Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT-513

Ares
-
-
AVT-513

Postautor: Ares » 1 mar 2008, o 19:11

Witam,

Mam problem z kitem jak w temacie. Zegar po podłączeniu zasilania i ustawieniu bieżącej daty i czasu "stoi", to znaczy pomimo upływu czasu, czas wyświetlany nie zmienia się. Dodatkowo w dolnej linii wyświetlacza, gdzie powinna być wyświetlana temperatura z czujników nie ma kompletnie nic. Płytkę robiłem we własnym zakresie, sprawdziłem połączenia i nie znalazłem błędu, choć oczywiście go nie wykluczam. Co może być powodem takiego działania, a raczej nie działania tego urządzenia?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 1 mar 2008, o 21:26 przez Ares, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 1 mar 2008, o 21:01

może źle ustawione fusebity przy programowaniu

Ares
-
-

Postautor: Ares » 1 mar 2008, o 21:12

Zamówiłem zaprogramowany układ w AVT, więc to raczej nie będzie to. Ciekawe czy ktoś zetknął się z podobnym problemem dotyczącym tego kitu.

Ares
-
-

Postautor: Ares » 2 mar 2008, o 14:21

Sprawdziłem wszystkie połączenia i okazuje się, że są one prawidłowe. Wymieniłem rezonator zegarkowy i kondensatory pracujące w układzie oscylatora, niestety zegar jak stał, tak stoi.

Ares
-
-

Postautor: Ares » 3 mar 2008, o 14:54

Co może byc przyczyną tego, że nie następuje właściwa inicjacja układu? Bywa, że urządzenie uruchamia po wielokrotnym jego wyłączeniu i włączeniu. Na tej samej płytce drukowanej inny mikrokontroler nie chce ruszyć wcale, choć układ jest raczej sprawny, gdyż prawidłowo wyświetla menu i jest możliwe ustawienie zegara, jednakże po wykonaniu tej czynności zegar nie rusza.

Wróć do „Kity AVT”