Witam,
Jestem początkujący na forum i amatorsko zajmuje się elektroniką, niedawno postanowiłem zrobić przystawkę oscyloskopu, avt 527, i od jakiegoś czasu szukam i głowie się nad tym jak przerobić wejście rs232 na wejście USB, gdyż mam laptopa a tam nie nie mam wejścia rs232. Czytając artykuł z elektroniki praktycznej było wspomniane o podłączeniu do komputera za pomocą złącza USB ale ciężko jest mi znaleźć jakiekolwiek szczegóły, byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięavt 527 przeróbka z złącza Rs232 na usb
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Hey
Sprawę powinna załatwić np. przejściówka AK7. Nabyłem taką na Alledrogo za "aż" 4,9zł ( przed chwilą sprawdziłem, obecnie są dostępne od 2,9zł ale z dostawą wychodzą drożej ). Obawiałem się, że taka taniocha to szajs, trochę miałem zabawy. Sprzedano jako PL2303 a była na CH340. Chyba nie ma wejść RS232 tylko zwykłe TTL ( obrócone, przypuszczam, że jako RS zachowa się po podpięciu pod źródło nadające w RS z -Uz ). Mi poszła jako zwykłe TTL, a skoro w kicie masz MAX232, powinna pójść i spod niego i gdybyś brał infa Rx / Tx bezpośrednio z procka.
Sprawę powinna załatwić np. przejściówka AK7. Nabyłem taką na Alledrogo za "aż" 4,9zł ( przed chwilą sprawdziłem, obecnie są dostępne od 2,9zł ale z dostawą wychodzą drożej ). Obawiałem się, że taka taniocha to szajs, trochę miałem zabawy. Sprzedano jako PL2303 a była na CH340. Chyba nie ma wejść RS232 tylko zwykłe TTL ( obrócone, przypuszczam, że jako RS zachowa się po podpięciu pod źródło nadające w RS z -Uz ). Mi poszła jako zwykłe TTL, a skoro w kicie masz MAX232, powinna pójść i spod niego i gdybyś brał infa Rx / Tx bezpośrednio z procka.