Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięco jest z programatorem avt 320???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Wprawdzie EP zafundowała nam "Uaktualnienie programatora procesorów AVT-320" w lutowym numerze, ale obawiam się, że lepiej by chyba było to zrobić w kwietniu. Zgodnie z "rozkładem jazdy" zawartym w artykule dokonałem wskazanych zmian w programie Prog51.exe i jestem rozczarowany. Programator widzi AT89C4051, ba, nawet czyta jego zawartość, jednak z programowaniem jest "coś nie tak". Wygląda na to, że pierwszego bitu z kazdej (lub prawie każdej) linii pliku *.hex nie programuje (pozostawia FF, a czasami programuje 00). Bardzo dziwna sytuacja. Ten sam plik *.hex ładuje do procka przy pomocy programatora AVT-2502 bez jakichkolwiek błędów.
Kilkakrotnie poprawiałem Prog51.exe i zawsze to samo przy programowaniu.
Ciekawy jestem, czy to tylko mnie spotkało, czy ktoś też ma podobne komplikacje. Być może ja popełniam jakiś błąd. Liczę na opinie kolegów, którzy samodzielnie zmieniali program, bo na Redakcję EP nie można liczyć, gdyż do tej pory nie zamieściła obiecanego AVT320s.exe w Download od Czytelników.
Pozdrawiam
Gienek
Kilkakrotnie poprawiałem Prog51.exe i zawsze to samo przy programowaniu.
Ciekawy jestem, czy to tylko mnie spotkało, czy ktoś też ma podobne komplikacje. Być może ja popełniam jakiś błąd. Liczę na opinie kolegów, którzy samodzielnie zmieniali program, bo na Redakcję EP nie można liczyć, gdyż do tej pory nie zamieściła obiecanego AVT320s.exe w Download od Czytelników.
Pozdrawiam
Gienek
oto prezent dla użytkowników programatora avt320
wersja wczesna alfa !!! używać na własną odpowiedzialność !!!
chodzi na com1
po odczycie/zapisie lepiej zrestartować program (program zacząłem pisać...... wczoraj więc sie nie dziwić i nie narzekać )
weryfikacja na razie nie działa
narazie tylko 89c2051 i 89c4051
program się nie włączy jeżeli nie będzie podłączony programator
pozdro piotr
[ Dodano: 24-03-2005, 19:04 ]
wersja beta
działa weryfikacja i nie trzeba restartować
poza tym dodałem pare funkcji
pozdro piotr
wersja wczesna alfa !!! używać na własną odpowiedzialność !!!
chodzi na com1
po odczycie/zapisie lepiej zrestartować program (program zacząłem pisać...... wczoraj więc sie nie dziwić i nie narzekać )
weryfikacja na razie nie działa
narazie tylko 89c2051 i 89c4051
program się nie włączy jeżeli nie będzie podłączony programator
pozdro piotr
[ Dodano: 24-03-2005, 19:04 ]
wersja beta
działa weryfikacja i nie trzeba restartować
poza tym dodałem pare funkcji
pozdro piotr
Ostatnio zmieniony 25 mar 2005, o 19:57 przez piotr_go, łącznie zmieniany 3 razy.
No i Gienekb mnie wyprzedził.
Z układami 89C52 pracuje dobrze, C51 nie mam.
Zauważyłem następujące niedogodności:
W czasie edycji komórek nie można cofnąć się do wcześniejszych komórek, program uparcie chce przejść do następnej. Dla mnie stanowi to pewne utrudnienie.
Po edycji ostatniej komórki wyrzuca komunikat: "Grid index out of range".
Zdradź nam czy planujesz dodać jeszcze jakiś układ czy pozostanie tak jak jest?
Z układami 89C52 pracuje dobrze, C51 nie mam.
Zauważyłem następujące niedogodności:
W czasie edycji komórek nie można cofnąć się do wcześniejszych komórek, program uparcie chce przejść do następnej. Dla mnie stanowi to pewne utrudnienie.
Po edycji ostatniej komórki wyrzuca komunikat: "Grid index out of range".
Zdradź nam czy planujesz dodać jeszcze jakiś układ czy pozostanie tak jak jest?
cofnąć można klikając myszką a ten błąd postaram sie zaraz poprawić
pozdro
========== update ===========
poprawiłem
postaram sie poprawić też cofanie klawiaturą
narazie planuje dodać at89s8252 i obsługe bitów zabezpieczających a później to sie zobaczy
pozdro piotr
dodałem at89s8252 i bity zabezpieczające
pozdro piotr
pozdro
poprawiłem
postaram sie poprawić też cofanie klawiaturą
narazie planuje dodać at89s8252 i obsługe bitów zabezpieczających a później to sie zobaczy
pozdro piotr
dodałem at89s8252 i bity zabezpieczające
pozdro piotr
Ostatnio zmieniony 29 mar 2005, o 19:53 przez piotr_go, łącznie zmieniany 1 raz.
Działa programowanie 8252.
Żeby się jednak do czegoś przyczepić, to proponuję zmianę w programie aby po każdej operacji kasował stan paska postępu operacji, bo po zakończeniu dowolnej operacji pasek pokazuje maksimum.
Myślę też że możnaby zmniejszyć w pionie wielkość okna komunikatów, a zwiększyć w dół okno zawartości pamięci (o jakieś 2-3 wiersze).
Żeby się jednak do czegoś przyczepić, to proponuję zmianę w programie aby po każdej operacji kasował stan paska postępu operacji, bo po zakończeniu dowolnej operacji pasek pokazuje maksimum.
Myślę też że możnaby zmniejszyć w pionie wielkość okna komunikatów, a zwiększyć w dół okno zawartości pamięci (o jakieś 2-3 wiersze).
nie ma sprawy
pozdro piotr
======== update 02.04.2005 ==========
zauważyłem jeszcze jeden błąd więc go poprawiłem
pozdro piotr
pozdro piotr
======== update 02.04.2005 ==========
zauważyłem jeszcze jeden błąd więc go poprawiłem
pozdro piotr
- Załączniki
-
- piotr_gogo-prog.zip
- (319.22KiB)Pobrany 341 razy
Witam Wszystkich. Ja swoj programator zlozylem chyba jeszcze na samym poczatku jak wszedl do sprzedazy i tez szczerze mowiac zasugerowalem sie tymi "uaktualnieniami"... Zaprogramowalem nim doslownie kilka prockow i lezy w szufladzie juz kilka lat. Ale chyba go wyciagne i odkurze - gratuluje programu. Wprawdzie jeszcze go nie testowalem ale mam do zrobienia uklad i chyba wlasnie bedzie na C2051 lub C4051. Co do programu - z mojej strony sa 2 prosby. 1- dodanie opcji kalibracji napiec programujacych 2-czy kolega moglby udostepnic procedure komunikacji programatora z komputerem - moze ja tez pokusilbym sie o napisanie "swojego" programatora... Ogólnie - TAK TRZYMAC i czekamy na nowsza wersje softu. Tacy ludzie powinni tworzyc teraz AVT - takie jak bylo kiedys bo gazety przestalem kupowac ze 3 lata temu...