Witam
Jestem nowy na forum , troche zielony , wszystkim - WITAM .
Zmontowałem AVT1347 , starannie , dokładnie i klapa . D1 , D2 wlutowqałem zgodnie ze schematem , rezystory przed montażem sprawdzałem omomierzem , na końcu w podstawke wpiołem US1 ,zasilanie równo 5V stabilizowane z akumulatora 12V.
Przy testowaniu np.BC178 (PNP) miga zielona . Podczas testowania NPN nie miga czerwona , gdy zwieram przez rezystor E i C miga tylko zielona . Proszę o pomoc w uruchomieniu układu , KIT zakupiłem w sklepie AVT .
Dodam link do schematu i opisu : http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1347.pdf
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNie działa AVT1347 "Próbnik Tranzystorów"
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
- Darlington
- -
- Darlington
- -
Witam
Problem rozwiązany , wystarczyło zadzwonić do serwisu AVT , który zawsze jest OK.
Dla wszystkich zinteresowanych : należy zmienić wartośc R4 na 220 do 470 ohma , 220 troche mało , czerwona zbyt mocno miga . Układ działa , jest fajnie . Na marginesie
to firma AVT jest do kitu , sprzedają buble , a może takie zagadki ( moim zdaniem to dziadostwo , dla początkujących to flustrujące ) mają dodać smaczku ?
Temat do zamknięcia .
Problem rozwiązany , wystarczyło zadzwonić do serwisu AVT , który zawsze jest OK.
Dla wszystkich zinteresowanych : należy zmienić wartośc R4 na 220 do 470 ohma , 220 troche mało , czerwona zbyt mocno miga . Układ działa , jest fajnie . Na marginesie
to firma AVT jest do kitu , sprzedają buble , a może takie zagadki ( moim zdaniem to dziadostwo , dla początkujących to flustrujące ) mają dodać smaczku ?
Temat do zamknięcia .