Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT5025 wykrywacz metali

Morus
-
-
AVT5025 wykrywacz metali

Postautor: Morus » 17 wrz 2010, o 15:16

Witam wszystkich. Niedawno kupiłem sobie ten kit 5025 i mam kilka drobnych problemów. Otóż jak podłączyć przewód koncentryczny z cewką? Z instrukcji:
Po nawinięciu cewki dołączamy do końców jej uzwojenia przewód ekranowany, który posłuży do połączenia sondy z częścią elektroniczną wykrywacza. Ekran przewodu musi być dołączony do metalowej rurki ekranującej uzwojenie cewki.
Gdy nawinąłem uzwojenie z rurki wystają 2 przewody mam je złączyć i oba przylutować do pojedynczego przewodu wewnątrz kabla koncentrycznego?? Dziwi mnie to ponieważ podczas budowy innych wykrywaczy nie było ekranu a początek i koniec uzwojenia lutowało się do płytki.

Na płytce też nie ma oznaczenia gdzie podłączyć przewody zasilające + / - ,lecz z tym się uporałem patrząc na ścieżki.

Kolejne jakie zasilanie zastosować w wykrywaczu? Po częściach elektronicznych sądzę że 9V ale mogę się mylić.

Dlaczego do głośnika piezo trza przylutować rezystor 1kOhm? MA on za zadanie wyciszenie głośniczka?

Szukałem na forum tematów z tym zestawem ale było ich raptem 10 i nic nie wnosiły do moich pytań.Intrukcja do zestawu 5025

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Re: AVT5025 wykrywacz metali

Postautor: r-mik » 18 wrz 2010, o 09:06

Gdy nawinąłem uzwojenie z rurki wystają 2 przewody mam je złączyć i oba przylutować do pojedynczego przewodu wewnątrz kabla koncentrycznego?? Dziwi mnie to ponieważ podczas budowy innych wykrywaczy nie było ekranu a początek i koniec uzwojenia lutowało się do płytki.
Pomyśl logicznie, bo pytanie jest "zerówkowe".
Kolejne jakie zasilanie zastosować w wykrywaczu? Po częściach elektronicznych sądzę że 9V ale mogę się mylić.
Na schemacie, przy C4 jak byk stoi +9V.
Dlaczego do głośnika piezo trza przylutować rezystor 1kOhm? MA on za zadanie wyciszenie głośniczka?
Wyjścia P1.0 i P1.1 nie mają podciągania, a blaszka piezo to w istocie kondensator. Rezystor wymusza poziom wysoki na wyjściu P1.0 gdy tranzystor wyjściowy portu jest zatkany. Bez rezystora blaszka cały czas byłaby "naładowana", rezystor umożliwia jej "rozładowanie"

Morus
-
-

Postautor: Morus » 18 wrz 2010, o 12:24

Dziękuję za odpowiedź na pozostałe pytania ale pierwsze dalej aktualne.

Odpowiedź z serwisu::

Jeden przewód sondy do przewodu środkowego w kablu, drugi przewód sondy do oplotu kabla. Potem oplot kabla do masy układu a środek kabla do CON2.

Wróć do „Kity AVT”