzo podobny ale lepiej brzmiący (opinia ludzi grających).
Pozdrawiam
Daj znac ja poszło
Tutaj jest link do erraty: http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=395
Jak chcesz to mogę podesłać Ci trochę lepszy schemacik choc bardzo podobny ale lepiej brzmiący (opinia ludzi grających).
Pozdrawiam
zmiany ktore mi podeslales wprowadzilame od razu... czy moze to byc wina spalonego ukladu tda2030?? bo mam na nim zainstalowany taki bardzo malutki radiatorek ktory kupilem za 70 groszy... gdzies na zdjeciu widzialem ten wzmacniacz z troszke "powazniejszym" radiatorem... co prawda wzmacniacz wlaczalem tylko na jakies 5 sekund... czy to moglo wystarczyc??
Napisz jakie trafo zastosowałeś (jakię napięcia).
Jak dobrze pamiętam kostka TDA2030 ma max. Uzas 18V oczywiście + 0 - czyli symetryczne zasilanie.
Co do radiatorka to pamiętaj że musi byc odizolowany od reszty tak aby nie dotykał 0 (masy) bo jest on na potencjale ujemnej połówki zasilania.
No chyba że dasz podkładkę izolacyjną pod końcówkę mocy, i nie zapomnij przesmarowac pasta termoprzewodzącą (H)
Sprawdź dobrze poprownośc montażu,zwłaszcza że sam robiłeś plytke,to może być gdzieś jakaś przerwa na ścieżce.
Wracając do radiatora no to musi byc trochę większy bo cena 70 gr już mówi że jest za mały.(no chyba że u Ciebie są tak tanie radiatorki )
Proponuje taki 5x5 cm np.od procesora (tylko ten bardziej masywny)
Jak dobrze pamiętam kostka TDA2030 ma max. Uzas 18V oczywiście + 0 - czyli symetryczne zasilanie.
Co do radiatorka to pamiętaj że musi byc odizolowany od reszty tak aby nie dotykał 0 (masy) bo jest on na potencjale ujemnej połówki zasilania.
No chyba że dasz podkładkę izolacyjną pod końcówkę mocy, i nie zapomnij przesmarowac pasta termoprzewodzącą (H)
Sprawdź dobrze poprownośc montażu,zwłaszcza że sam robiłeś plytke,to może być gdzieś jakaś przerwa na ścieżce.
Wracając do radiatora no to musi byc trochę większy bo cena 70 gr już mówi że jest za mały.(no chyba że u Ciebie są tak tanie radiatorki )
Proponuje taki 5x5 cm np.od procesora (tylko ten bardziej masywny)
transformator to 2x12V/1A... a moglby sie przegrzac ten uklad przez 5 sekund podlaczenia do zasilania bez radiatora?? i jeszcze pare pytan.. czy aby napewno dobrze zrobilem errate... schemat jakby ktos nie mial to jest tu: http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=12039... czy dobrze mysle ze masa to ta sciezka do ktorej jest miedzy innymi podlaczony + kondensatora C27?? transformator podpielem do CON3 w taki sposob ze srodek to masa a te po bokach to 12V... czy to jest dobrze?? i jeszcze zeby sie upewnic... jak sa numerowane nozki w tda2030?? czy na tym schemacie to bedzie od lewej strony 1 i tak zygzakiem po kolei?? cos mialem przeczucie zeby nie brac sie za ten wzmacniacz no ale jak juz zrobilem to musze sprawoc zeby zadzialal...
ten bolec (uziom) to najlepiej jak byś miał obudowe metalową i do niej podłaczył ten trzeci kabel co w sumie połaczy się z masą układu.
W trafie nie ma uziomu.
Co do podłaczenia zasilania to straszny błąd popełniłeś nie ma byc tak że do CON3 podłączasz ~ 0 ~
Dwa przewody fazowe mają iść wprost do dwuch środkowych nóżek mostka BR1 a ta trzecia wtyczka to właśnie masa (koło IC7)
+ C27 ma być podłączony do masy.
Teraz to proponuje powyjmować wszystkie układy z podstawek i pomierzyć napięcia w podstawkach bo niewiedomo czy przez takie podłaczenie nie popaliłeś kostek.
