Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUSB-IDE pytanie raz jeszcze.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Ponawiam moją prośbę o informację gdzie mogę znaleźć plik fx2_ata.iic tym razem do wszystkich kolegów. Próbowałem tą informację wyciągnąć od Piotrka autora opracowania, ale milczy. Cóż dobra pogoda i nie śledzi forum. Wcale się nie dziwię. Może ktoś mi może w tym temacie pomóc. Może na maila sp4fye@polbox.com. Z góry dziękuję.
Problemik USB-IDE
Piotrku - autorze projektu:) mam kłopot:
Uruchomiłem USb2ide i wszystko bło ok tylkop po jakiś 5 mi nużytkowania interfejs sie wiesza - system tez, musze go odłączyć i podłaczyc z powrotem co z reszta nie zawsze daje efekt...
Sprawdzałem z HDDD i CD i CDRW.
Wydaje mi sie ze np. pukniecie lub dotknięcie części ukłądu poprawia sytuację. Mimo to jestem na 99,99 % pewnien ze ukłąd jest dobrze przylutowany - kwas + dobra cyna + lutownica wellerka + w miarę doswiardczona ręka...
Czy moze to być wina kwarca?
ps. rezytorek r5 i chyba r9 juz zamieniłem wiec problem nie lezy tu
mozna prosic o maila
moj filip_po@wprld.pl
Uruchomiłem USb2ide i wszystko bło ok tylkop po jakiś 5 mi nużytkowania interfejs sie wiesza - system tez, musze go odłączyć i podłaczyc z powrotem co z reszta nie zawsze daje efekt...
Sprawdzałem z HDDD i CD i CDRW.
Wydaje mi sie ze np. pukniecie lub dotknięcie części ukłądu poprawia sytuację. Mimo to jestem na 99,99 % pewnien ze ukłąd jest dobrze przylutowany - kwas + dobra cyna + lutownica wellerka + w miarę doswiardczona ręka...
Czy moze to być wina kwarca?
ps. rezytorek r5 i chyba r9 juz zamieniłem wiec problem nie lezy tu
mozna prosic o maila
moj filip_po@wprld.pl
mam pytanko podlaczam dysk i np kopiuje plik 120 MB nie ma problemu ale jak se zaznacze 700 MB to ze dysk jest pelny o co chodzi?? a na dysku jest wolne 4 GB po podlączenie przez tasme a drugie pytanie to do tego USB HI-SPEED w win xp pokazuje mi sie ale nie wiem czyo to musze sterowniki czy moje usb moze jest 1.0 wienc PROSZEM O POMOC z gory dzienki
Ja miałem takie problemy jeśli podłączałem kit do płyty z USB2.0, a kabelek połączeniowy był do USB1.0 o czym nie wiedziałem. Jak zamieniłem na "USB2.0 TESTED" wszyskie wieszania ustały i kopiowanie większej ilości danych też przebiegało OK.
Poza tym zasilanie HDD(2,5cala) miałem pociągnięte z USB, dyski które mają nominalnie na obudowach 500mA zachowują się poprawnie, a te z 700mA(powyżej 20GB pojemnosci) już powodują w czasie zapisu danych wyłączanie 5V ze złącza USB. Niestety wydajność zasilania portu USB to max 500mA. Musiałem pociągnąć 5V ze złącza klawiatury PS2.
Poza tym zasilanie HDD(2,5cala) miałem pociągnięte z USB, dyski które mają nominalnie na obudowach 500mA zachowują się poprawnie, a te z 700mA(powyżej 20GB pojemnosci) już powodują w czasie zapisu danych wyłączanie 5V ze złącza USB. Niestety wydajność zasilania portu USB to max 500mA. Musiałem pociągnąć 5V ze złącza klawiatury PS2.