Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

avt 2829

jaskiniowiec
-
-
avt 2829

Postautor: jaskiniowiec » 13 lut 2008, o 22:06

kupilem dwa takie kity avt 2829w wersi A ..sterowniki te byly mi potrzebne do zasilania silniczkow w potencjometrach alps . uklady dzialaja po zlozeniu da sie je zaprogramowac pod dowolny pilot itp problem w tym iz po kazdym wykonaniu polecenia obrot w lewo albo w prawo uklad sie wylacza i zapala sie dioda led ( d2) i znowu przyciskiem (s2) trzeba go zalaczyc zapala sie (d1). gdyby na stale zewrzec s2 to ukad przelacza stany z wyl na wl i tak dookola .. co czyni ulad bezuzytecznym bo przed kazdym obrotem potencjometru nalezy nacisnac s2 czyli nalezalo by podejsc do wzmacniacza (wzmacniacz lampowy )i nacisnac przysisk zeby sobie z pilota obrocic potencjometrem . bezsens. juz tez mialem troche kitow avt i rozne sterowniki ktore sluza mi wiernie do dzisiaj wspierajac moje lenistwo, zwykle radzilem sobie z roznymi bledami w tych ukladach ale tutaj nie wiem czy to jest ich blad podczas projektowania i czy tak ma byc , czy ja cos zmascilem .. Oby dwa sterowniki dzialaja tak samo .

jaskiniowiec
-
-

Postautor: jaskiniowiec » 14 lut 2008, o 09:26

juz wymyslilem przed tranzystorki sterujace kluczujace silniczkiem nalezy dodac kondensator bo przez nagle wylaczenie indukcyjnosci czyli silniczka powstaje przepiecie (prad nie zanika zaraz ) taka szpilka dostawala sie do nózek zasilania procesorka co powodowalo jego przelaczanie ..

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 16 lut 2008, o 09:21

juz wymyslilem przed tranzystorki sterujace kluczujace silniczkiem nalezy dodac kondensator bo przez nagle wylaczenie indukcyjnosci czyli silniczka powstaje przepiecie (prad nie zanika zaraz ) taka szpilka dostawala sie do nózek zasilania procesorka co powodowalo jego przelaczanie ..
hmm, oryginalne podejście :609:
nieźle będą się grzać przy takim "liniowym" załączaniu,
a nie prościej na uzwojenie przekaźnika podać napięcie wzięte przed stabilizatorem, wtedy stabilizator te szpilki wytnie, dałbym jeszcze dodatkowo dławik 100uH przed stabilizatorem i dwa ceramiki 100n i 10n równolegle przy samej nóżce stabilizatora

Wróć do „Kity AVT”