Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKIT AVT3500
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam
Postanowiłem przenieść dyskusje do nowego odpowiedniego działu z tematu Hamowni silników rakietowych, który tylko zaśmiecam pytaniami o montaż zestawu. A może temat pomoże innym początkującym
Pierwsze moje pytanie.
W książce "Mikrokontrolery dla początkujacych" P. Góreckiego czytamy: "Przed rozpoczęciem pracy z zestawem uruchomieniowym należy ustawić wieloobrotowym potencjometrem PR2 napięcie o wartości 2,56V w punkcie oznaczonym Vref na schemiacie i na płytce"
Może głupio to zabrzmi, ale jak mam zmierzyć za pomocą miernika i punktu Vref jakie jest napięcie. Gdzie przyłożyć kabelki + i - ?
Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Postanowiłem przenieść dyskusje do nowego odpowiedniego działu z tematu Hamowni silników rakietowych, który tylko zaśmiecam pytaniami o montaż zestawu. A może temat pomoże innym początkującym
Pierwsze moje pytanie.
W książce "Mikrokontrolery dla początkujacych" P. Góreckiego czytamy: "Przed rozpoczęciem pracy z zestawem uruchomieniowym należy ustawić wieloobrotowym potencjometrem PR2 napięcie o wartości 2,56V w punkcie oznaczonym Vref na schemiacie i na płytce"
Może głupio to zabrzmi, ale jak mam zmierzyć za pomocą miernika i punktu Vref jakie jest napięcie. Gdzie przyłożyć kabelki + i - ?
Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam
- Tomasz Gumny
- -
Re: KIT AVT3500
Kabelek "-" łączysz z masą układu. Jeśli na płycie jest stabilizator typu 7805, to masę masz na jego radiatorze.[...] jak mam zmierzyć za pomocą miernika i punktu Vref jakie jest napięcie. Gdzie przyłożyć kabelki + i - ?
Drugi kabelek (+) przykładasz do miejsca połączenia rezytora i TL431.
BTW. Podaj jakiś link do schematu - będzie łatwiej.
Schemat:
Myślałem, że coś mierzę w punkcie Vref, bo to w nim mam mieć napięcie 2,56V... ale ok. Zrobię jak radzisz
Jeszcze jedno pytanie. Kupiłem sobie nowy programator USB ISP pod Viste.
Na złączu 10-pin ma takie wejścia:
Natomiast na płytce avt3500 mam takie:
+5V, GND, CLK, MISO, MOSI, RST, GND, N.C.
Powiedzcie mi, które dokładnie gniazda połączyć (?)
EDIT:
Połączyłem już:
MOSI-MOSI
MISO-MISO
RST-RST
Domyślam się, że VCC będzie opcjonalnie z +5V, natomiast gdzie podłączyć SCK?
W książce Góreckiego jest opisane połączenie z portem LPT i tam gniazda GND są połączone ze sobą. Jak to jest w programatorze na USB?
EDIT:
SCK to CLK?
Myślałem, że coś mierzę w punkcie Vref, bo to w nim mam mieć napięcie 2,56V... ale ok. Zrobię jak radzisz
Jeszcze jedno pytanie. Kupiłem sobie nowy programator USB ISP pod Viste.
Na złączu 10-pin ma takie wejścia:
Natomiast na płytce avt3500 mam takie:
+5V, GND, CLK, MISO, MOSI, RST, GND, N.C.
Powiedzcie mi, które dokładnie gniazda połączyć (?)
EDIT:
Połączyłem już:
MOSI-MOSI
MISO-MISO
RST-RST
Domyślam się, że VCC będzie opcjonalnie z +5V, natomiast gdzie podłączyć SCK?
W książce Góreckiego jest opisane połączenie z portem LPT i tam gniazda GND są połączone ze sobą. Jak to jest w programatorze na USB?
EDIT:
SCK to CLK?
- Tomasz Gumny
- -
To jest rysunek montażowy, schemat to jest to drugieSchemat:
Punkt Vref jest właśnie miejscem połączenia rezystora [R24] i TL431.Myślałem, że coś mierzę w punkcie Vref, bo to w nim mam mieć napięcie 2,56V... ale ok. Zrobię jak radzisz
Przede wszystkim połącz masę układu GND z masą programatora (wystarczy z jedną )Połączyłem już:
MOSI-MOSI OK
MISO-MISO OK
RST-RST OK
[...]
SCK to CLK? TAK połącz
Natomiast raczej nie łącz napięć zasilających VCC [+5V]! Proste programatory na LPT są zasilane z układu programowanego, stąd taki styk w złączu. Programator na USB zapewne jest zasilany z PC.
WymienioneTo jest rysunek montażowy, schemat to jest to drugie
W instrukcji do programatora odszukałem taką wzmiankę:Natomiast raczej nie łącz napięć zasilających VCC [+5V]! Proste programatory na LPT są zasilane z układu programowanego, stąd taki styk w złączu. Programator na USB zapewne jest zasilany z PC.
