Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z uruchomieniem 2825 (praktyczny zegar z budzikiem)

j_arek
-
-
problem z uruchomieniem 2825 (praktyczny zegar z budzikiem)

Postautor: j_arek » 2 lip 2009, o 00:12

Witam,
Jako początkujący "składacz" potrzebuję pomocy w zapewne banalnym problemie (nie znalazłem nigdzie informacji o jakichkolwiek problemach, czyli sam coś źle zrobiłem).

Kit http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/avt-2825.pdf został złożony, w zasadzie wygląda na to że wszystko działa... Jednak odświeżanie informacji na wyświetlaczu następuje tylko w trakcie włączania zasilania - pokazuje się animacja a potem cały czas "01.01.06 00,0C 12:00:01". Przy zwartym JP1 (podtrzymywanie z akumulatorka) po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania sieciowego ekran pokazuje poprawnie zaktualizowany, ale nadal zamrożony czas (np 12:00:33). Do menu mogę się dostać tylko przy wciśniętym przycisku w trakcie podłączania do prądu (menu funkcjonuje normalnie do momentu gdy się z niego wyjdzie - dalej ekran jest ponownie zamrożony).

Wspomniałem że jestem początkujący, dlatego nie wiem czy przyczyną takiego zachowania może być użycie zasilacza podającego prąd stały (chociaż na schemacie wyraźnie napisano 12VAC). Wyszedłem z założenia że skoro akumulatorek zaopatruje układ w prąd stały a zasilanie sieciowe i tak jest prostowane przez mostek to użycie takiego zasilacza nie powinno wpływać na działanie układu.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - układ 7805 chwilami potrafi się dość mocno nagrzewać. W opisie zegara nigdzie nie wspomniano o użyciu radiatora, chociaż sama obudowa stabilizatora zachęca do dokręcenia czegoś dla ochłody. Czy radiator w tej sytuacji jest potrzebny, a jeżeli tak to jaki?

Awatar użytkownika
kranzio
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kranzio » 3 lip 2009, o 18:49

Masz wpięty czujnik temperatury LM35? Takie rzeczy się dzieją jak czujnik jest uszkodzony lub brak go. Na stabilizator możesz dać radiatorek, ale nie jest to konieczne.

Wróć do „Kity AVT”