Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Lampsolar AVT-546 problemy

JJMafia
-
-
Lampsolar AVT-546 problemy

Postautor: JJMafia » 3 cze 2005, o 10:22

Witam wszystkich.
Nie macie problemów z wyświetlaniem ? U mnie objawia się to w ten sposób ,że nierównomierne ale powtarzalnie lekko zwiększa jasność ,co bardzo denerwuje.Jasność też daje wiele do życzenia ,mimo zastosowania zalecanych wartości rezystorów i jasnych wyświetlaczy Kingbright-a.Denerwujące też jest miganie drugiej kropki (od lewej) ,mimo wyświetlania wartości (np. P0.124) systematycznie wyświetla się wartość P0.1.24 .Nie wiem czy to wynik nieudolnego programu czy może to wina rejestru LS164 (zmieniałem na inny tego samego producenta - bez rezultatu).Co o tym sądzicie ?? Pozdrawiam JJMafia
Ostatnio zmieniony 8 cze 2005, o 13:11 przez JJMafia, łącznie zmieniany 1 raz.

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 5 cze 2005, o 04:33

Też się chcę zabrać za ten projekt na razie szukam jeszcze Max157 no i płytka, spróbuj zapytać bezpośrednio autora http://mkeia.com/srs.htm, tam też masz chyba najwowszy wsad do procka. Problem jasności ? może dobierz tranzystory sterujace LEDy, lub pozmieniaj wartości rezystorów?
Sprawdziłem że AVT nie dostarcza płytki do tego kitu, sam robiłeś?
Pozdrawiam

JJMafia
-
-

Postautor: JJMafia » 5 cze 2005, o 12:59

Tranzystory i rezystory są OK ,już wymieniałem - niewiele to zmienia.Jestem wręcz przekonany że to wina softu ,no ewentualnie jeszcze rejestru 74164.Zastosowałem LS164 i może to o to chodzi !!.Wymienię dopiero we wtorek to będzie wiadomo.Płytke kupowałem w AVT ,więc mnie zdziwiłeś :? .
Jak konkretnie cos ustale to dam znać .
Pzdr JJMafia

[ Dodano: 14-06-2005, 09:43 ]
>Sprawdziłem że AVT nie dostarcza płytki do tego kitu, sam robiłeś?
Coś źle sprawdzałeś :
http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=14268& ... 96e21fdc8a
Pozdrawiam JJMafia

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 17 cze 2005, o 06:43

Ok dzięki , juz zamówiłem , sprawdzałem tylko w ich ofercie tekstowej nie w sklepie.

JJMafia
-
-

Postautor: JJMafia » 17 cze 2005, o 07:48

Witam !
>Jestem wręcz przekonany że to wina softu ,no ewentualnie jeszcze rejestru >74164.Zastosowałem LS164 i może to o to chodzi !!.
Niestety ale wymiana rejestru 164 zupełnie nic nie zmieniła.
Testowałem już Toshibę,Texasa,Cemi i ST, innych nie zdobyłem.
Pozostaje napisać do autora.
Może wstawię jakiś filmik ,żeby było wiadomo o co chodzi z tym miganiem.
Pozdrawiam

MK Maro
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MK Maro » 14 wrz 2005, o 22:24

Witam co do migania wyswietlacza macie racje. Oczywiscie migotanie jest delikatne, ale denerwujace. Migotanie to wynika z konstrukcji softu (rejest szeregowy jest ok :) ), odswiezane LED jest poza przerwaniem od licznika, oczywiscie mozna to porawic, jezeli kogos to strasznie denerwuje :). Uznalem, ze minimalne migotanie jest nie istotne, ponad to wyswietlacz LEd jest wlaczony podczas ustawiania/monitorowni, a podczas normalnej pracy wylaczony.
Moge udostepnic zrodla w C.