Wszędzie powinno być +/- 12V
W trafie nie ma uziomu.
Co do podłaczenia zasilania to straszny błąd popełniłeś nie ma byc tak że do CON3 podłączasz ~ 0 ~
Dwa przewody fazowe mają iść wprost do dwuch środkowych nóżek mostka BR1 a ta trzecia wtyczka to właśnie masa (koło IC7)
+ C27 ma być podłączony do masy.
Teraz to proponuje powyjmować wszystkie układy z podstawek i pomierzyć napięcia w podstawkach bo niewiedomo czy przez takie podłaczenie nie popaliłeś kostek.
Wszędzie powinno być +/- 12V
Jak buczy głosnik i wychyla się dość mocno membrana do przodu lub odwrotnie to znaczy że uwaliłeś końcówkę mocy Mogłeś popalić różne elementy ale proponuje wymienić diody zenera (to sa grosze) i mostek BR1 bo może być uszkodzony.
Sprawdź miernikiem czy czasami elektrolity nie robią zwarcia,ale raczej nie powinna pojawic sie taki problem.
Sprawdź też jakie napięcia masz na stabilizatorze 7812 masz...powinna być coś +/- 12V
Masz schemat....zobacz na schemacie które nóżki zasilają układy przedwzmacniacza i zmierz tam napięcia.
Muszę to wiedzieć.
Pozdrawiam
Damy rade
Sprawdź miernikiem czy czasami elektrolity nie robią zwarcia,ale raczej nie powinna pojawic sie taki problem.
Sprawdź też jakie napięcia masz na stabilizatorze 7812 masz...powinna być coś +/- 12V
Masz schemat....zobacz na schemacie które nóżki zasilają układy przedwzmacniacza i zmierz tam napięcia.
Muszę to wiedzieć.
Pozdrawiam
Damy rade
wymienilem najpierw uklad tda2030... buczenie zniklo... potem wymienilem stabilizatory 7812 i 7912... dalej nic... mierzylem napiecie na mostku BR1... ponad 19V!! na transformatorze jest jakies 14... mam nadzieje ze przez to mi sie znowu nie spalil wzmacniacz mocy albo stablilizatory... nie wiem czy to mozliwe ale mam nadzieje... jutro postaram sie kupic mostek... jesli nic nie da to nastepne pojda wzmacnaicze TL082 i TL071... tak to jest jak czlowiek pcha lapy gdzie nie powinien... dobrze przynajmniej ze znalazlem jakas pomoc bo inaczej bym jush wogole nadziei nie mial...
z opisu wynika ze wyjsciem liniowym jest J1... zwarlem dwa punkty w tym gniezdzie... jeden ktory idzie do R21 drugi idacy do R24... dalej nic... czy dobre punkty zwarlem?? bede musial jednak wymienic chyba te uklady TL... a jeszcze jedno... zawsze jak wylaczam wzmacniacz po chwili w glosniku slychac taki zgrzyt... pewnie dzieje sie tak z powodu wyladowania kondensatorow, ale czy powinno byc to slyszalne??
jestem chyba najbardziej omylnym amatorem elektroniki jaki sie urodzil... zle wlutowalem zworke ta ktora widac na widoku rozmieszczenia elementow na plytce jest najbardziej z lewej strony... lewy jej koniec zamiast przylutowac do sciezki gdzie powinna byc masa przylutowalem tam gdzie jest 12V... pewnie uklad tda2030 znowu moge spisac na straty... powoli zaczynam sie poddawac...
i tak też zrobilem... malo tego... wymienilem mostek, uklady tl oraz uklad tda... dalej nic... slychac tylko pyk przy wlaczeniu zasilania... martwi mnie natomiast faki iz transformator (gdzies na jamims forum czytalem ze koles zastosowal toroidalny... czy to moze byc wina tego ze mam normalny) moj jest 2x12V... na wyjsciu z transformatora jest okolo 14V... ale co dziwne... na wyjsciu z mostka napiecie jest okolo 19V !! czy to moze powodowac jakies uszkodzenia... co prawda na stabilizatorach jest 12V ale jakies nozki z tda sa podlaczone do mostka... kurde... za duzo kasy jush w to wlozylem zeby sie poddac teraz... moglem jednak nie zaczynac...