Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz AVT 2663 LAmpowo Mosfetowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
Chcialem zapytać czy ktoś z szanownych grupowiczów zlożyl ten wzmacniacz?
A jeżeli tak to z jakim efektem?
Serdecznie pozdrawiam Ryszarda Ronikiera.
A jeżeli tak to z jakim efektem?
Serdecznie pozdrawiam Ryszarda Ronikiera.
Witam,jestem na etapie składania tego preampa.
Mam nadzieje że będzie miło brzmiał i lampowo.
Tutaj będe maił kilka pytań do pana Aleksandra Zawady ale to później.
"Mój" wzmacniacz będzie trochę inny...
Czyli końcówka mocy na tranzystorach hex-fet i ten preamp na ECC82.
W sumie tylko lamp mi brak.
Dzisiaj zaczynam powoli to montować.
Mam nadzieje że będzie miło brzmiał i lampowo.
Tutaj będe maił kilka pytań do pana Aleksandra Zawady ale to później.
"Mój" wzmacniacz będzie trochę inny...
Czyli końcówka mocy na tranzystorach hex-fet i ten preamp na ECC82.
W sumie tylko lamp mi brak.
Dzisiaj zaczynam powoli to montować.
-
- -
Ten AVT 2279 to jest jakiś zasilacz jak dobrze pamiętam.
Ja robie samego preampa i tylko końcówka mocy bedzie krzemowa...
Jednak jestem jeszcze początkujacy w lampach.
Ale mam już niejasny pomysł na wzmaka w pełni lampowego...
Triody w preampie i Pentody w końcówce mocy.
Boje się tylko transformatorów głośnikowych...(tyle nawijania).
Ja robie samego preampa i tylko końcówka mocy bedzie krzemowa...
Jednak jestem jeszcze początkujacy w lampach.
Ale mam już niejasny pomysł na wzmaka w pełni lampowego...
Triody w preampie i Pentody w końcówce mocy.
Boje się tylko transformatorów głośnikowych...(tyle nawijania).
-
- -
Tak.jest to zasilacz do uniwersalnych wzmacniaczy akustycznych
z tzw miekim startem tzn szeregowo wpietymi rezystorami mocy pozwalającymi zniwelować efekt zwarcia kondensatorow w pierwszm momencie włączenia zasilacza.
Ja rownież nie mam doświadczenia w wzmacniaczach lampowych więc zaczynam od wtórnika na lampach i mosfetach
z tzw miekim startem tzn szeregowo wpietymi rezystorami mocy pozwalającymi zniwelować efekt zwarcia kondensatorow w pierwszm momencie włączenia zasilacza.
Ja rownież nie mam doświadczenia w wzmacniaczach lampowych więc zaczynam od wtórnika na lampach i mosfetach
-
- -
Witam.
Składałem ten wzmacniacz i.... spaliłem 4 kolumny!!!!Najprawdopodobniej błąd jest na schemacie no i n płytce drukowanej też. Chodzi o kondensator C8 i C9. Nie mogą tobyć kondensatory 16V. Powinny mieć przynajmniej 250V ale niestety nie ma na nie miejsca na płytce drukowanej. Po wymianie kondensatorów wszystko gra ok. Najlepiej zastosować kondensatory MKT ale o takiej pojemności i napięciu są potężne. Pisałem do redakcji EDW i do autora projektu niestety nie doczekałem się odpowiedzi. Może ktoś ma jeszcze jakieś uwagi na temat tego projektu?
Składałem ten wzmacniacz i.... spaliłem 4 kolumny!!!!Najprawdopodobniej błąd jest na schemacie no i n płytce drukowanej też. Chodzi o kondensator C8 i C9. Nie mogą tobyć kondensatory 16V. Powinny mieć przynajmniej 250V ale niestety nie ma na nie miejsca na płytce drukowanej. Po wymianie kondensatorów wszystko gra ok. Najlepiej zastosować kondensatory MKT ale o takiej pojemności i napięciu są potężne. Pisałem do redakcji EDW i do autora projektu niestety nie doczekałem się odpowiedzi. Może ktoś ma jeszcze jakieś uwagi na temat tego projektu?
Witam. Tutaj jest plik .pcb
http://www.elportal.pl/pcb/avt2663.zip
Do otwarcia pliku poszukaj na google takiego programu jak 'Trax Maker Pro, Circuit Maker 2000, Protel np. 99SE
http://www.elportal.pl/pcb/avt2663.zip
Do otwarcia pliku poszukaj na google takiego programu jak 'Trax Maker Pro, Circuit Maker 2000, Protel np. 99SE
wiem ze jestem upierdliwy ale nie potrafię znaleźć tych programów żeby nie było ze przybywam z znikąd możecie zobaczyć
to jest moje dzieło, przybywam bo potrzebuje to pcb do tego projektu
czy to prawda??
to jest moje dzieło, przybywam bo potrzebuje to pcb do tego projektu
Kod: Zaznacz cały
"Witam.
Składałem ten wzmacniacz i.... spaliłem 4 kolumny!!!!Najprawdopodobniej błąd jest na schemacie no i n płytce drukowanej też. Chodzi o kondensator C8 i C9. Nie mogą tobyć kondensatory 16V. Powinny mieć przynajmniej 250V ale niestety nie ma na nie miejsca na płytce drukowanej. Po wymianie kondensatorów wszystko gra ok. Najlepiej zastosować kondensatory MKT ale o takiej pojemności i napięciu są potężne. Pisałem do redakcji EDW i do autora projektu niestety nie doczekałem się odpowiedzi. Może ktoś ma jeszcze jakieś uwagi na temat tego projektu?"
darekelektronik najprawdopodobniej chyba nie wiesz o co kaman zasięgnąłem wiedzy doświadczonych i okazało się
to są kondki podpięte do katody, tam napięcie względem masy nie przekracza paru woltów
a druga rzecz to taka ze co mają spalone kolumny do kondensatorów w przedwzmacniaczu ??
przepraszam ze odgrzałem temat ale tak wyszło
to są kondki podpięte do katody, tam napięcie względem masy nie przekracza paru woltów
a druga rzecz to taka ze co mają spalone kolumny do kondensatorów w przedwzmacniaczu ??
przepraszam ze odgrzałem temat ale tak wyszło