Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz mikrofonowy avt 2728
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Kupiłem sobie ostatnio kit avt 2728 oraz wejście 6 nóźkowe duży jack, oraz wyjście na małego jacka. Mam pytanko gdzie podłączyć zasilanie do tego układu oraz do jakich nóżek wejścia jack mam podłączyć kabel i do jakich wejść dolutować te wszystkie elementy na płytce.
Re: Wzmacniacz mikrofonowy avt 2728
WitamKupiłem sobie ostatnio kit avt 2728 oraz wejście 6 nóźkowe duży jack, oraz wyjście na małego jacka. Mam pytanko gdzie podłączyć zasilanie do tego układu oraz do jakich nóżek wejścia jack mam podłączyć kabel i do jakich wejść dolutować te wszystkie elementy na płytce.
Na instrukcji, która jest dołączona do kitów są dwa rysunki rys.1 to schemat ideowy, tam masz bardzo ładnie opisane wszystkie wejścia i wyjścia np. podłączenie mikrofonu O1 - masa, A - "gorący" mikrofonu (rys.3 a), gdy montujesz mikrofon elektrytowy rys.3 b. Na płytce drukowanej po stronie elementów są umieszczone dokładnie te same opisy co na schemacie ideowym. Co do Jack 6,3mm posiada 6 pinów, po jednej stronie znajdują się piny, które łączą z wtyczką po włożeniu wtyczki, a gdy wtyczka nie jest w gnieździe to łączą z pinami po drugiej stronie gniazda. Zasilanie O - masa i P2 - plus.
Zasilanie P2 (plus) i O (masa).
Wejście mikrofonowe cytuje:
"Zasilanie dla mikrofonu trzykońcówkowego należy pobrać wprost z kondensatora C2, pozostawiając rozwarte punkty JP1
(można też nie montować R2). W przypadku wykorzystania mikrofonu dynamicznego, zworę JP1
naley pozostawić otwartą i choć układ nie ma wejoecia symetrycznego, naprawdę warto
zastosować symetryczny przewód, podłączony według rys. 4.[...]"
Wyjście wystarczy OL i L
Wszystkie oznaczenia O to potęcjał masy.
Wejście mikrofonowe cytuje:
"Zasilanie dla mikrofonu trzykońcówkowego należy pobrać wprost z kondensatora C2, pozostawiając rozwarte punkty JP1
(można też nie montować R2). W przypadku wykorzystania mikrofonu dynamicznego, zworę JP1
naley pozostawić otwartą i choć układ nie ma wejoecia symetrycznego, naprawdę warto
zastosować symetryczny przewód, podłączony według rys. 4.[...]"
Wyjście wystarczy OL i L
Wszystkie oznaczenia O to potęcjał masy.