Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kit 1012

ikmq
-
-
kit 1012

Postautor: ikmq » 26 sie 2004, o 23:14

Jestem bardzo, ale to bardzo poczatkujacym elektronikiem i dlatego nauke zaczalem od kitow AVT, choc wiedze teoretyczna mam duza po raz pierwszy buduje uklad. Iw z iazku z kitem 1012 (odstraszacz komarow) mam pare pytan:
1) taki niebieski kondensator ma napisane1Rh i 1K63, to ktory to jest kontensator C1 czy C2, tzn ma 220pF czy 100nF
2) jeden z tych kondensatorow jest elektorlityczny C3, z tego co wiem trzeba zchowac bieguny, po czym je poznac? po tym ze jedna nozka jest dluzsza? gdzie jest plus?
3) co mam zrobic z wlacznikiem? na plytce nie widze miejsca gdzie go moze zamonowac, gdzie nalezy go podlaczyc?
4) gdzie i jak nalezy podlaczyc przetwornik piezo? jakimis dodatkowymi kabelkami?

Ogromne dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 sie 2004, o 17:17

Słuchaj kondensatory elektrolityczne mają na obudowie z boku czarny pasek (zazwyczaj) i to zawsze jest minus.Nóżka dłuższa to +
1K63 to jest 100nF tamten drugi wygląda na 1nF
ale do końca nie wiem bo tak ciężko to stwierdzić :(
Włącznik jeśli nie ma miejsca na płytce to wstaw go w szereg + kabla zasilającego układ. 8)
Przetwornik piezo jak dobrze kojarze trzeba przylutowac do płytki ale nie wiem dokładnie czy jest tam miejsce bo nie widziałem tej PCB (płytka drukowana).
Jak byś pokazał jak wygląd płytka i schemat to może bysmy coś więcej wymyślili :wink:
Pozdrawiam :)

ikmq
-
-

Postautor: ikmq » 27 sie 2004, o 19:34

ogromne dzieki za odpowiedz.
mam jeszcze pytanie odnosnie tej membrany piezo, jest dla nie j miejsce na plytce. Ona wyglada tak ze jest cienka okragla blaszka i do niej jakby przyklejona druga mniejsza, czyli dwie plytki jedna wieksza druga mniejsza, gdzie mam podlaczyc plus, a gdzie minus?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 sie 2004, o 14:30

Już dobrze tego nie pamiętam ale podłącz + do tej mniejszej a - do większej...

Wróć do „Kity AVT”