Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUniwersalny interfejs internetowy.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Uniwersalny interfejs internetowy - artykuł z EP 4,5/2006 jest super, szkoda, że oparty na "obcym" dla mnie mikrokonrolerze, ale to nic, bo kontratakuje Marcin Wiązania na stronie 108 ( Przykłady zastosowań TPC IP w mikrokontrolerach ). Oba artykuły, a właściwie cykle, mają dla mnie (i pewnie dla lwiego grona czytelników EP) istotne znaczenie, i bardzo się cieszę, że (nareszcie) się ukazały
Nurtuje mnie kilka pytań, odnośnie obu urządzeń.
Uniwersalny interfejs internetowy
- dostępność na rynku (ewentualnie w postaci sampli) mikrokontrolera wykorzystanego w urządzeniu, oraz pozostałych podzespołów wykorzystanych w projekcie
- dostępność archiwum MCHPStack.zip ( czy jest już na WWW ? )
Przykłady zastosowań TPC IP w mikrokontrolerach
- dostępność modułu IIM7000A z punktu widzenia Polaka
- sugestia - może warto przygotować PCB (płytka testowa) uzupełniające kurs, lub też udostępnić odpowiednie produkty MCS Electronic w ofercie AVT, celem uczynienia ich łatwiej dostępnych czytelnikom?
Tyle, tak na szybko.
W każdym bądź razie, tak trzymać, kierunek, w którym zmierza pismo, jest super, i bardzo mi się podoba!
Nurtuje mnie kilka pytań, odnośnie obu urządzeń.
Uniwersalny interfejs internetowy
- dostępność na rynku (ewentualnie w postaci sampli) mikrokontrolera wykorzystanego w urządzeniu, oraz pozostałych podzespołów wykorzystanych w projekcie
- dostępność archiwum MCHPStack.zip ( czy jest już na WWW ? )
Przykłady zastosowań TPC IP w mikrokontrolerach
- dostępność modułu IIM7000A z punktu widzenia Polaka
- sugestia - może warto przygotować PCB (płytka testowa) uzupełniające kurs, lub też udostępnić odpowiednie produkty MCS Electronic w ofercie AVT, celem uczynienia ich łatwiej dostępnych czytelnikom?
Tyle, tak na szybko.
W każdym bądź razie, tak trzymać, kierunek, w którym zmierza pismo, jest super, i bardzo mi się podoba!
Re: Uniwersalny interfejs internetowy.
To tak na szybko postaram się rzucić trochę informacji na temat produktów związanych z Bascomem i IIM7000A. Nie będzie to kryptoreklama a jedynie podzielenie się zebranymi w ciągu ostatniego roku informacjami. W sprawie Uniwersalego Interfeju Internetowego nic a nic nie jestem w stanie napisać.Nurtuje mnie kilka pytań, odnośnie obu urządzeń.
Moduł jest dostępny w ofercie handlowej kliku firm: Gamma, Kamami, chyba rownież w AVT ale tego nie jestem pewiem.- dostępność modułu IIM7000A z punktu widzenia Polaka
Co do cen to proszę sprawdzić u poszczególnych dostawców. Nie są to najtańsze podzespoły, natomiast warte są swojej ceny. Możliwości które otwierają są ogromne!!!!
Należy również zauważyć, że jest dostępny młodszy brat IIM7000A mianowicie IIM7010A. Sprowadza on wręczdo banału hardware i umożliwia podpięcie Ethernetu do procesorów z małą liczbą wyprowadzeń o ile tylko będzie on dysponował odpowiednią ilością pamięci programu i interfejsem I2C (TWI w wykonaniu Atmela).
Płytki PCB TCP/IP dostępne są w Kamami, na pewno w AVT oraz w EM-BUD. EM-BUD oferuje również PCB adaptera TCP/IP TWI-I2C dla modułu IIM7010A oraz PCB Zestawu startowego dla adaptera TCP/IP TWI-I2C. Oferuje również PCB TCP/IP PRO (ciekawy „wypasiony” system dla Atmega128). Co do cen do są one do przyjęcia. Zdaję sobie oczywiście sprawę z relatywności tego stwierdzenia natomiast jak już wspomniałem wcześniej możliwości, które są dostępne są przeogromne.- sugestia - może warto przygotować PCB (płytka testowa) uzupełniające kurs, lub też udostępnić odpowiednie produkty MCS Electronic w ofercie AVT, celem uczynienia ich łatwiej dostępnych czytelnikom?
Kończąc temat IIM7000A/IIM7010A niestety mały smuteczek - bez pełnej wersji Bascoma nie ma co podchodzić do tematu.
I już kompletnie na zakończenie dla tych, którzy nie zniżają się do poziomu Bascoma ( proszę się nie obrażać, ale czasami odnoszę takie wrażenie czytając posty na forum) i są biegli w AVR GCC polecam zainteresowanie się systemem Ethernut. Moduły i oprogramowanie można znaleźć np. w firmie Propox
Pozdrawiam,
Adam.
Hmmm ... , a może raczej nie potrafią sie wspiąćI już kompletnie na zakończenie dla tych, którzy nie zniżają się do poziomu Bascoma...
Piotrek
Wycofuję to, co pisałem o zniżaniu się do poziomu kogokolwiek do czegokolwiek. Błagam, nie komentujmy tego, co napisałem - odszczekuję wszystko w tej kwestii.Hmmm ... , a może raczej nie potrafią sie wspiąćI już kompletnie na zakończenie dla tych, którzy nie zniżają się do poziomu Bascoma...
Piotrek
Zaraz z wątku o IP, zrobi się święta wojna pomiędzy Bascomowcami a zwolennikami GCC.
Adam.
W jakim sensie obcym - że amerykański czy co? , szkoda że CEMI nie istnieje bo mielibysmy wlasne 8080Uniwersalny interfejs internetowy - artykuł z EP 4,5/2006 jest super, szkoda, że oparty na "obcym" dla mnie mikrokonrolerze,
...........
-
- -
- Kontaktowanie:
http://www.psoc.prv.pl/
Tanie easy tcp/ip z tego co widziałem prawie 2x tańsze niż w KAMAMI
[ Dodano: 10-05-2006, 16:35 ]
www.propox.com - za kwotę do 300zł można dostać kompletny gotowy zestaw do komunikacji uC z Internetem w dodatku z gotowymi programami
Tanie easy tcp/ip z tego co widziałem prawie 2x tańsze niż w KAMAMI
[ Dodano: 10-05-2006, 16:35 ]
www.propox.com - za kwotę do 300zł można dostać kompletny gotowy zestaw do komunikacji uC z Internetem w dodatku z gotowymi programami