Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przeróbka AVT-334 Na zasilacz impulsowy o mocy 300Wat

rafiks
-
-
Przeróbka AVT-334 Na zasilacz impulsowy o mocy 300Wat

Postautor: rafiks » 9 mar 2006, o 20:02

Witam, zamierzam przebudować zasilacz z kitu avt-334 (12V 6A) na zasilacz 28V 11A. Wiem że musze zastosować mocniejszego Feta i rezystor o innej wartości niż ten 0,75R/3W. Inne diody na wyjściu i mocniejsze na wejsciu, Na i kluczowym elementem jest transformator, poczatkowo myslalem o zastosowaniu takiego z zasilacza ATX 350Wat lub mocniejszego gdyz nie mam problemu z dostaniem tych rdzeni. Pytanie mam jednak takie ile zwoi i jakim grubym drutem musze nawiac uzwojenie pierwotne,

Myślałem o ok 40 zwoiach o grubości 1mm, wtedy wyszło by jakies 3-4 zwoi dla drivera i coś około 15 zwoi dla napiecia 28V. odpowiednio grubym drutem a najlepiej licą. Niezamierzam także dawać strzeliny powietrznej.

Mysle jeszcze nad zastosowaniem ul3843 bo ma wydajność 1A

Ekspertów prosze o pomoc co jeszcze wypadalo by zmienić i czy uzwojenie pierwotne moze takie byc czy inna ilość zwoi.

Chyba że posiada ktoś inny schemat przetwornicy która mozna przebudować na 300Wat

Wróć do „Kity AVT”