Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie serwomechanizmami przez PC po kablu

MyszaM2M
-
-
Sterowanie serwomechanizmami przez PC po kablu

Postautor: MyszaM2M » 7 gru 2007, o 00:09

Projektuję niewielką badawczą łódź podwodną. Sterowana jest dwoma serwomechanizmami - pochylenie do przodu i na bok, dwa silniki oraz dwie pompki do zejścia pod wodę. Projekt chciałbym oprzeć na możliwie prostych i gotowych modułach. najlepiej sterowanych poprzez PC. Niestety każda znana mi gotowa aparatura jest RC - nie wiem jak połączyć nadajnik z odbiornikiem poprzez przewód. Znalazłem również sterownik do 8 serw na PC - tu jednak potrzebny jest program który pozwoli sterować łodzią jakimś urządzeniem peryferyjnym - np. jojstickiem. Generalnie problem polega na jak najprostszym połączeniu serw ze sterowaniem poprzez min kabli.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: Sterowanie serwomechanizmami przez PC po kablu

Postautor: Tomasz Gumny » 7 gru 2007, o 02:37

Niestety każda znana mi gotowa aparatura jest RC - nie wiem jak połączyć nadajnik z odbiornikiem poprzez przewód.[...] Generalnie problem polega na jak najprostszym połączeniu serw ze sterowaniem poprzez min kabli.
Znajdź dowolną aparaturę RC z dostateczną liczbą kanałów i złączem trener-uczeń - można z niego pobierać sygnał PPM. Jesli takowego złącza nie ma, to musisz znaleźć sygnał wchodzący do modulatora w nadajniku. Taki sygnał (po konwersji poziomów i ewentualnym zanegowaniu) możesz podać na wejście dekodera (zwykle jakaś odmiana 4017) w odbiorniku.
Razem z zasilaniem do połączenia wystarczą 3 żyły (masa, zasilanie, sygnał PPM).

Wróć do „Kity AVT”