R17?Ja bym jeszcze polecał wpiąć jakiś rezystor rzędu 1k na cewkę RX równolegle.

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModeratorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
R17?Ja bym jeszcze polecał wpiąć jakiś rezystor rzędu 1k na cewkę RX równolegle.
Bardzo przepraszam, TomkuR17?Przydaje się, żeby wygasić oscylacje a tylko w niewielkim stopniu zmniejsza amplitudę odebranego sygnału:
Kondensator na TX (i BUCK) jest potrzebny, jeśli cewka stanowi część układu generatora. Z kolei pojemność równolegle do RX tworzy filtr pasmowo-przepustowy.[...] tam znajdowały się równolegle wpięte kondki MKT na cewki TX i RX (do ustawienia częstotliwości pracy)
Nie, bo gramofon kręci talerzem w jedną stronę,Czy cewka kompensująca jest nawinięta w przeciwnym kierunku jak cewki TX i RX?
Teraz będę chciał sprawdzić, co się pojawia na wyjściach AD8302 w obecności różnych próbek. Muszę też skombinować jakiś przenośny grunt, bo na razie wykrywacz nie jest mobilny.Czyli nad czym teraz rozmyślamy?
Na ekranie oscyloskopu widać zmianę napięcia rzędu 5..10mV. Obawiam się, że do wywołania takiej zmiany byłaby potrzebna sztabka. Udostępnisz?[...] dokonaj próby złota
A jak z małymi sygnałami od monet?Przy dużych sygnałach różnice są wyraźne
Zgadza się.Zatem przy założeniu linii 50Ω osie powinny zostać opisane w ten sposób?Jak w takim wypadku odczytywać impedancję wejściową dla np. 2.7GHz?
PS. Na kilka dni zamieniam lutownicę na pędzel...
Tak myślałem, ale wolałem się upewnić, bo gdzieś widziałem proste prowadzone "na szagę".Odczytać można "na oko" (jakieś 8 Ω -j60 Ω )
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości