Dokonałem małej modyfikacji w budowie tego kitu a mianowicie zamiast wlutowanie bezpośrednio układu RTL8019AS użyłem układu firmy Propox MMLAN 2. Reszta układu w zasadzie nie różni się niczym oprócz podłączenia 2 układów PCF8574A. Zaprogramowałem PICa przez zewnętrzny programator (oczywiście programem z EP) i podłączyłem. Wyjścia do LCD wyprowadzone na goldpiny a stamtąd tasiemką do układu LCD z klawiaturą. Układ po włączeniu zachowuje się tak jak powinien. Teraz do rzeczy.
Podłączam układ przez RS232 do coma..odpalam hyper terminal, konfiguruje jak opisane jest w artykule i...trwa autowykrywanie - na dole programu tak pisze i nic się nie pojawia. COMy sprawdzone w panelu sterowania - są włączone. Próbowałem przez inne programy terminalowe ale również bez efektu. Nie wiem co źle robię..układ MAX232 jest Texas Instruments ale to chyba niewiele robi z jakiej firmy by był. Nie zastosowałem tego specjalnego MAXa jaki jest opisany w artykule tylko standardowego otoczonego 1uF elektrolitami.
Proszę o pomoc lub sugestie...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT 927 - problem z konfiguracja układu przez RS232
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
* RS232 w AVT927 jest skonfigurowany jako DCE. Jakim kablem podłączasz go do PC-ta (DTE)? Powinien to być prosty kabel DB9M<->DB9F z połączeniami "1to1":Podłączam układ przez RS232 do coma..odpalam hyper terminal, konfiguruje jak opisane jest w artykule i...trwa autowykrywanie - na dole programu tak pisze i nic się nie pojawia. COMy sprawdzone w panelu sterowania - są włączone. Próbowałem przez inne programy terminalowe ale również bez efektu. Nie wiem co źle robię..
http://rs232.ep.com.pl/#par_polaczenie_DTE_DCE
Jako , że (wg autora) w obecnym układzie używane są tylko GND, RxD i TxD to kabel może być uproszczony tylko do tych 3 drutów (tzn. 2,3,5). Połączenia RTS i CTS (7,8)wykonano na zapas, z myślą o przyszłości.
* Program terminalowy musi być skonfigurowany do komunikacji bezpośrednio z właściwym portem szeregowym (COMx) a nie z jakimkolwiek modemem zarejestrowanym w systemie. Nie pamiętam kiedy w statusie HyperTerminala pojawia się wspomniane "autowykrywanie", ale coś mi tu nie pasuje.
* Zakładam, że programy terminalowe konfigurujesz zgodnie z zaleceniami (19200,n,8,1, no-flow-control). Ponieważ RTS i CTS są obecnie nieużywane to tym samym nie ma mowy o sprzętowym wstrzymywaniu transmisji. Zatem w programie terminalowym musisz w opcji "sterowanie przepływem" ustawić na "Brak" ("Hardware Data Flow Control"->"None" ).
* Zacznij od zaobserwowania czy tor transmisyjny jest faktycznie przezroczysty, Tzn. czy dane nadawane na TxD PC-ta faktycznie trafiają do wejścia RxD mikrokontolera i vice versa. W kwestii pinologii, kabelków, znaczenia sygnałów możesz się posługiwać tekstem dostępnym pod adresem http://rs232.ep.com.pl
* Jeżeli możesz to sprawdź na oscyloskopie częstotliwosć zegara uC lub czas trwania jednego bitu wysyłanego do PC-ta (uC pewnie próbuje coś wysyłać - przynajmiej parę bajtów na dzień dobry). Wydaje się to mało prawdopodobne, ale stojący przy nim kwarc 20MHz (decydujący o baudrate) może być już rezonatorem overtonowym. Tzn. nominalnie wzbudzanym na 3 harmonicznej a bez dodatkowych elementów wzbudzającym się na częstotliwości podstawowej czyli ok. 3-krotnie mniejszej od nominalnej.
