Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siękit avt 157
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
-
- -
Potrzebna mi rada co do kitu avt 157 . Kit został zmontowany zgodnie z opisem lecz nie ma moliwości odbioru, ponieważ w słuchawce słychac odgłos przypominajacy ten ktory słychac w radiu fm po zbliżeniu telefonu komórkowego.Prosilbym o rady
Trudno jest doradzać. Myślę jednak, że powinieneś sprawdzić VFO i BFO, i wzmacniacz mcz, ten chyba działa, bo coś słyszysz. Potrzebny Ci jest miernik częstotliwości, z tym przyrządem jest łatwiej budować takie konstrukcje. Można go dołączyć za tymi tranzystorami, tak jak jest w opisie. Jeśli te"moduły" będą dobre, to przestrajając będziesz słyszał przynajmniej jakąś reakcję, raczej zakłócenia. Wtedy niestety trzeba dołączyć chociaż kawał drutu i wieczorem usłyszysz stacje na 80m, w dzień na 20m. Nie czytałem opisu. Mogłeś popełnić jakiś błąd. To jest kit i łatwo sprawdzisz wszystkie elementy czy w odpowiednie miejsca polutowane. Co do tego co słyszysz, to jak taki terkot (ja nie mam pojęcia co słychać na fm z telefonem w pobliżu). Powinieneś odłączyć kondensator przez, który idzie sygnał mcz do wzmacniacza i czymś go wysterować, np z magnetofonu, z kompa, wtedy zobaczysz czy jest ok sam wzmacniacz. Jak skręcisz potencjometr "w lewo" lub zewrzesz ten kondensator do masy to powinno być cicho w słuchawkach. Jeju, ale elaborat AU! Pozdrawiam!