Witam,
Jako początkujący "składacz" potrzebuję pomocy w zapewne banalnym problemie (nie znalazłem nigdzie informacji o jakichkolwiek problemach, czyli sam coś źle zrobiłem).
Kit http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/avt-2825.pdf został złożony, w zasadzie wygląda na to że wszystko działa... Jednak odświeżanie informacji na wyświetlaczu następuje tylko w trakcie włączania zasilania - pokazuje się animacja a potem cały czas "01.01.06 00,0C 12:00:01". Przy zwartym JP1 (podtrzymywanie z akumulatorka) po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania sieciowego ekran pokazuje poprawnie zaktualizowany, ale nadal zamrożony czas (np 12:00:33). Do menu mogę się dostać tylko przy wciśniętym przycisku w trakcie podłączania do prądu (menu funkcjonuje normalnie do momentu gdy się z niego wyjdzie - dalej ekran jest ponownie zamrożony).
Wspomniałem że jestem początkujący, dlatego nie wiem czy przyczyną takiego zachowania może być użycie zasilacza podającego prąd stały (chociaż na schemacie wyraźnie napisano 12VAC). Wyszedłem z założenia że skoro akumulatorek zaopatruje układ w prąd stały a zasilanie sieciowe i tak jest prostowane przez mostek to użycie takiego zasilacza nie powinno wpływać na działanie układu.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - układ 7805 chwilami potrafi się dość mocno nagrzewać. W opisie zegara nigdzie nie wspomniano o użyciu radiatora, chociaż sama obudowa stabilizatora zachęca do dokręcenia czegoś dla ochłody. Czy radiator w tej sytuacji jest potrzebny, a jeżeli tak to jaki?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z uruchomieniem 2825 (praktyczny zegar z budzikiem)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy