Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT 3500
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Złożyłem układ i nie wyśietla mi się nic na wyświetlaczach led Sprawdzałem wszystko i nie wiem o co chodzi może ktoś też miał podobny problem albo wie jakie powinny byc stany (napięcia) na portach procesora i na wyjściach Q2-Q6 i na pinach B0-B7 ??
http://mikrokontrolery.net/main.php?&id=avr_kursy - dosyć dokładnie oprogramowana płytka avt3500 - bascom C i asmebler. przeczytaj, bo za długo by tutaj pisać....
płytka firmowa, własne części, coś mi tranzystory nie działają tak jak w opisie...sprawdzam cały czas....
[ Dodano: 28-07-2005, 18:06 ]
np.
Config Portb = &B11111111 'wszystkie końcówki jako wyjścia
Portb = &B11111111 'wszędzie wpisz stan spoczynkowy 1
Config Portd = &B1111100 'dwa najmłodsze jako wejścia
Portd = &B1110111 'włączony T2, podciągnięte wejścia
Do 'pętla nieskończona
If Pind.0 = 0 Then Portb.7 = 0 'S1 - zaświeć lampkę
If Pind.1 = 0 Then Portb.7 = 1 'S2 - zgaś lampkę
Loop
End
[ Dodano: 28-07-2005, 18:06 ]
np.
Config Portb = &B11111111 'wszystkie końcówki jako wyjścia
Portb = &B11111111 'wszędzie wpisz stan spoczynkowy 1
Config Portd = &B1111100 'dwa najmłodsze jako wejścia
Portd = &B1110111 'włączony T2, podciągnięte wejścia
Do 'pętla nieskończona
If Pind.0 = 0 Then Portb.7 = 0 'S1 - zaświeć lampkę
If Pind.1 = 0 Then Portb.7 = 1 'S2 - zgaś lampkę
Loop
End
Już chyba wiem,jutro kupie odpowiednie ledy i powiem jak jest... Wstępnie ustaliłem że te co kupiłem mają odwrotną polaryzację... no tanie były...no...złomowane
[ Dodano: 29-07-2005, 22:46 ]
OK, mam dobre wyswi jest spoko.... dałem za nie 3x(słownie trzy razy) więcej niz są warte, bo nie moglem dzisiaj ich nigdzie dostac,ale działaaaa
[ Dodano: 29-07-2005, 22:46 ]
OK, mam dobre wyswi jest spoko.... dałem za nie 3x(słownie trzy razy) więcej niz są warte, bo nie moglem dzisiaj ich nigdzie dostac,ale działaaaa
Jak wsadzałeś pierwszy raz to nie wszystko było takie oczywiste, nie?? człowiek uczy się na błędach.
Kupiłem na szrocie LEDy (za tamte wcześniejsze zapłaciłem 15 razy mniej niż za te obecne)...nie były podpisane, a sprzedawca nie barddzo wiedział co ma w tej graciarni.
Odpłyń...oczywiście Ty wiesz wszystko- wystarczy że spojrzysz na element i już Ci się datasheet pod długopisem pojawia....
Kupiłem na szrocie LEDy (za tamte wcześniejsze zapłaciłem 15 razy mniej niż za te obecne)...nie były podpisane, a sprzedawca nie barddzo wiedział co ma w tej graciarni.
Odpłyń...oczywiście Ty wiesz wszystko- wystarczy że spojrzysz na element i już Ci się datasheet pod długopisem pojawia....
Jest kilka rzeczy ktore robie jak uruchamiam jakis uklad np:
1. sprawdzam czy ma zwarc na plytce do tego moze sluzyc buczek z przyrzadu
2. uzywam sprawdzonych elementow i nawet jak nie mam pdf to (tym bardziej) za pomoca przyrzadu moge sprawdzic ten element lub jakie sa wyprowadzenia
3. uruchamiam uklad stopniowo a nie lutuje wszystko na pale
4. nie ktore rzeczy nie da sie sprawdzic samym miernikiem wiec sprawdzam je w ukladzie pracy
5. nie wystarczy miec schemat, czesci warto tez pomyslec co sie robi bo w elektronice to sie przydaje a teraz odplywam bo do Ciebie pewnie i tak nic dociera
BTW jestem abstynentem wiec nic na p
1. sprawdzam czy ma zwarc na plytce do tego moze sluzyc buczek z przyrzadu
2. uzywam sprawdzonych elementow i nawet jak nie mam pdf to (tym bardziej) za pomoca przyrzadu moge sprawdzic ten element lub jakie sa wyprowadzenia
3. uruchamiam uklad stopniowo a nie lutuje wszystko na pale
4. nie ktore rzeczy nie da sie sprawdzic samym miernikiem wiec sprawdzam je w ukladzie pracy
5. nie wystarczy miec schemat, czesci warto tez pomyslec co sie robi bo w elektronice to sie przydaje a teraz odplywam bo do Ciebie pewnie i tak nic dociera
BTW jestem abstynentem wiec nic na p