Mam problem z AVT440(programowany moduł we/wy). Wiem że ten problem był już zgłaszany ale było to b.dawno i chce przypomnieć sytłację:
nie można odczytać danych (próbowałem w Pascalu i Basicu), starałem się, jak napisano w poprzednim temacie(kilka lat temu) podać bezpośredio napięcie na szyne portu LPT, lecz nie działało.
Jak odczytać tą liczbę?
Może ktoś to uruchomił?
Albo robię coś źle?
W jaki sposób testowano to urządzenie i z jakim programem? <--- to chyba najważniejsze
Czekam i liczę na pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT 440
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Aby mozliwy byl odczyt musi byc spelnione kilka warunkow. Przedewszystkim to sprawdz czy generator na IC9C pracuje. Bez zmiany stanow na wejsciu zegarowym CLK (11 pin) uklad IC5 i IC6 nie ma prawa dzialac (przelaczac). Teraz pod wejscia I1A - I8A oraz I1B - I8B podaj rozne stany zero jedynkowe i sprawdz czy na wyjsciach inverterow sa odwrotne stany. Aby mozliwe bylo odczytanie to na 1 pin OC musi byc podane 0
[scroll] Pamietaj by nigdy nie podac na oba wejscia OC ukladow IC5 i IC6 rownoczesnie zera bo to spowoduje zwarcie [/scroll]
w tedy gdy na wejsciu zegarowym jest zbocze dodatnie to na wyjsciu pojawia sie sygnaly z wejscia
BTW Nie dysponuje kitem AVT 440 wiec nie mam mozliwosci praktycznie sprawdzic ukladu oraz programu
[scroll] Pamietaj by nigdy nie podac na oba wejscia OC ukladow IC5 i IC6 rownoczesnie zera bo to spowoduje zwarcie [/scroll]
w tedy gdy na wejsciu zegarowym jest zbocze dodatnie to na wyjsciu pojawia sie sygnaly z wejscia
Kod: Zaznacz cały
REM *** Program do sprawdzenia odczytu sygnalow wejsciowych ***
REM *** by ACeK :) ***
FOR I = 1 TO 5
OUT &H37A, (4 + 32) : REM Ustawia Lpt jako "bi" (32) inne "1"
OUT &H37A, (12 + 32) : REM Ustawia Lpt jako "bi" (32) select "0"
FOR II = 1 TO 2000 : NEXT II
Z=INP(&H378)
PRINT Z
OUT &H37A, (4 + 32) : REM Ustawia Lpt jako "bi" (32) inne "1"
OUT &H37A, (6 + 32) : REM Ustawia Lpt jako "bi" (32) auto "0"
FOR II = 1 TO 2000 : NEXT II
PRINT INP(&H378)
NEXT I
OUT &H37A, 4
Ostatnio zmieniony 28 sie 2005, o 07:45 przez ACeK, łącznie zmieniany 1 raz.
W BIOS's ustaw Lpt adr H378 jako ECP. Bardzo wazna rzecz jesli chcesz aby port Lpt pracowal jako wej/wyj (bi) nalezy ustawic B5 (bit) w adr H37A jako 1 (32) w tym linku bajer.fm.prv.pl Jest bardzo dobry program WinPort w ktorym masz dostep do wszystkiego. Oto opis funkcji
Jesli nacisniesz R i dane (D0 - D7) zmienia sie na zielone (255) to powinno byc juz dobrze. Podajac w tym trybie 0 na dane powinny sie zmienic na czerwone
Kod: Zaznacz cały
<= in DB25 Cent Name of
=> out pin pin Signal Bit
------ ---- ---- -------- ---
=> 2 2 Data 0 D0
=> 3 3 Data 1 D1
=> 4 4 Data 2 D2
=> 5 5 Data 3 D3
=> 6 6 Data 4 D4
=> 7 7 Data 5 D5
=> 8 8 Data 6 D6
=> 9 9 Data 7 D7