--
MDz
no to już chyba wiadomo gdzie leży problem. Kabel dostałem od kolegi który sam nie wiedział czy to kabel null modem. Kabel po obu stronach ma wtyczki żeńskie czyli jeżeli dobrze kumam to jest to wlaśnie kabel null modem.
teraz mam 2 wyjścia:
1) nabruździć na mojej ładnej płytce rozwierając przewody i podłączając je odwrotnie
2) zmienić wtyk i kabel - rozwiązanie bardziej estetyczne
Oprogramowanie zanim mi nie zadziała zmieniać nie zamierzam.
Chyba dobrze myślę?
teraz mam 2 wyjścia:
1) nabruździć na mojej ładnej płytce rozwierając przewody i podłączając je odwrotnie
2) zmienić wtyk i kabel - rozwiązanie bardziej estetyczne
Oprogramowanie zanim mi nie zadziała zmieniać nie zamierzam.
Chyba dobrze myślę?
Zanim co kolwiek bedziesz robil przeczytaj sobie to co Ci napisal Marek zwlaszcza jego info z linkow... Chyba dobrze [fade]myślę? [/fade]
[center] [/center]
inaczej mowiac wez miernik sprawdz jak masz sparowany swoj kabelek gdyby sie okazalo ze jest taki jaki powinien byc to zrob polaczenie za pomoca trzech (slownie trzy) zyly tak jak jest zasugerowane w poscie wyzej jak bedziesz pewny ze to wina kabla to wtedy zrobisz odpowiednie zmiany bo moze sie okazac ze problem lezy gdzie indziej a ladna plytka zostanie oszpecona
BTW bardzo fajny opis tylko moge znalesc na stronie Ep linka do niego jest ten rs232
Ten RS232 będzie zlinkowany gdzieś z głownej strony EP. Tyle, że muszę go jeszcze trochę pougniatać tak aby pasował do ogólnego layoutu.BTW bardzo fajny opis tylko moge znalesc na stronie Ep linka do niego jest ten rs232
--
MDz
to znowu ja..
Po zrobieniu złącza na 3 kabelkach udało się połączyć z mikroserwerem w trybie konfiguracji. Nie onznacza to jednak że nie wystąpiły kolejne problemy.
Zmieniłem adres IP, bramę i maskę. Wyłączyłem DHCP. Zachowałem ustawienia i wtedy pojawił się napis: 'now running application". Nastąpił programowy restart układu i mikroserwer wszedł w tryb normalnej pracy. Niestety na wyświetlaczu pojawiło się IP 0.0.0.0. Po ponownym wejściu w tryb konfiguracji sprawdziłem czy IP które wcześniej wprowadziłem zostało zapamiętane. No i pojawiło się takie jakie ja wprowadziłem a mianowicie 192.168.1.5.
Wnioskuję że układ mimo wszystko nie pamięta adresu IP który wprowadziłem. Chyba że źle go wpisuję bo podglądu na to nie mam. Co jest nie tak?
Po zrobieniu złącza na 3 kabelkach udało się połączyć z mikroserwerem w trybie konfiguracji. Nie onznacza to jednak że nie wystąpiły kolejne problemy.
Zmieniłem adres IP, bramę i maskę. Wyłączyłem DHCP. Zachowałem ustawienia i wtedy pojawił się napis: 'now running application". Nastąpił programowy restart układu i mikroserwer wszedł w tryb normalnej pracy. Niestety na wyświetlaczu pojawiło się IP 0.0.0.0. Po ponownym wejściu w tryb konfiguracji sprawdziłem czy IP które wcześniej wprowadziłem zostało zapamiętane. No i pojawiło się takie jakie ja wprowadziłem a mianowicie 192.168.1.5.
Wnioskuję że układ mimo wszystko nie pamięta adresu IP który wprowadziłem. Chyba że źle go wpisuję bo podglądu na to nie mam. Co jest nie tak?