Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomocy z cewką w avt-5025

konraś
-
-
Pomocy z cewką w avt-5025

Postautor: konraś » 9 cze 2006, o 21:28

Mam następujący problem : w dokumentacji dotyczącej tego kitu jest troche niewyraźnie napisane o podłączaniu cewki od elektroniki.Chciałbym wiedziec jak mam ją podłaczyc do układu bo w opisie jest tylko napisane , że ekran podłaczyć do rurki a co mam zrobić z dwoma przewodami uzwojenia cewki?? Jeden podłaczyć do ekranu i do rurki,a drugi do przewodu koncentrycznego?? czy dwa do przewodu koncentrycznego i w tedy do ukladu podłaczyc w jedno miejsce przewód koncentryczny a w drugie ekran ?? Błagam pomóżcie bo nie wiem co robić.

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 14 cze 2006, o 03:40

Witam , ze schematu wynika że jeden koniec cewki jest podłączony do CON2 a drugi do masy GND. Ekran przewodu łączącego też jest podłączony do masy , czyli teoretycznie można by podłączyć ekran z jednym końcem cewki. Praktycznie to różnie wygląda, kiedyś był artykuł w EP lub EDW o zakłóceniach i prawidłowym prowadzeniu masy. Ja bym proponował nastepujące podłączenie , przewód dwużyłowy w ekranie podłączony do końców cewki , ekran przewodu podłączony do rurki ekranującej cewkę , przewód masy cewki podłączony gdzieś obok zasilania na płytce, w tym samym miejscu podepnij ekran przewodu. Rada: przewód łączący cewkę z płytką powinien być jak najkrótszy , najlepiej umieścić pudelko gdzieś na kiju, nad cewką , zasilanie z aku lub baterii w rączce lub na przewodzie i w kieszeni ( coś większego na dłużej wystarczy). Najlżejszy wykrywacz będzie ciężki po kilku godzinach szukania , daj znać czy działa i jaki ma zasięg.
Powodzenia

konraś
-
-

Postautor: konraś » 15 cze 2006, o 11:55

OK. Jak zadziała to napisze dzieki za odp.

Wróć do „Kity AVT”