Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT Kit-815
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Dziwny masz problem....bo inni użytkownicy go rozwiązali i ja sam też.
Sprawdź czy napewno dobrze zrobiłeś wszystko według erraty.
Ten układ musi działać
Wiesz co?
może tak:
Podłącz do liniowego wyj. inny wzmacniacz np. taki audio "domowy" i zobacz czy będzie sygnał.
Oczywiście przed tym wyciągnij końcówke TDA2030
Sprawdź czy napewno dobrze zrobiłeś wszystko według erraty.
Ten układ musi działać
Wiesz co?
może tak:
Podłącz do liniowego wyj. inny wzmacniacz np. taki audio "domowy" i zobacz czy będzie sygnał.
Oczywiście przed tym wyciągnij końcówke TDA2030
Ciesze się ogromnie że udało Ci się to zrobić.Dziekuje serdecznie za kazda pomoc... szczegolnie The_End'owi... wzmacniacz dziala!! co bylo nie tak... nozka jednego ukladu nie stykala... jeszcze raz dziekuje za pomoc bo bez niej napewno bym tego nie zrobil...
Teraz przynajmiej już wiesz że warto czasem posiedzieć na d czymś
Zapraszam do dalszych dyskusji na forum
Pozdrawiam.
The End proponował koledze schemat lepiej brzmiącego wzmacniacza.Ja chciałbym ten schemat.Bezskutecznie szukałem Elektronika Elektora 2/96 w którym opisany był wzmacniacz do nauki gry na gitarze.Bo potrzebuję schemat przedwzmacniacza do gitary (z barwa dźwięku i przesterem).Jako końcówkę chcę zastosować TDA 7294.Może ktoś mi coś poleci.Najlepiej coś co sam zrobił i przetestował.
-
- -
[quote]na wyjsciu z transformatora jest okolo 14V... ale co dziwne... na wyjsciu z mostka napiecie jest okolo 19V !! [quote]
To nie jest dziwne.
Mostek prostowniczy zawsze podnosi napięcie. Prawidłowe napięcie powinienes mierzyć dopiero na wyjściach układów stabilizatora. Tam powinno być +12/-12 względem masy. Jeżeli któreś napięcie jest wyższe lub nie ma go wcale to znaczy, że stabilizator jest uszkodzony.
To nie jest dziwne.
Mostek prostowniczy zawsze podnosi napięcie. Prawidłowe napięcie powinienes mierzyć dopiero na wyjściach układów stabilizatora. Tam powinno być +12/-12 względem masy. Jeżeli któreś napięcie jest wyższe lub nie ma go wcale to znaczy, że stabilizator jest uszkodzony.
Witam!
Udało mi sie zamówić ten zestaw, wszystko jest OK, jednak nie dostałem do tego zestawu dwóch płytek bocznych i płytki czołowej. Po rozmowie z właścicielem firmy od której to dostałem, zgodził się on na zrobienie i wysłanie do mnie tych płytek. Mam tylko jeden problem, jak zrobić ładny nadruk na płytce czołowej (opis poszczególnych potencjometrów ) , lub gdzie się udac żeby takie coś ktoś mi zrobił , chyba, że jest możliwość zamówienia takiej płytki w jakimś sklepie internetowym. Drugie pytanko - jaki najlepiej w tym układzie zastosować radiator, jeśli Ktoś mógłby podać najlepsze wymiary. Trzecie pytanko - jeśli zrezygnuje z gniazdka słuchawkowego J1, czy w to miejsce musze wlutowac jakieś zworki, czy po prostu ma pozostać tam puste miejsce?
Za odpowiedź będe wdzięczny
Udało mi sie zamówić ten zestaw, wszystko jest OK, jednak nie dostałem do tego zestawu dwóch płytek bocznych i płytki czołowej. Po rozmowie z właścicielem firmy od której to dostałem, zgodził się on na zrobienie i wysłanie do mnie tych płytek. Mam tylko jeden problem, jak zrobić ładny nadruk na płytce czołowej (opis poszczególnych potencjometrów ) , lub gdzie się udac żeby takie coś ktoś mi zrobił , chyba, że jest możliwość zamówienia takiej płytki w jakimś sklepie internetowym. Drugie pytanko - jaki najlepiej w tym układzie zastosować radiator, jeśli Ktoś mógłby podać najlepsze wymiary. Trzecie pytanko - jeśli zrezygnuje z gniazdka słuchawkowego J1, czy w to miejsce musze wlutowac jakieś zworki, czy po prostu ma pozostać tam puste miejsce?
Za odpowiedź będe wdzięczny
Radiator jak pod ten układ to możesz dać np. od procka z coolerem i będzie o.k.
Co do opisów pot. to Ja sam sobie zrobiłem ręcznie pisakiem olejnym (białym)
Tutaj może troszke skłamałem bo w sumie kolega który ma duży talent plastyczny poprostu pieknymi napisami i kreseczkami opisał mi to.
Pomalowałem przedni panel czarnym sprayem i kolega opisał.
Chyba w kicie AVT nie było tych płytek w zestawie, nie wiem nigdy nie trafiłem na oryginalny kit.
Zawsze musiałem PCB sam trawić
Co do J1 ->
Co do opisów pot. to Ja sam sobie zrobiłem ręcznie pisakiem olejnym (białym)
Tutaj może troszke skłamałem bo w sumie kolega który ma duży talent plastyczny poprostu pieknymi napisami i kreseczkami opisał mi to.
Pomalowałem przedni panel czarnym sprayem i kolega opisał.
Chyba w kicie AVT nie było tych płytek w zestawie, nie wiem nigdy nie trafiłem na oryginalny kit.
Zawsze musiałem PCB sam trawić
Co do J1 ->
- Załączniki
-
- J1xx.GIF (2.06KiB)Przejrzano 6096 razy
Dzięki za odp.
[ Dodano: 31-10-2004, 18:57 ]
Witam!
Mam kolejny problemik, tym razem montażowy. Podczas wlutowywania rezystorów 3 zostały mi wolne, wszystkie o wartości 22kOhm i oznaczeniu w spisie elementów R44,45 i 46. Na schemacie montażowym takich rezystorów nie ma i nie wiem gdzie je wlutować Zostały dwa wolne miejsca dla rezystorów, ich oznaczenia to R31,32, których nie ma w spisie Teraz moje pytanie, czy w to miejsce mam wlutować te pozostałe, jeśli tak to co z tym jednym który zostanie ?
[ Dodano: 31-10-2004, 18:57 ]
Witam!
Mam kolejny problemik, tym razem montażowy. Podczas wlutowywania rezystorów 3 zostały mi wolne, wszystkie o wartości 22kOhm i oznaczeniu w spisie elementów R44,45 i 46. Na schemacie montażowym takich rezystorów nie ma i nie wiem gdzie je wlutować Zostały dwa wolne miejsca dla rezystorów, ich oznaczenia to R31,32, których nie ma w spisie Teraz moje pytanie, czy w to miejsce mam wlutować te pozostałe, jeśli tak to co z tym jednym który zostanie ?