Pozdrawiam
MK

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 15 wrz 2005, o 02:52

Złożyłem ten kit , działa poprawnie migotanie wyświetlacza jest minimalne , z założenia
wyświetlacz powinien być włączony minimalną ilość czasu dla oszczędności energii.
Większy problem zauważyłem w dużym poborze prądu przez przekaźnik, ja osbiście zastosowałem mniejszy niskoprądowy ale zastanawiałem się nad SSR, które pobierają naprawdę znikomy prąd.
Jeszcze jedno pytanie do MK , jakie powinny być minimalne wymagania co do baterii słonecznej , mój panel mając wymiary 30x20cm ma na wyjściu w pełnym słońcu ok 16V(moc 10W), ale podłączony do sterownika szczególnie w dni zachmurzone prąd ładowania jest tak znikomy, że przy działającym wyświetlaczu i przekaźniku układ pobiera prąd z baterii (zastosowany akumulator ołowiowy zamknięty 12V/6Ah) .
Jaki był panel słoneczny zastosowany w modelu lub jakie są jego minimalne wymagania?
Dzięki za informację

MK Maro
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MK Maro » 15 wrz 2005, o 23:52

Witam, jesli chodzi o zastosowane ogniwo, to byl to panel poskladany z rosyjskich fotoogniw 3x3 250mA 9V, czyli ok 20W przy pradzie 750mA i 27V. Jesli chodzi o moc podczas zachmurzenia, to jest ona niewielka przeszlo 100 razy mniejsza od mocy znamionowej. Konstrukcja ukladu ma juz swoje pare latek, obecnie mozna ja rozwiazac duzo lepiej. Zastosowany przez Pana panel jest wystarczajacy. Zalozeniem ukladu bylo ladowanie akumulatora podczas dnia i wykorzystanie jego energi w nocy przez oswietlenie LED.

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 20 paź 2005, o 09:41

Obserwuję działanie układu od kilku tygodni i mam kilka pytań do pana Marka
-czy istnieje poprawiony schemat urządzenia , poniewarz znalazłem błedy na obecnym schemacie np. kanał2 ADC nie jest podłączony do niczego poza C18, nie widać skąd jest wyprowadzone VHC?czy pomiędzy R19 i R23 jest jakieś połączenie ?
Następna kwestia to napięcie referencyjne ADC jakie było ustawione w modelu (zakres na P3 0-3V) i czy jest krytyczne? w moim układzie napięcie ładowania nie przekracza nigdy 11.7V, nawet gdy na ogniwie jest ok 16V, a nastawy dopasowania potencjometru U7 pokazują na wyświetlaczu 99, czyli jakby mi skali brakowało :567: , chyba więc mam jakiś błąd w układzie.
Dziękuję za wszelkie uwagi.

MK Maro
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MK Maro » 24 paź 2005, o 19:30

Obserwuję działanie układu od kilku tygodni i mam kilka pytań do pana Marka
-czy istnieje poprawiony schemat urządzenia , poniewarz znalazłem błedy na obecnym schemacie np. kanał2 ADC nie jest podłączony do niczego poza C18, nie widać skąd jest wyprowadzone VHC?czy pomiędzy R19 i R23 jest jakieś połączenie ?
Następna kwestia to napięcie referencyjne ADC jakie było ustawione w modelu (zakres na P3 0-3V) i czy jest krytyczne? w moim układzie napięcie ładowania nie przekracza nigdy 11.7V, nawet gdy na ogniwie jest ok 16V, a nastawy dopasowania potencjometru U7 pokazują na wyświetlaczu 99, czyli jakby mi skali brakowało :567: , chyba więc mam jakiś błąd w układzie.
Dziękuję za wszelkie uwagi.
Drugie wejscie jest podlaczone do dzielnika P2,R23, sluzacegodo pomiaru napiecia na akumulatorze. Jesli chodzi o napiecie to ma Pan zle dobrane wartosci rezystorow R26,R19. Wartosc 99 na wyswietlaczu wynika z pierwszego, moze miec Pan przerwe i nie ma podanego napiecia akumulatora na drugie wejscie przetwornika A/C MAX157.

Wróć do „Kity AVT”