VCC – jeśli zworka (7 rys.1) jest zdjęta to do tego pinu doprowadzamy napięcie zasilania z
programowanego mikrokontrolera (1,8V – 6V), jeśli zworka jest założona wtedy z pinu VCC
możemy zasilać programowany mikrokontroler (ok. 5V max. 400 mA).
Obojętnie który ten GND. W programatorze mam ich aż 4 a na płytce 2. Byle który do byle któregoPrzede wszystkim połącz masę układu GND z masą programatora (wystarczy z jedną )
ekhm... mógłbyś mi powiedzieć gdzie mam ten radiator...to masę masz na jego radiatorze.
- Tomasz Gumny
- -
Zatem zdejmij zworkę, żeby nie zasilać całego układu z USB. Nie bardzo rozumiem, po co w takim wypadku programatorowi to dodatkowe napięcie skoro ma z USB, ale skoro tak piszą...VCC – jeśli zworka (7 rys.1) jest zdjęta to do tego pinu doprowadzamy napięcie zasilania z
programowanego mikrokontrolera (1,8V – 6V), jeśli zworka jest założona wtedy z pinu VCC
możemy zasilać programowany mikrokontroler (ok. 5V max. 400 mA).
Po pierwsze w układzie nie ma stabilizatora [7805]...to masę masz na jego radiatorze.
ekhm... mógłbyś mi powiedzieć gdzie mam ten radiator..
Ale to chyba bez znaczenia jak nie podpiołem wogóle VCC. Ale na wszelki wypadek zdejmę...Zatem zdejmij zworkę, żeby nie zasilać całego układu z USB. Nie bardzo rozumiem, po co w takim wypadku programatorowi to dodatkowe napięcie skoro ma z USB, ale skoro tak piszą...
Czyli gdzie mam w końcu tą masę?
- Tomasz Gumny
- -
Ustaw tak jak piszą w instrukcji programatora. Możliwe, że programator jest zasilany z USB, ale bufory wyjściowe ma zasilane z układu programowanego, żeby dostosować poziomy napięć.Ale to chyba bez znaczenia jak nie podpiołem wogóle VCC. Ale na wszelki wypadek zdejmę...
Wszędzie tam, gdzie jest napis GNDCzyli gdzie mam w końcu tą masę?
Podłączyłem tak:
VCC - +5V
GND - GND
MISIO - MISO
MOSI - MOSI
RST - RST
Na programatorze zostały nie podłączone: GEN, GND, GND, GND
Na płytce: GND, N.C.
Po podłączeniu płytki do programatora, nie świeci się zielona dioda (wlutowałem ponownie odwrotnie, ale nadal się nie świeci), natomiast miga wyświetlacz.
Jakie wprowadzić ustawienia w Bascomie AVR, aby działał programator STK500v2?
VCC - +5V
GND - GND
MISIO - MISO
MOSI - MOSI
RST - RST
Na programatorze zostały nie podłączone: GEN, GND, GND, GND
Na płytce: GND, N.C.
Po podłączeniu płytki do programatora, nie świeci się zielona dioda (wlutowałem ponownie odwrotnie, ale nadal się nie świeci), natomiast miga wyświetlacz.
Jakie wprowadzić ustawienia w Bascomie AVR, aby działał programator STK500v2?
- Tomasz Gumny
- -
Może jest tam po drodze jakaś przerwa - sprawdź, czy jest +5V.Po podłączeniu płytki do programatora, nie świeci się zielona dioda (wlutowałem ponownie odwrotnie, ale nadal się nie świeci), natomiast miga wyświetlacz.
Nie mam Bascoma, ale na forum Elportalu ktoś napisał: "Najnowsza wersja BASCOM AVR to 1.11.8.7 i jest tam do wyboru stk500."Jakie wprowadzić ustawienia w Bascomie AVR, aby działał programator STK500v2?
Przy diodzie nie pokazuje żadnego napięcie (na jej nóżkach).Może jest tam po drodze jakaś przerwa - sprawdź, czy jest +5V.
Teraz już programator wysyła program do mikrokontrolera (wskazuje to zielona dioda na prog).
Jednak po przesłaniu, na wyświetlaczu nic się nie dzieje.
Kod jest taki:
Kod: Zaznacz cały
Config Portb = Output
Config Portd = Output
Portd = 2
Do
If Portd = 64 Then Portd = 1
Portd = 2 * Portd
Waitms 250
Loop
Dlaczego program nie wykonuje się na płytce?
- Tomasz Gumny
- -
Nie martwi Cię to?Przy diodzie nie pokazuje żadnego napięcie (na jej nóżkach).Może jest tam po drodze jakaś przerwa - sprawdź, czy jest +5V.
Na którym wyświetlaczu? LED, LCD?Jednak po przesłaniu, na wyświetlaczu nic się nie dzieje.
Dlaczego program nie wykonuje się na płytce?
Zrób porządek z zasilaniem.
Potem wyślij coś do procesora i zweryfikuj pamięć programu. Póki co nic nie udało się zapisać do pocesora.
Na koniec napisz programik negujący co 1s jeden pin portu i sprawdź co się dzieje woltomierzem.
Dioda już świeci. Przez nieuwagę nie wlutowałem rezystora R1Nie martwi Cię to?
