Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProsze o pomoc do wzmacniacza
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam wszystkich jestem nowy chciałbym się spytać o coś takiego chce złożyć SAM bez żadnych gotowców wzmacniacz 1Wx6 bo on ma służyć tylko do dźwięku przestrzennego i do szkoły i czy znajdę gdzieś na necie jakie elementy muszę kupić do tego i jakie mam dać ścieżki na laminat i oczywiśćie schemat jak narazie go nie umiem czytać ale najlepiej by było jak by był obraz z płytki kita a na google.pl szukałem i nie mogłem znaleść z góry wielkie dzięki pozdro
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Re: Prosze o pomoc do wzmacniacza
To i ja doloze cos jeszcze
To ze tak zapytam: Czego Ty wlasciwie chcesz ??
Ps. Sugeruje jednak zaczac od nauki czytania schematow, oraz podstaw elektroniki... cos o pradach, oczkach, napieciach... dzielnikach rezystorowych (via jacynka)... do tego moze o tranzystorach... a stad juz prosta droga do pierwszego wlasnorecznie zaprojektowanego wzmacniacza.
To chwileczke... nie chcesz gotowca, ale jednak chcesz zeby byl to gotowy projekt. Chcesz zaprojektowac sam, ale jednoczesnie nie umiesz czytac schematu a do tego chcesz wzor plytki (ale pamietajmy ze nie gotowca).chce złożyć SAM bez żadnych gotowców wzmacniacz (...) i czy znajdę gdzieś na necie jakie elementy muszę kupić do tego i jakie mam dać ścieżki na laminat i oczywiśćie schemat jak narazie go nie umiem czytać ale najlepiej by było jak by był obraz z płytki kita
To ze tak zapytam: Czego Ty wlasciwie chcesz ??
Ps. Sugeruje jednak zaczac od nauki czytania schematow, oraz podstaw elektroniki... cos o pradach, oczkach, napieciach... dzielnikach rezystorowych (via jacynka)... do tego moze o tranzystorach... a stad juz prosta droga do pierwszego wlasnorecznie zaprojektowanego wzmacniacza.
Kolego konrad_91, jeśli to ma być coś na "polepszenie oceny" czy też dodatkowy stopień, to po co się pakować w coś, co kompletnie nie ma sensu? Jeśli nie umiesz nawet czytać schematu i to ma być Twój pierwszy projekt, to kiepsko to widzę... Mówię poważnie, lepiej zrób jakieś migające światełka na LEDach, czy co kolwiek prostego, dostaniesz tę ocenę i będziesz happy. Zmontujez to nawet bez płytki czy na uniwersalnej, nie będziesz miał problemów z wytrawianiem itp. Poszperaj na elektroda.pl, chyba coś tam widziałem z tych bajerów.
Może Ci się przydać: www.elektronika.priv.pl :-) (dział "Dla początkujących")
Pozdr.
Może Ci się przydać: www.elektronika.priv.pl :-) (dział "Dla początkujących")
Pozdr.
już złożyłem elektroniczną rulektke... tylko jakoś nie chodzilo nie wiem czemu... kolega kupił sobie też coś elektroniczną kostke do gry i też nie chodziło podobno nie te części dali... ale czy jest chociaż kit wzmacniacz 6 kanałowy? chociaż 1w na kanał a ja znam się na oznaczeniach na płytce drukowanej... trudno że nie chcecie pomuc
O tak, to dużo zmienia Naprawdę ta umiejętność, chociaż przydatna, na niewiele się zda przy Twoim poziomie wiedzy.a ja znam się na oznaczeniach na płytce drukowanej...
Słuchaj, to nie jest tak, że nie chcemy Ci pomóc. Chcemy po prostu, byś nie marnował swojego czasu, pieniędzy i energii na coś, co jest z góry skazane na niepowodzenie. Może to brzmi nieco okrutnie, ale najpierw spróbuj uruchomić tą ruletkę, to pogadamy... Najprościej mówiąc, porywasz się z motyką na słońce.trudno że nie chcecie pomuc
Pozdr.
A znasz powiedzenie "człowiek uczy się na błędach"? Jeśli kolega konrad_91 osiągnie niepowodzenie to wydaje mi się, że zastanowi się dlaczego, skłoni to do do zastanowienia się dlaczego nie działa, może będzie tak długo walczył aż zadziała.Chcemy po prostu, byś nie marnował swojego czasu, pieniędzy i energii na coś, co jest z góry skazane na niepowodzenie.
Nie pamięta wół jak cielęciem był? Czy Ty od razu wszystko robiłeś dobrze, wszystko Ci od razu działało? Ja sam zacząłem gdy byłem dużo młodszy od Konrada i też od razu nie wszystko mi działało (a raczej mało co mi działało ). Po x złożonych kitach człowiek sam zrozumie, że bez podstaw niewiele można osiągnąć więc te podstawy sam będzie zdobywał.
