Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblemy z kitem AVT-435
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Kup taki tani na bazarze czy gdzieś w sklepie z elektroniką. Są po 15zł a może nawet tańsze, na początek będzie dobry. Sam na takim kiedyś robiłem wiele rzeczy.Nie mam miernika :uhoh: A u mnie w mieście nigdzie nie zakupie miernika no może w jednym sklepie bedzie ale wątpie. Teraz sie obejde ale musze kupićna przyszłość.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Dokladniejszy to bedzie analogowy tylko kwestia odczytu
Ale na Twoim miejscu wybral bym cyfrowy... analogi poza specyficznym uzyciem, nie maja dzis..... (nie chcialbym powiedziec racji bytu).
Ostatnio widzialem w netto za 20 zl... nie masz gdzies w okolicy ?? (popatrz w innych marketach, jakis biedronkach, czy wrecz hipermarketach - na poczatek najtanszy, najprostszy... a to w sumie wsio jedno z jakiego sklepu).
Ale na Twoim miejscu wybral bym cyfrowy... analogi poza specyficznym uzyciem, nie maja dzis..... (nie chcialbym powiedziec racji bytu).
Ostatnio widzialem w netto za 20 zl... nie masz gdzies w okolicy ?? (popatrz w innych marketach, jakis biedronkach, czy wrecz hipermarketach - na poczatek najtanszy, najprostszy... a to w sumie wsio jedno z jakiego sklepu).
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Mi także udało się uruchomić ten wzmacniacz. Brzmi całkiem dobrze (chociaż gitarę mam nędzną). Radiator (z rozbiórki wzmacniacza AX380 Yamaha), do którego jest przykręcona końcówka mocy TDA7294, ma wymiary 6 x 5,75 x 19,3 cm. Trafko zasilające to TS90/16 kupione od Enda. Na prośbę kolegi petersz zamieściłem fotkę kitu (wygląd podczas uruchamiania). Te wystające kondensatory są wlutowane tymczasowo : ) Pozostało jeszcze tylko zrobienie jakiejś obudowy, ale to swoją drogą.
Uwagi:
- jak już wiadomo, R67 i R68 nie mają połączenia z masą układu,
- plus C35 nie ma połączenia z resztą układu,
- na schemacie i na PCB C39 jest odwrotnie narysowany (jego plus ma być połączony z masą układu - jest na odwrót),
-kondensatory C35, C39, C40, C41 powinny być na napięcie cn. 35V (przy zasilaniu z TS90/16 napięcie w punktach U1 wynosi +/- 30V),
Rozmawiałem o tym z userem petersz na PW, ale pomyślałem, że nie zaszkodzi napisać parę uwag na forum. Te informacje z pewnością się przydadzą kolejnym "konstruktorom" kitu AVT-435
Uwagi:
- jak już wiadomo, R67 i R68 nie mają połączenia z masą układu,
- plus C35 nie ma połączenia z resztą układu,
- na schemacie i na PCB C39 jest odwrotnie narysowany (jego plus ma być połączony z masą układu - jest na odwrót),
-kondensatory C35, C39, C40, C41 powinny być na napięcie cn. 35V (przy zasilaniu z TS90/16 napięcie w punktach U1 wynosi +/- 30V),
Rozmawiałem o tym z userem petersz na PW, ale pomyślałem, że nie zaszkodzi napisać parę uwag na forum. Te informacje z pewnością się przydadzą kolejnym "konstruktorom" kitu AVT-435
Tak, lecz w tym projekcie stosujemy LM317T i LM337T, które są "mocniejsze" od 78XX i 79XX i wytrzymają trochę wyższe napięcie i prąd.Na stabilizatory serii 78XX i 79XX można podawać napięcie do 35V max. w razie grzania się oczywiście radiatory.
Wychodzi na to, że w tym projekcie można stosować trafa do max. 2x25V~ (25*1,41=35,2)
Akurat w tym przypadku radiatory są niezbędne.
No tak... przepraszam, ale gafę zrobiłem. Czytałem ten projekt kilkanaście razy i myslałem, że z pamięci napiszę, ale jednak...Tak, lecz w tym projekcie stosujemy LM317T i LM337T, które są "mocniejsze" od 78XX i 79XX i wytrzymają trochę wyższe napięcie i prąd.Na stabilizatory serii 78XX i 79XX można podawać napięcie do 35V max. w razie grzania się oczywiście radiatory.
Wychodzi na to, że w tym projekcie można stosować trafa do max. 2x25V~ (25*1,41=35,2)
No jak dobrze pamiętam to LM317 były do 1.5A a 78 i 79 do 1A
U mnie radiatory praktycznie się nie grzały. Ale napięcie miałem +/- 9V, więc nic dziwnego. Na pewno przy wyższych napięciach są one wymagane. Można je znaleść np. w starych zasilaczach do komputerów, czy w monitorach, TV itp., lub po prostu kupić ;-)Tak, lecz w tym projekcie stosujemy LM317T i LM337T, które są "mocniejsze" od 78XX i 79XX i wytrzymają trochę wyższe napięcie i prąd.
Pozdr.
Wg mnie taki transformator będzie w sam raz. Osiągniesz sporą moc, nie powinno być dużych zniekształceń. Jak już wcześniej koledzy napisali, kondensatory (przede wszystkim filtrujące) muszą być niestety na wyższe napięcie. Nie ryzykowałbym na 25V, ponieważ po wyprostowaniu może być trochę więcej, a nie wiadomo tak naprawdę, jakiej jakości są kondensatory. Może wytrzymają, może nie...Czy to znaczy że mógłbym użyc tu trafa 2x24v i bym nie musiał nic zmieniać ??
Pozdr.
Jeśli nie ma połączenia elektrycznego (płytka jest lakierowana), to wszystko powinno być OK. Ale co to za lutowanie, gdzie cyna rozlewa się po wszystkich stronach? Staraj się dozować cyny tyle, ile potrzeba, bo nadmiar jest na prawdę zbędny, a często może doprowadzić do "popsucia" układu przez np. zalanie ścieżek i i ich złączenie. Nie będę już wspominał o estetyce...Jeżeli wlutowuję jakiś element na płytkę i jego ścieszka nie jest połączona z masą a mi się połączy lutem to jest źle ??
Pozdr.