Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam
Można kupić tu http://www.alfine.com.pl/indexa.php?pan ... q=aduc&a=4
Można kupić tu http://www.alfine.com.pl/indexa.php?pan ... q=aduc&a=4
-
- -
Witam. Bez pomiaru czsu wtrysku, lub impulsów z przepływomierza paliwa nie da się wyliczyć spalania. Propouję albo użycie przepływomierza, albo naprawienie czujnika rezerwy.Witam, panowie sledze temat od jakiegos czasu, ale dopiero niedawno postanowilem sie w koncu zarejestrowac i napisac swoj problem.Prosze o podpowiedzi jesli jest to mozliwe. Chcalbym wykonac samodzielnie taki komputer i adoptowac go do motocykla. Problem w tym ze motocykl zasilany gaznikowo i wersja softu z wtryskiem odpada. Z kolei wesja gaznikowa nie ma mozwiosci obliczania zuzycia paliwa (chyba ze zastosuje sie jak wyczytalem przeplywomierze od trabanta).
Funkcje ktore przydalby sie to wlasnie spalanie i stan paliwa w zbiornik. Problem w tym, ze motocykl to Honda VTR1000F, i nie ma ani wtrysku, ani wskaznika poziomu paliwa. Spalanie tego motocykla jest od 6 do 14 l/100km. Po zapaleniu sie kontrolki rezerwy zostaje tylko ok. 5 km. Przezylem to juz na autostradzie gdzie najzwyczajniej wyrzucono mnie z autostrady.
Analizujac schemat instalacji motocykla, jedyno co przychodzi mi do glowy to podpiecie sie do czujnika od predkosciomierza (linki brak) ,do czujnika polozenia przepustnicy i do obrotomierza i na tej podstawie oblicznnie sredniego zuzycia paliwa.
Kolejna sprawa to czujnik paliwa w baku, zakladam ze zmienia sie rezystancja np. gdzy zbiornik pelny wynosi 4kilo omy a gdy pusty to 90.
Czy mozna cos z tym zrobic?
Czy ktos moglby pomoc w tej sprawie?
P.S. Nie jestem z wyksztalcenia elektronikiem, a jakims tam po zal sie Boze inzerzynia mechanikiem, dlatego prosze o wyrozumialosc.
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
-
- -
komputer pokladowy
czy ktoś może jest z Poznania ?