Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
-
- -
Wysłałem ale jakby co to mój adres: piotrek@biza.eu
-
- -
Płytka by Dziadek na forum.
Witam.
Panowie jaka jest szansa na udostępnienie płytki przewlekanej w najnowszej wersji na forum ?
Pozdrawiam
CODI
codico#AT#poczta.onet.pl
Panowie jaka jest szansa na udostępnienie płytki przewlekanej w najnowszej wersji na forum ?
Pozdrawiam
CODI
codico#AT#poczta.onet.pl
-
- -
-
- -
-
- -
Zbigniew Sekuła ma racje skoro fachman jest autorem jego musisz poprosic o udostepnienie... Wtedy nikt nie bedzie mial zadnych watpliwosci
Na samym początku zaznaczyłem że udostępniam wszystko za free jeśli chodzi oczywiście o płytki przewlekane, więc nie ma tu o co się pytać.
Jeśli chodzi o wersję z kolorowym lcd to mam pod s65 nową o wymiarach identycznych jak wyświetlacz od s65 i poczekajcie moment, zaraz ją wrzucę, tam jest montaż mieszany bo przewlekane nie mieściły się na takiej małej płytce.
trochę się zasmuciłem pobierając najnowszą wersję softu widząc ten dopisek autora:
Kod: Zaznacz cały
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------- I na tym chyba bedzie juz koniec przygody z komputerkiem na ADUC836 ----------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Darek
-
- -
Zapytam jeszcze jaką metodą wykonywaliście swoje płytki??
Termotransfer, fotochemiczna?? która polecacie?
Moja wytrawiarka jest w fazi koncowej budowy wiec tylko posob przeniesienia sciezek mnie interesuje:)
i jakie wymiary ma dokladnie ta plytka powyzej?? bo nie posiadam becnie wyswietlacza od s65
kupie go dopiero jak bede konczyl budowe samego ukladu...
Termotransfer, fotochemiczna?? która polecacie?
Moja wytrawiarka jest w fazi koncowej budowy wiec tylko posob przeniesienia sciezek mnie interesuje:)
i jakie wymiary ma dokladnie ta plytka powyzej?? bo nie posiadam becnie wyswietlacza od s65
kupie go dopiero jak bede konczyl budowe samego ukladu...
Płytka ma wymiary 38x56mm,
wykonałem metodą termotransferu, z tym że przed trwieniem przejechałem między wszystkimi ścieżkami bardzo ostrym cyrklem, to samo zrobiłem ponownie po wytrawieniu aby zapobiec ewntualnym mikrozwarciom, a po cynowaniu przedzwoniłem miernikiem czy nie ma zwarć lub podtrawień. Po wlutowaniu scalaka ponownie należy sprawdzić czy nie zrobiliśmy zwarcia.
wykonałem metodą termotransferu, z tym że przed trwieniem przejechałem między wszystkimi ścieżkami bardzo ostrym cyrklem, to samo zrobiłem ponownie po wytrawieniu aby zapobiec ewntualnym mikrozwarciom, a po cynowaniu przedzwoniłem miernikiem czy nie ma zwarć lub podtrawień. Po wlutowaniu scalaka ponownie należy sprawdzić czy nie zrobiliśmy zwarcia.
-
- -
heh, robiłem to bardzo prymitywnie, lutownica gazowa z cienkim grotem i cynowałem tylko pola pod scalak, potem równie prymitywnie zeskrobałem ostrym nożykiem gdzie był sidoczny nadmiar, tylko finisz był w miarę profesjonalny do zastosowałem topnik do smd RF800 i grot z mikrofalą,Włąśnie najlepiej byłoby ocynować cała płytke to pomoże we wlutowywaniu elementow smd.
fachman w jakis sposob cynowales?? hot-air'em?? czy w jakis inny sposob?
Plytki pod smd to narazie dla mnie nowosc wiec musze pytac o rzeczy pewnie trywialne....
Z gory dzieki:)
ale wydaje mi się że cynować warto tym roztworem dostępnym tu i ówdzie, szczególnie wtedy jak płytkę za długo trzymaliśmy w roztworze
a z praktyki to wiem żei zwykłą transformatorówką da się tego scalaka wlutować, ale trzeba dać lepszy laminat, bo ściezki lubią się odklejać przy lutowaniu
A tak wogóle to przydałby się jakiś MK2 tego projektu i profesjonalna płytka, z tym że rysunki mam w freeware ProgeCAD i o pełnym profesjonaliźmie należy zapomnieć już na starcie, chociaż te kilka otworów pod kwarc i brzęczyk jak nie będzie w linii to nikt to tej płytki mikrrometru przykładał nie będzie
Połaczenie lcd z płytką odcinkami 7cm DNE0.15 w emalii, masa i podświetlenie DNE0.35
Trochę upierdliwe to skrobanie emalii na końcach ale warto, bo lcd łaczy się wtedy z pcb prawie na styk stroną druku, wystarcza papierowa przekładka i mamy całość wafla o grubości coś koło 4mm i idealnie toto nadaje się do zabudowy. Teraz kable dajema jakie nam się podobają, nawet 5 mb, tylko sygnały z wtrysku, termometru i drogi warto ekranować, każdy sygnał osobno.
-
- -
-
- -
Do Autora:
Witam. Mam komputerek zaprogramowany programen 4c53. Nadal nie działają oddzielnie ekrany ze zbiornikami LPG i benzynowym. Średnie spalanie na gazie podczas jazdy na benzynie spada o bardzo niskich wartości (0,1l/100km) przez co przekłamuje wskaźnik dystansu do przejechania. Jakby liczniki nie płełaczały się i liczyły spalanie dalej pomimo przełączenia na inne paliwo. Czy jest mozliwość poprawienia tego ?
Witam. Mam komputerek zaprogramowany programen 4c53. Nadal nie działają oddzielnie ekrany ze zbiornikami LPG i benzynowym. Średnie spalanie na gazie podczas jazdy na benzynie spada o bardzo niskich wartości (0,1l/100km) przez co przekłamuje wskaźnik dystansu do przejechania. Jakby liczniki nie płełaczały się i liczyły spalanie dalej pomimo przełączenia na inne paliwo. Czy jest mozliwość poprawienia tego ?
-
- -
Macie koledzy może wzór płytki (matryce, bibloteke) w Protelu99SE do wyswietlacza N5110.
Mam parę takich wyświetlaczy i problem w tym że ma on wyprowadzenia na gumkę oraz posiada taki mały bolec naprowadzający. Jak nie w Protelu to może jakieś wymiary.
Druga sprawa pojawiła się wersja z kolorowym wyświetlaczem. Czy są dostępne źródła tej wersci lub może jest z Was ktoś w stanie udostępnić procedury obsługi tego kolorowego wyświetlacza.
Mam parę takich wyświetlaczy i problem w tym że ma on wyprowadzenia na gumkę oraz posiada taki mały bolec naprowadzający. Jak nie w Protelu to może jakieś wymiary.
Druga sprawa pojawiła się wersja z kolorowym wyświetlaczem. Czy są dostępne źródła tej wersci lub może jest z Was ktoś w stanie udostępnić procedury obsługi tego kolorowego wyświetlacza.