Witam , chcę skompletować sobie ten kit ale nie mogę znaleźć tych półprzewodników
IC1, IC3, IC5: 40192
IC2, IC4, IC6: 4543
IC7: 4011
IC8: TL082 lub odpowiednik
link... http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/ ... 28a2ffa07d
czy są dostępne i gdzie mogę je znaleźć i czy trzeba je programować jakoś
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKit 2144
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Od ic1 do ic7 są to układy cyfrowe CMOS , ic8 to podwójny wzmacniacz operacyjny.
Do kupienia w każdym sklepie elektronicznym za kilka zł.
Ich nie musisz programować, swoje funkcje mają zaszyte w swojej strukturze.
Musisz je tylko wlutować właściwie w płytkę ale lepiej zastosuj podstawki pod uklady
scalone i pod wyświetlacze ( w razie błędow łatwiej poprawić ) koszt niewielki.
Pzdr
Do kupienia w każdym sklepie elektronicznym za kilka zł.
Ich nie musisz programować, swoje funkcje mają zaszyte w swojej strukturze.
Musisz je tylko wlutować właściwie w płytkę ale lepiej zastosuj podstawki pod uklady
scalone i pod wyświetlacze ( w razie błędow łatwiej poprawić ) koszt niewielki.
Pzdr
-
- -
AVT 2144
http://www.elportal.pl/pdf/K06/20_01a.pdf
Czytałem o tym kicie. Bardzo mi zależy na jego zmontowaniu, lecz mam pewne problemy... Zapewne zmontował ktoś ten układ, więc miałbym kilka pytań do Was
Sprawa pierwsza to C5 - czy potrzebny ? w wykazie elementów on nie występuje - znalazłem go tylko na schemacie no i oczywiście na płytce drukowanej.
Sprawa numer dwa - S1, S2 - z czym to sie je ?? tzn... co to w ogóle jest ? zdaje mi się, że to zworki, jednak nie mam pewności co do tego... S1 służy do resetowania z tego co wyczytałem.. ale S2 ??
Trzecia - T3 - czy fototranzystor da się zamienić zwykłym włącznikiem ??
Oraz ostatnia - czwarta sprawa dotyczy wyjścia ( OUT ) - jest tylko jedno wejście... czy jak bym chciał podłączyć do tego diodę LED to anodę do tego podłączyć a katodę do minusa ?? czy dobrze kombinuję ??
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Czytałem o tym kicie. Bardzo mi zależy na jego zmontowaniu, lecz mam pewne problemy... Zapewne zmontował ktoś ten układ, więc miałbym kilka pytań do Was
Sprawa pierwsza to C5 - czy potrzebny ? w wykazie elementów on nie występuje - znalazłem go tylko na schemacie no i oczywiście na płytce drukowanej.
Sprawa numer dwa - S1, S2 - z czym to sie je ?? tzn... co to w ogóle jest ? zdaje mi się, że to zworki, jednak nie mam pewności co do tego... S1 służy do resetowania z tego co wyczytałem.. ale S2 ??
Trzecia - T3 - czy fototranzystor da się zamienić zwykłym włącznikiem ??
Oraz ostatnia - czwarta sprawa dotyczy wyjścia ( OUT ) - jest tylko jedno wejście... czy jak bym chciał podłączyć do tego diodę LED to anodę do tego podłączyć a katodę do minusa ?? czy dobrze kombinuję ??
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Witam,
sprawa pierwsza kondensator C5 prawdopodobnie nie jest potrzebny ale nie zaszkodzi go tam wlutować,
po drugie S1 to jak napisałeś jest reset a S2 to nie wiem zbytnio do czego to jest wiem że jest powiązane z kodowaniem
po trzecie z tym tranzystorem to można pokombinować spróbuj na przykład zewrzeć wejścia na ten fototranzystor i jak zadziała to będziesz wiedział
po czwarte do tego wyjścia możesz podłączyć cokolwiek,z diodą to też pokombinuj
Sam przyznam że nie zmontowałem tego układu bo zamawianie do niego części z różnych sklepów internetowych nie opłaciło mi się,jakbyś czasem znalazł cały zestaw to napisz:)
Pozdrawiam
sprawa pierwsza kondensator C5 prawdopodobnie nie jest potrzebny ale nie zaszkodzi go tam wlutować,
po drugie S1 to jak napisałeś jest reset a S2 to nie wiem zbytnio do czego to jest wiem że jest powiązane z kodowaniem
po trzecie z tym tranzystorem to można pokombinować spróbuj na przykład zewrzeć wejścia na ten fototranzystor i jak zadziała to będziesz wiedział
po czwarte do tego wyjścia możesz podłączyć cokolwiek,z diodą to też pokombinuj
Sam przyznam że nie zmontowałem tego układu bo zamawianie do niego części z różnych sklepów internetowych nie opłaciło mi się,jakbyś czasem znalazł cały zestaw to napisz:)
Pozdrawiam