Ad1. Co do enkodera to ktoś wcześniej w tym forum pisał że mogą być problemy z nimi. Co do poprawy to najlepszą metodą w twoim przypadku jest lekka zmiana programu a następnie kompilacja i wgranie nowego wsadu, lub ewentualnie kombinowanie z nim
Ad.2. Przesunięcie po osi Y o którym piszesz jest to wynik braku adjustacji zera w oscyloskopie na każdym zakresie. Jedyne wyjście to tak jak pisał kilka postów wcześniej autor projektu - andy17 - pomiar przesunięcia przy zwartych zaciskach a następnie ręczna zmiana w programie tablicy offsetu - kompilacja i wgranie nowego wsadu.
Ps. Sam jeszcze jestem daleko w tyle jeżeli chodzi o kompletowanie elementów ale mam nadzieję że szybko je skompletuję.
Jeżeli Masz możliwość i ochotę na zabawę to miałbym prośbę żebyś wgrał wsad który zamieściłem wcześniej i sprawdził czy wszystko działa. Jest tam cały kod wynikowy z AvrStudio który udało mi się skompilować. Jeżeli by było wszystko OK to mógłbym dodać do tego adjustację zera przy uruchamianiu oscyloskopu.
Pozdrawiam wszystkich walczących
Ps2. Napisz coś więcej skąd miałeś układy - ewentualnie zamienniki
Z wyrazami szacunku za włożoną pracę w ponowną kompilację,
wgrałem twój wsad i pobieżnie wszysko jest OK,
mam przebieg prostokątny na wyświetlaczu taki sam jak na wsdzie z serwisu AVT
Co do elementów, najwięcej problemów miałem z 74HC390 i dopiero kolega ->
piterspro za free odpalił mnie jedną sztukę, tzn mało że wysłał układzik to jeszcze zapłacił za przesyłkę za co mu jestem wdzięczny i myślę że sprawię mu odrobinę satysfakcji że jego wysiłek nie poszedł na marne, uruchomiłem kit a nie sprzedałem scalaczka na Alledrogo
Większość kupiłem w TME, pamięc nawet -10 mieli i chyba dlatego teraz mi chodzi na HC163 bo coś koledzy pisali że do oryginalnych -15 to AC163 musieli podstawiać
Kilka scalaków Analoga i Maxima, nie pamiętam już co, kupiłem na eBay bo wtedy można tam było wystawiać bez opłat za wystawienie i mnóstow scalaków które "zginęły" z Alledrogo pojawiły się właśnie tam
Wyświetlacz dokupiłem kilka dni temu, ta sama firma która rok temu chciała 160zł sprzedała mi go za niecałe 70zł, wydaje mi się że to nawet dokładnie ten sam model co pytałem ich wcześniej, więc nalezy się liczyć że mogą wyprzedawać zapasy
Niektórych układów z TME mam w nadmiarze bo u nich jest coś takiego jak minimalna ilość sztuk w zamówieniu, typowo 3szt trzeba jednego rodzaju zakupić, ale np przekażnik i enkoder sprzedali mi po jednej sztuce, poszperam i napiszę co mi pozostało i chętnie puszczę to potrzebującym za free
Do dzisiaj nie udało mi się kupić AD8005 w obudowie SMD oraz 74AC163,
za pierwszy podstawiłem AD8055 a za drugie 74HC163
Aha
jeszcze jedna uwaga dla osób które kupiły do niego HY-19264E,
piny się zgadzają i polecam w pcb kitu wlutować goldpiny a w 21-krotne złacze LCD jedną stronę uciętej podstawki 42PIN, wykorzystujemy pierwsze 19, 2 ostatnie to podświetlenie LCD. Wtedy co prawda otwory montażowe w pcb i lcd się nie pokrywają ale ja rozwiązałem to w bardzo prosty sposób. przykręciłem najpierw do lcd od spodu mosiężne tulejki, wcisnąłem lcd w złącze i obrysowałem na pcb położenie tulejek. Potem wyskrobałem soldermaskę pod tulejkami i dałem tam cyny nie żałując jej, po ponownym wciśnięciu lcd w złącze oblutowałem tulejki. Tak się składa że wszędzie gdzie trzeba to jest wypełnienie masą i tulejki pasują jak ulał, firmowe otwory w pcb pozostają niewykorzystane