LEDNa którym wyświetlaczu? LED, LCD?
Napięcia na poszczególnych pinach procesora:Zrób porządek z zasilaniem.
1 (RESET) - 1,81V
2 - 0,17V
3 - 0,17V
4 - 2,34V
5 - 1,17V
6 - 4,78V
7 - 4,78V
8 - 4,78V
9 - 0V
10 - 0V
11 - 4,78V
12 - 0,03V
13 - 0,03V
14 - 0,03V
15 - 0,03V
16 - 0,03V
17 - 4,78V
18 - 0,03V
19 - 0,03V
20 - 4,81V
Nie da rady nic wysłać, za każdym razem to samo.Potem wyślij coś do procesora i zweryfikuj pamięć programu. Póki co nic nie udało się zapisać do pocesora.
- Tomasz Gumny
- -
To wygląda dziwnie. Zapuść programowanie i zobacz czy coś się zmienia na tym pinie.Napięcia na poszczególnych pinach procesora:
1 (RESET) - 1,81V
Spróbuj cokolwiek odczytać z procesora, np. pamięć programu. Jeśli nadal pojawia się ten komunikat, to sprawdź połączenie programatora z procesorem, bo na razie nie mogą się dogadać
Zakładam, że nie grzebałeś programatorem w fuse bitach...
0VTo wygląda dziwnie. Zapuść programowanie i zobacz czy coś się zmienia na tym pinie.
Jak to zrobić?Spróbuj cokolwiek odczytać z procesora, np. pamięć programu.
Czyli co mam sprawdzić w tym połączniu?Jeśli nadal pojawia się ten komunikat, to sprawdź połączenie programatora z procesorem, bo na razie nie mogą się dogadać
Ciągle ten sam komunikat.
Skorzystałem jeszcze z AVRDUDE w wersjo dosowej.
Po wpisaniu polecenie na wykrycie programatora (bez podłączania płytki):
Kod: Zaznacz cały
avrdude -c stk500v2 -p 2313 -P com2
Natomiast po podłączeniu procesora i wpisaniu tego polecenia wyświetla się nadal komunikat:
Zastanawiające jest to, że po wpisaniu stk500 wogóle nie wykrywa programatora. A przecież w BASCOMIE ustawiam własnie stk500 a nie stk500v2...
Po wpisaniu polecenia "-F" wyświetla się taki komunikat:
Nic nie ruszałem.Zakładam, że nie grzebałeś programatorem w fuse bitach...
- Tomasz Gumny
- -
Odłącz LCD i wyciągnij wyświetlacze i spóbuj jeszcze raz nawiązać połączenie z procesorem, bo widzę, że one wiszą na pinach programujących
[/quote]
Czy VCC w programatorze masz podłączone do +5V jak napisali w instrukcji programatora?
[/quote]
Miernik ma sprawdzanie ciągłości obwodu (brzęczy przy zwarciu)? Sprawdź czy jest połączenie od programatora do procesora dla sygnałów istotnych dla programowania: RST, MOSI, MISO, SCK oraz VCC i GND.Czyli co mam sprawdzić w tym połączniu?Jeśli nadal pojawia się ten komunikat, to sprawdź połączenie programatora z procesorem, bo na razie nie mogą się dogadać
Czy VCC w programatorze masz podłączone do +5V jak napisali w instrukcji programatora?
Odłączyłem dwa wyświetlacze LED, niestety nadal to samo.Odłącz LCD i wyciągnij wyświetlacze i spóbuj jeszcze raz nawiązać połączenie z procesorem, bo widzę, że one wiszą na pinach programujących
Niestety nie mam takiej funkcji.Miernik ma sprawdzanie ciągłości obwodu (brzęczy przy zwarciu)? Sprawdź czy jest połączenie od programatora do procesora dla sygnałów istotnych dla programowania: RST, MOSI, MISO, SCK oraz VCC i GND.
TakCzy VCC w programatorze masz podłączone do +5V jak napisali w instrukcji programatora?
Podłącznie:
Licząc od różowego kabelka (1).
1 - MOSI - MOSI
2 - VCC - +5V
3 - GEN - do niczego nie podłączony
4 - GND - GND
5 - RST - RST
6 - GND - GND
7 - SCK - CLK
8 - GND - GND
9 - MISO - MISO
10 - GND - GND
- Tomasz Gumny
- -
Odłącz LCD i wyciągnij wyświetlacze i spóbuj jeszcze raz nawiązać połączenie z procesorem, bo widzę, że one wiszą na pinach programujących
[/quote]
[/quote]
Miernik ma sprawdzanie ciągłości obwodu (brzęczy przy zwarciu)? Sprawdź czy jest połączenie od programatora do procesora dla sygnałów istotnych dla programowania: RST, MOSI, MISO, SCK oraz VCC i GND.Czyli co mam sprawdzić w tym połączniu?Jeśli nadal pojawia się ten komunikat, to sprawdź połączenie programatora z procesorem, bo na razie nie mogą się dogadać
- Tomasz Gumny
- -
[/quote]
[/quote]
- Tomasz Gumny
- -
[/quote]
[/quote]