Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kit 2751

Deks
-
-
Kit 2751

Postautor: Deks » 22 gru 2006, o 01:25

Poniweważ to mój pierwszy post chciałem sie przywitać :564: .

Nabyłem w sklepie kit 2751 i jeszcze się nie zabrałem do jego montażu a już nasuneły mi sie trzy pytanka:

Po pierwsze wyłapałem małe nie dopatrzenie bo ani na płytce ani na broszurce dołączonej do kitu autor nie podaje jakim napięciem powinien być zasilany ten układ?

Po drugie pisze że układ może zasilać kilka diód, czy może zasilać 10szt bez żadnej modyfikacji?

Po trzecie, cytuje tekst z broszurki: "Do układu można podłączyć kilka diod, ale jednocześnie każdą z nich należy podłączyć innymi kolorami do tych samych pinów znajdujących sie na płytce." Moje pytanie brzmi dlaczego należy podłączyć innymi kolorami do tych samych pinów i jakie to ma znaczenie?

p.s. Układ był opisany w EP 4/05.

Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 22 gru 2006, o 05:56

Obrazek W ukladzie sa uzyte scalaki :arrow: 40XX CMOS a napiece zasilania moze byc od 3 - 15V czasem nawet 18V :idea: Mozesz podlaczyc ile tylko chcesz diod tylko jestes ograniczony pradem kolektora (100mA) i moca (500 mW) jaka mozna pobierac z :arrow: tranzystora BC558 jesli zastosujesz mocniejszy tranzystor mozesz miec jeszcze wiecej diod :idea: pamietaj by kazda dioda miala swoj wlasny rezystor ograniczajacy prad :!: Mozna uzyc przewody tego samego koloru ale jak jestes poczatkujacy to jesli bedziesz mial rozne kolory przewodow to jest mniejsze podobienstwo popelnienia bledu :idea: uklad byl opisany w :arrow: EdW 04'05 Obrazek

Deks
-
-

Postautor: Deks » 22 gru 2006, o 11:28

ACeK bardzo dziękuje za odpowiedź. Mam nadziejeże nie mylisz sie z tymi napięciami. Czyli 12V będzie odpowiednie ?
Nasuneło mi sie kolejne pytanie, jaki może być max prąd dla jednego z kolorów diody led RGB ? I na jakie mocniejsze tranzystory można wymienić?
Mozna uzyc przewody tego samego koloru ale jak jestes poczatkujacy to jesli bedziesz mial rozne kolory przewodow to jest mniejsze podobienstwo popelnienia bledu

Chyba źle zrozumiałeś autora tekstu, wydaje mie się że nie chodzi o kolory przewodów tylko o poszczególne kolory diody led trójkolorowej.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 23 gru 2006, o 10:04

Obrazek Przyznaje sie bez bicia ze w ogole :no: czytalem opisu autora :oops: 12V bedzie ok tylko sprawdz jakie napiecie masz na elektrolicie (100u) prad plynacy w diodzie zalezy od diody wiec te informacje powienies miec z danych katalogowych :idea: jesli masz zwykle diody to prad rzedu 10 mA bedzie w sam raz. Poczytaj sobie o diodach LED na forum (jest kilka postow) jaki inny wstawisz tranzystor to bez znaczenia jesli spelni warunki PNP oraz prad jaki chcesz pobierac mozesz tez z jednej bramki sterowac na raz dwa lub wiecej tranzystorow :mikolaj: Obrazek

Deks
-
-

Postautor: Deks » 23 gru 2006, o 16:05

Przyznaje sie bez bicia ze w ogole czytalem opisu autora
on i tak ic nie pisze na ten temat :roll:
To sa diody super jaskrawe wiec okoła 20mA na kanał. Chce zastosować 10 diod rgb więc wymienie na mocniejsze tranzystory. Dam znać ja to działa.

Wróć do „Kity AVT”