Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z diodą 1n5822 w avt-735
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Kłopot polega na tym że niemogę dostać diody 1n5822 podobno jest to dioda Schottky-ego czym mogę ją zastąpić bo nie zamówię przez internet jednej diody a niedawno się zaopatrzyłem na duższy czas.Dołączam schemat i opis układu może ktoś miał już doczynienia z czymś takim.Z góry dziękuję
- Załączniki
-
- AVT735.rar
- pełny opis i schemat
- (145.11KiB)Pobrany 284 razy
-
- -
Według mnie wstaw tam dowolną diodę w miarę mocną o podobnych parametrach. Jest to dioda zabezpieczająca, dlatego wskazana jest prędkość reakcji. Ale jeśli zwykła dioda będzie miała podobny czas reakcji - można wstawić. Tu nie ma wymogu niższego napięcia przewodzenia. Najwyżej trochę się tranzystor podgrzeje. Podaj co masz a może się dobierze. http://matthieu.benoit.free.fr/cross/co ... rence_.pdf tu masz zamienniki poszczególnych wytwórców, ale nie jest konieczny 100% zamiennik.
Na stanie mam tylko zwykłe popularne diody 1n4148 i 4002 do 4007 w czym mogę szukać takiej diody mam sporo gratów więc można wziąź coś z wylutu ale dobże by było wiedzieć wczm mogę się tego spodziewać mam kilka radji,parę tunerów tv-sat,magnetowidów i od groma monitorów i tv niestety wrzystko dawno pozbawione obudów i określenie marki jet troszkę trudne pewny jestem tylko jednego tunera tv-sat produkcji diory.Lub jeśli można symbol diody (lub diud)które by się nadawały może będą w sklepie lub na którejś płytce
-
- -
1n4148 może być za słaba. Tamta ma około 3A. Poszukaj w zasilaczach do komputera. Tam będą jakieś podobne. W razie czego wstaw tam dowolną prostowniczą na 3A serii 1n5xxx. Jak nie masz to nawet znajdź stary mostek 3A i podłącz diodę z mostka.
To naprawdę nie jest wartość krytyczna, a prawidłową diodę sobie kupisz przy okazji.
To naprawdę nie jest wartość krytyczna, a prawidłową diodę sobie kupisz przy okazji.