Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNajprostrzy wzmacniacz akustyczny 3W --Avt2050-- dziwnie gra
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
Witam, mam problem bo niby to wszystko gra ładnie ale jak przytrzymam w jednym miejscu a rokladnie tam gdzie jest rezystor R2 to gra głosniej? Co z tym zrobić, moze cos zle zlutowałem a moze w ogóle wyrzucić ten R2.
Tutaj jest instrukcja układu http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2050.pdf
Tutaj jest instrukcja układu http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2050.pdf
Re: Najprostrzy wzmacniacz akustyczny 3W --Avt2050-- dziwnie
Napisz dokładnie co robisz z tym rezystorem R2 ? (dotykasz go palcami?)Witam, mam problem bo niby to wszystko gra ładnie ale jak przytrzymam w jednym miejscu a rokladnie tam gdzie jest rezystor R2 to gra głosniej? Co z tym zrobić, moze cos zle zlutowałem a moze w ogóle wyrzucić ten R2.
-
- -
Tak jak go dotykam palcami to zaczyna głosnieg grac i wyrazniej, głosniki przestaja charczeć.
Za ok 25 min załaduje sie filmik.
Za ok 25 min załaduje sie filmik.
Moje rady:
1) sprawdzić luty.
2) nie dotykać paluchami.
Ps. ktoś wie jaki był cel tego R2?
1) sprawdzić luty.
2) nie dotykać paluchami.
Ps. ktoś wie jaki był cel tego R2?
Zerknąłem na dokumentację.Ps. ktoś wie jaki był cel tego R2?
Prawdopodobnie jest to rezystor odpowiadający za kontrolę mocy. (dotykanie palcami mogło zwiększyć moc wzmacniacza)
-
- -
No dobra moze i tak ale co z charczeniem głosnika bez dotykania palca a jak dotykam to ładnie gra?
Też mnie to zastanawia. Pin 5 wisi w powietrzu.Ps. ktoś wie jaki był cel tego R2?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2013, o 20:05 przez virgo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -
Na początek sprawdź czy wszystkie luty są prawidłowe, oraz czy elementy zostały prawidłowo zamontowane na swoich miejscach.
Jeśli wszystko jest prawidłowo zamontowane na swoim miejscu, to dotknij lutów ale tylko tego rezystora R2 (nie dotykaj całej płytki)
Jeśli wszystko jest prawidłowo zamontowane na swoim miejscu, to dotknij lutów ale tylko tego rezystora R2 (nie dotykaj całej płytki)
Tak się składa, że rzuciła mi się w oczy aplikacja w której pin 5 nie jest obojętny.Też mnie to zastanawia. Pin 5 wisi w powietrzu.
-
- -
ja nie dotykam calej plytki tylkotam gdzie jest podpiente to R2 czyli wyprowadzenia 4 i 5 układu US1
Masz pod ręką jakieś rezystory ?
-
- -
To spróbuj np. równolegle dolutować do niego rezystor 50 albo 100K
-
- -
ok zobacze a moze podniesc napiecie na do 12V
Widzisz... ja zerknąłem w dokumentację zanim zadałem to pytanie, a także do dokumentacji scalaka... opis jest "pin 5 n.c."... co to oznacza... domyśl się.Zerknąłem na dokumentację.Prawdopodobnie jest to rezystor odpowiadający za kontrolę mocy. (dotykanie palcami mogło zwiększyć moc wzmacniacza)
Ps. nie wiem co to za aplikacja, ale być może taka jak powyższa...
Kwiatek... być może dotykając zwierasz jakiś zimny lut. Choć przyznam że w pierwszej chwili nie znając układu pomyślałem że po prostu zmieniasz rezystancję układu (poprzez skórę, która ma przecież skończoną rezystancję).
-
- -
To moze przelutuje wszystko jeszcze raz?
Za to ja znalazłem taką. (sądząc po tym, że jest tam wpięty rezystor)rafal.220 napisał(a):
Zerknąłem na dokumentację.Prawdopodobnie jest to rezystor odpowiadający za kontrolę mocy. (dotykanie palcami mogło zwiększyć moc wzmacniacza)
Widzisz... ja zerknąłem w dokumentację zanim zadałem to pytanie, a także do dokumentacji scalaka... opis jest "pin 5 n.c."... co to oznacza... domyśl się.
Ps. nie wiem co to za aplikacja, ale być może taka jak powyższa...
http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/349 ... s/TDA7056A
No to teraz pytanie, jaka jest wersja w tym układzie, bo wg. opisu to TDA7056, która pin 5 ma niepodłączony, jeśli zaś faktycznie jest to wersja TDA7056A to na pinie 5 jest regulacja głośności
Na początek wyprowadzenia TDATo moze przelutuje wszystko jeszcze raz?
-
- -
W instrukcji jest napisane ze to TDA7056. Tu jest stronka z ktorej kupowałem układ http://allegro.pl/avt2050-najprostszy-w ... 42760.html
A co jest napisane na układzie?
P.S.
Bateryjka 9V nie nadaje się do zasilania takich wzmacniaczy.
P.S.
Bateryjka 9V nie nadaje się do zasilania takich wzmacniaczy.