Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT-3505 - programowanie mikrokontrolera poprzez ISP

pribina
-
-
AVT-3505 - programowanie mikrokontrolera poprzez ISP

Postautor: pribina » 11 maja 2010, o 23:01

Kilka tygodni temu zakupiłem płytkę testową kursu C AVT-3505. Dopiero co zaczynam zabawę z mikrokontrolerami atmela. Do tej pory udało mi się uruchomić na zestawie kilka programów. Problem polega na tym, że nie jestem w stanie zaprogramować Atmegi162 poprzez złącze ISP. Posiadam programator USBASP i do programowania korzystam z programu AVRDUDE. Jedyna możliwość zaprogramowania układu to wyjęcie uc z podstawki na płytce testowej i włożenie go do podstawki podłączanej bezpośrednio do programatora. Co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 12 maja 2010, o 12:05

Co jeszcze jest podpięte pod linie, którymi programujesz, w układzie docelowym? Może coś po prostu zbyt obciąża programator, i nie jest on w stanie podać w układzie poprawnych sygnałów?

pribina
-
-

Postautor: pribina » 12 maja 2010, o 15:34

Płytkę wykonawaczą na której znajduje się wyświetlacz oraz porty odłączam na czas programowania. Powyciągałem też kilka scalaków z płytki i nadal nic.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 13 maja 2010, o 10:13

Jak wyglądają ustawienia taktowania i podłączenie kwarcu? Czy programator ma zapewnione zasilanie?

pribina
-
-

Postautor: pribina » 13 maja 2010, o 22:29

Jeśli chodzi o programator to ma on ustawione następujące Fusebity: SPIEN, SKOPT, BOOTSZ1, BOOTSZ0, BODEN, SUT1. Zasilanie z portu USB. Kwarc 12MHz (oraz zworka umożliwiająca pracę przy taktowaniu 2MHz). Programator taki jak na zdjęciu:

Obrazek

Podstawka do programowania (przy pomocy której mogę programować:

Obrazek

Na podstawce jest dodatkowo kwarc 8MHz.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 13 maja 2010, o 22:55

Na podstawce jest dodatkowo kwarc 8MHz.
Czy jakiś (sprawny) kwarc jest na płytce docelowej?

pribina
-
-

Postautor: pribina » 13 maja 2010, o 23:38

Szukałem przyczyny w mikrokontrolerze lub programatorze, a okazało się że była przerwa pomiędzy punktami lutowniczymi między jedną a drugą stroną płytki. Problem rozwiązany:)

Wróć do „Kity AVT”