Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT378-zegar szachowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Mam problem z tym kitem; niby wszystko w porządku a program (zawarty w AT89C51) chyba "idzie w krzaki!!. Zapalają się niektóre wyświetlacze, ale bez ładu i składu tzn. nie tak jak w opisie i w dodatku nie można ich przełączyć za pomocą J2 - J7. Nawiasem mówiąc dla trochę laika powinno być oznaczone jak steruje się nimi kit. Jeśli ktoś robił ten zegar chyba może podzielić się swoimi spostrzeżeniami ??
Witam!!
Kitu co prawda nie robiłem ale poświęciłem chwilkę na szperanie w necie...Opis tego zegara jest w EP2/05..a patrząc na jego schemat,jeśli nie zrobiłeś "babola"przy lutowniu płytki to prawdopodobnie procek "niszt funkcjoniren"..Jeśli masz możliwości to wyjmij proca z podstawki i zasymuluj stany...i popatrz co się dzieje..Powodzenia.
Kitu co prawda nie robiłem ale poświęciłem chwilkę na szperanie w necie...Opis tego zegara jest w EP2/05..a patrząc na jego schemat,jeśli nie zrobiłeś "babola"przy lutowniu płytki to prawdopodobnie procek "niszt funkcjoniren"..Jeśli masz możliwości to wyjmij proca z podstawki i zasymuluj stany...i popatrz co się dzieje..Powodzenia.
AVT-zegar szachowy
Też mi to przychodzi do głowy, ale z drugiej strony układ jest prosty i gdyby gdzieś był "babol" na wyświetlaniu to 1 czy 2 cyfry by nie chodziły?. Nawet LED-y sterowane przez T1 iT2 nie chodzą tak jak powinne. Sprawdzę dokumentnie okolice RESETU i portu P1 oraz oczywiście te nieszczęsne wyświetlanie, są podstawki pod AT... i ULN... Proc jest nowy z programem kupionym w sklepie EP.
Zrob tak jak proponowal Ci Woycek to znaczy wyciagnij procek z podstawki ale zostal ULN. Twoje wyswietlacze sa obslugiwane multipleksowo a to oznacza ze naraz swieci tylko jeden wyswietlacz ale ze zmienia sie to tak szybko to ludzkie oko nie jest w stanie tego zauwarzyc P2 sluzy do wybierania ktory wyswietlacz z osmiu. Za to P3 zapala odpowiednie segmenty wyswietlacza. P0 obsluguje sterowanie diod a P1 obsluga klawiszy. Co mozesz zrobic to symulawac prace procesora i przez podanie na odpowiednie wyjsce np P2.0 zero oraz na wejscie ULN kombinacje 0 i 1 to efektem zapalanie i gaszenie segmentow. Jesli nie bedziesz zmienial kombinacji na ULN a zmienial lub jednoczesnie podal sygnal na wiecej niz jeden P2.X to powinno sie na tych wybranych wyswietlaczach palic te same segmenty. Podobnie mozna sprawdzic dzialanie diod LED. A dzialanie klawiszy przez sprawdzenie czy pojawia sie masa na poszczegolnych pinach P1.X po nacisnieciu klawisza. Jesli wszystko dziala jak nalezy to wyglada na to ze cos jest nie tak z prockiem
Ps. Jakim napieciem zasilasz swoj stabilizator? Bo jesli dajesz tylko 5V to jest za malo powinno byc pomiedzy 7.5 do 9V
Ps. Jakim napieciem zasilasz swoj stabilizator? Bo jesli dajesz tylko 5V to jest za malo powinno byc pomiedzy 7.5 do 9V
Wyglada na to ze to procek wiem jak sie czujesz ze kupiles cos i dziala dla pocieszenia powiem Ci ze nie jestes pierwszy i zapewne ostatni tu masz podobna sytuacje kit. Co mozesz zrobic to jesli masz kod to zaprogramuj jeszcze raz procka albo skontaktuj sie z serwisem i oni Ci powiedza co dalej zrobic