Witam Wszystkich
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam nadzieje że pisze w dobrym dziale.
Mam mały kłopocik odnośnie tego urządzenie tzn: po złożeniu i uruchomieniu okazało się
że wyświetlacz LED miga jak by był podłączony do prądu o częstotliwości 30Hz.
Jest to coś z multipleksacją wyświetlaczy ale niewiem czym to jest spowodowane
części są nowe, zasilanie akumulator 12V, części takie jak na schemacie nie zamienniki.
Mały wyjątek zastosowany scalak w układzie to: ATMEL ATmega8L 8PU według przepisu
powinien być ATMEL ATmega8 16PU
Czy może mieć wpływ ta częstotliwość na to migotanie
8PU pracuje z częstotliwością 8MHz a 16PU 16MHz Hmmm.....
może to znów jakiś błąd konstrukcyjny?
PROSZĘ O POMOC z GURY DZIĘKUJE
Schemat zegara:
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKIT AVT 2849 [TINY CLOCK] migota wyświetlacz jak 30Hz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Poskładałem ten zegar z elementów zakupionych w AVT i wszystko działa z tym że mam kilka pytań.
1 czy jest możliwość zwolnienia wyświetlanych napisów bo przesuwają sie tak szybko że jest problem z odczytaniem
2 jak wyłączyć napisy poprzedzające wyświetlanie godzin i temperatury tak żeby była godzina i po chwili temperatura tak na przemian
3 jest możliwośc podłączenia bateryjki dla podtrzymania wrazie braku zasilania??
1 czy jest możliwość zwolnienia wyświetlanych napisów bo przesuwają sie tak szybko że jest problem z odczytaniem
2 jak wyłączyć napisy poprzedzające wyświetlanie godzin i temperatury tak żeby była godzina i po chwili temperatura tak na przemian
3 jest możliwośc podłączenia bateryjki dla podtrzymania wrazie braku zasilania??