Radziu, ależ oczywiście masz rację. Być może nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi do końca... Jak najbardziej jestem za tym, by Konrad składał układy i poznawał tajniki elektroniki ucząc się również na błędach. Sam zresztą mogę nazwać się początkującym amatorem i tak naprawdę guzik wiem.
Coż jednak wyniknie z tego, że zacznie składać wzmacniacz sześciokanałowy? Podejżewam, że nie poradzi sobię z tym bez pomocy fachowca. Jedynie może się zniechęcić. Co byś począł, gdybyś zmontował jeden układ - nie działa, drugi - nie działa... ? Najpierw spróbujmy pomóc mu uruchomić choćby tą ruletkę, żeby była satysfakcja z działającego układu. Puźniej może spróbować swoich sił w coraz bardziej skomplikowanych układach. Nie odrazu Rzym zbudowano.
Pozdr.
Coż jednak wyniknie z tego, że zacznie składać wzmacniacz sześciokanałowy? Podejżewam, że nie poradzi sobię z tym bez pomocy fachowca. Jedynie może się zniechęcić. Co byś począł, gdybyś zmontował jeden układ - nie działa, drugi - nie działa... ? Najpierw spróbujmy pomóc mu uruchomić choćby tą ruletkę, żeby była satysfakcja z działającego układu. Puźniej może spróbować swoich sił w coraz bardziej skomplikowanych układach. Nie odrazu Rzym zbudowano.
Pozdr.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
i ja także się z tym zgadzam Petersz. Bo trzeba uważać żeby chłopak się nie zniechęcił bo szkoda skoro to go interesuje może będzie z niego jakiś spec.
Ale tak na początek proponuję książkę "Podstawy elektroniki" Pani Barbary Pióro i Pana Marka Pióro korzystam z niej (chociażby w szkole) ale nie tylko pomogła mi poprawnie zamontować tranzystory w układzie a do samodzielnego złożenia polecam przerzutnik astabilny. Mówiąc jaśniej jest to układ który steruje diodami na zmianę zapalając i gasząc je (działanie piszę ze względu na naszego głównego bohatera). Interesuje Cię taki układzik? Prosty tani działa z baterii jeśli jesteś zainteresowany to na maila mogę przesłać Ci dokumentację tego układu i pomogę Ci z realizacji
pozdrawiam Dj. Vibes
Ale tak na początek proponuję książkę "Podstawy elektroniki" Pani Barbary Pióro i Pana Marka Pióro korzystam z niej (chociażby w szkole) ale nie tylko pomogła mi poprawnie zamontować tranzystory w układzie a do samodzielnego złożenia polecam przerzutnik astabilny. Mówiąc jaśniej jest to układ który steruje diodami na zmianę zapalając i gasząc je (działanie piszę ze względu na naszego głównego bohatera). Interesuje Cię taki układzik? Prosty tani działa z baterii jeśli jesteś zainteresowany to na maila mogę przesłać Ci dokumentację tego układu i pomogę Ci z realizacji
pozdrawiam Dj. Vibes
możliwe że rzucam się na głęboką wodę... dzięki za zainteresowanie się mną jak macie jakieś pomysły to prosze piszcie... z tym wzmacniaczem to chyba macie racje ale zaczeło mnie to interesować od niedawna więc mam małą wiedze ale cosik wiem jak coś to pytajcie a co do tego projektu to moge się podjąć czego chcecie tylko zeby bylo nie za drogie bo u mnie krucho z kasa a chce sie dużo nauczyć.Chce iść dalej na elektryka ale cieszy taka zabawa lutować jakieś tranzystorki i inne pierdółki, czekam na odpowiedź.......
A z kąd wiecie jaką mam wiedzę jak nie pytaliście?
A z kąd wiecie jaką mam wiedzę jak nie pytaliście?
Uwazna lektura, i lata doswiadczenA z kąd wiecie jaką mam wiedzę jak nie pytaliście?
To chyba elektronika, nie elektryka.Chce iść dalej na elektryka ale cieszy taka zabawa lutować jakieś tranzystorki i inne pierdółki,
Moze nie taka gleboka, ale utopic sie to i w lyzce wody mozna.możliwe że rzucam się na głęboką wodę... zaczeło mnie to interesować od niedawna więc mam małą wiedze ale cosik wiem jak coś to pytajcie
No to nie masz sie podjac tego co my chcemy, tylko tego co Ty chcesz. Pamietaj jednak by nie przesadzic z planami, na pierwszy ogien niech pojda proste uklady, i lektura ksiazek... a dalej juz jakos pojdzie.a co do tego projektu to moge się podjąć czego chcecie tylko zeby bylo nie za drogie bo u mnie krucho z kasa a chce sie dużo nauczyć.
Uszy do gory, i do nauki