Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT378-zegar szachowy

Awatar użytkownika
GB
-
-
AVT378-zegar szachowy

Postautor: GB » 7 paź 2005, o 11:11

Mam problem z tym kitem; niby wszystko w porządku a program (zawarty w AT89C51) chyba "idzie w krzaki!!. Zapalają się niektóre wyświetlacze, ale bez ładu i składu tzn. nie tak jak w opisie i w dodatku nie można ich przełączyć za pomocą J2 - J7. Nawiasem mówiąc dla trochę laika powinno być oznaczone jak steruje się nimi kit. Jeśli ktoś robił ten zegar chyba może podzielić się swoimi spostrzeżeniami ??

Awatar użytkownika
Woycek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Woycek » 7 paź 2005, o 13:01

Witam!!
Kitu co prawda nie robiłem ale poświęciłem chwilkę na szperanie w necie...Opis tego zegara jest w EP2/05..a patrząc na jego schemat,jeśli nie zrobiłeś "babola"przy lutowniu płytki to prawdopodobnie procek "niszt funkcjoniren"..Jeśli masz możliwości to wyjmij proca z podstawki i zasymuluj stany...i popatrz co się dzieje..Powodzenia.

Awatar użytkownika
GB
-
-

AVT-zegar szachowy

Postautor: GB » 7 paź 2005, o 19:24

Też mi to przychodzi do głowy, ale z drugiej strony układ jest prosty i gdyby gdzieś był "babol" na wyświetlaniu to 1 czy 2 cyfry by nie chodziły?. Nawet LED-y sterowane przez T1 iT2 nie chodzą tak jak powinne. Sprawdzę dokumentnie okolice RESETU i portu P1 oraz oczywiście te nieszczęsne wyświetlanie, są podstawki pod AT... i ULN... Proc jest nowy z programem kupionym w sklepie EP.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 7 paź 2005, o 21:14

:) Zrob tak jak proponowal Ci Woycek to znaczy wyciagnij procek z podstawki ale zostal ULN. Twoje wyswietlacze sa obslugiwane multipleksowo a to oznacza ze naraz swieci tylko jeden wyswietlacz ale ze zmienia sie to tak szybko to ludzkie oko nie jest w stanie tego zauwarzyc :idea: P2 sluzy do wybierania ktory wyswietlacz z osmiu. Za to P3 zapala odpowiednie segmenty wyswietlacza. P0 obsluguje sterowanie diod a P1 obsluga klawiszy. Co mozesz zrobic to symulawac prace procesora i przez podanie na odpowiednie wyjsce np P2.0 zero oraz na wejscie ULN kombinacje 0 i 1 to efektem zapalanie i gaszenie segmentow. Jesli nie bedziesz zmienial kombinacji na ULN a zmienial lub jednoczesnie podal sygnal na wiecej niz jeden P2.X to powinno sie na tych wybranych wyswietlaczach palic te same segmenty. Podobnie mozna sprawdzic dzialanie diod LED. A dzialanie klawiszy przez sprawdzenie czy pojawia sie masa na poszczegolnych pinach P1.X po nacisnieciu klawisza. Jesli wszystko dziala jak nalezy to wyglada na to ze cos jest nie tak z prockiem :wink:
:D

Ps. Jakim napieciem zasilasz swoj stabilizator? Bo jesli dajesz tylko 5V to jest za malo :idea: powinno byc pomiedzy 7.5 do 9V :P

Awatar użytkownika
GB
-
-

AVT378

Postautor: GB » 8 paź 2005, o 09:54

Jak działa wyświetlanie multipleksowe to wiem. Zasilanie stablizatora jest też prawidłowe (10V)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 8 paź 2005, o 10:30

:) Wyglada na to ze to procek wiem jak sie czujesz ze kupiles cos i :no: dziala dla pocieszenia powiem Ci ze nie jestes pierwszy i zapewne ostatni tu masz podobna sytuacje :arrow: kit. Co mozesz zrobic to jesli masz kod to zaprogramuj jeszcze raz procka albo skontaktuj sie z serwisem i oni Ci powiedza co dalej zrobic :wink:
:D

Wróć do „Kity AVT”