Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKit AVT 2748 - Stroboskop dyskotekowy LED
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam schemat jest w numerze z maja 2005r na stronie 52.
Mam takie male pytanko, zaczelem skladac te elementy i gosc napisal ze najlepiej kupic tranzystor MOSFET BUZ11. Zakupilem taki, zlozylem caly schema a tu dupa, nie mryga, tyllko swieci ciąglym swiatlem, zaczełem szukac przyczyny no i zauwazylem ze na schemacie jest narysowany tranzystor bipolarny, a BUZ11 to tranzystor unipolarny. Jestem poczatkujacym elektronikiem, wiec prosze sie nie smiac, ale jak to mam do ch****y rozumiec? Jak mam go zamonntowac bo nie wiem:/ Czy oby napewno to moze byc taki?
Mam takie male pytanko, zaczelem skladac te elementy i gosc napisal ze najlepiej kupic tranzystor MOSFET BUZ11. Zakupilem taki, zlozylem caly schema a tu dupa, nie mryga, tyllko swieci ciąglym swiatlem, zaczełem szukac przyczyny no i zauwazylem ze na schemacie jest narysowany tranzystor bipolarny, a BUZ11 to tranzystor unipolarny. Jestem poczatkujacym elektronikiem, wiec prosze sie nie smiac, ale jak to mam do ch****y rozumiec? Jak mam go zamonntowac bo nie wiem:/ Czy oby napewno to moze byc taki?
Re: Kit AVT 2748 - Stroboskop dyskotekowy LED
W schemacie widnieje tranzystor NPN ale jest napisane, że BUZ11 też można zastosować. (ale nie jestem pewien tego)Witam schemat jest w numerze z maja 2005r na stronie 52.
Może coś źle polutowałeś ?
Dla pewnosci zamień go na BD139 lub dowlny npn większej mocy.
Może wyprowadzenia zamieniłeś ?
P.S. Nigdy nie zamieniałem tranzystora bipolarnego na mosfet
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2006, o 17:27 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co do tej pory sie nauczylem to unipolarny ma wyprowadzenie G D S a bipolarny B E C i to calkowicie inaczej wyglada na schemacie. Moge zastosowac jakikolwek npn? bo nie posiadam aktualnie w zbiorach tamtego. A i jeszcze jedno w schemacie kondensator C6 -10uF nie ma podanej biedunowosci... dziwne to troche, ze sam musze dochodzic jak go wlutowac...
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
nie wiem czy tak pod reka:P Jakies 45km, ale moja szkola w ktorej sie ucze jest 5 km od niego, wiec miesieczny idzie w ruch:) Masz tu caly schemat (Acrobat Rder)
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/ ... c5b9134fd5
Co do tego tranzystora pisalem na paczatku ze to 2 rozne unipolarny i bipolarny
Wg. mnie sa bledy w artykule, a tym bardziej w schemacie... spojz na C6...
Ogolnie zlozylem to wszystko na pajaka ( ) zeby szukac latwiej bledu
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/ ... c5b9134fd5
Co do tego tranzystora pisalem na paczatku ze to 2 rozne unipolarny i bipolarny
Wg. mnie sa bledy w artykule, a tym bardziej w schemacie... spojz na C6...
Ogolnie zlozylem to wszystko na pajaka ( ) zeby szukac latwiej bledu
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Składanie dość potężnego układu w pajączku nie jest dobrym pomysłem.
Może masz zimny lut? Zwarcie? Jedno i drugie?
Tak sobie zerknąłem na schemat(bez niego - jak bez ręki) i myślę, że na próbę możesz dać BC337. Żeby Ic się mniej więcej zgadzał. Albo podobne bipolary npn.
Ale nie wiem, czy Ci nie strzeli. Polecam wlutowanie go na długich kablach i włożenie do szklanki z kranówką - teoretycznie nie zadziała, ale praktyka mówi co innego
A moze znowu jakieś herezje rozgłaszam?
Ps.
Tym tranzystorem w wodzie to lepiej się nie chwal za mocno, bo mnie tutejsze SB dorwie
Może masz zimny lut? Zwarcie? Jedno i drugie?
Tak sobie zerknąłem na schemat(bez niego - jak bez ręki) i myślę, że na próbę możesz dać BC337. Żeby Ic się mniej więcej zgadzał. Albo podobne bipolary npn.
Ale nie wiem, czy Ci nie strzeli. Polecam wlutowanie go na długich kablach i włożenie do szklanki z kranówką - teoretycznie nie zadziała, ale praktyka mówi co innego
A moze znowu jakieś herezje rozgłaszam?
Ps.
Tym tranzystorem w wodzie to lepiej się nie chwal za mocno, bo mnie tutejsze SB dorwie
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2006, o 18:45 przez Futrzaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
he he polak to zawsze wykombinuje A looknij jeszcze na C6.. I tak wogole teraz zauwazylem, mam niektore kondensatory elektrolityczne na 50V i 25V, nic sie nie stanie? Na ile powinny ew. byc? No i ten nieszczesliwy C6 czy mozna go jak kolwiek lutowac? bo mi sie wydaje ze walnie jak podlacze niechcacy na odwrot...
Esh... Poczatkujacy elektronik to przechalapana rzecz, ale przynajmniej widze juz piewsze bledy, kiedys nic nie widzialem
EDIT:
A co do zwarc - zadnych, a lutu zimnego to niepotrafie zrobic:P Rzecz ktora umiem najlepiej w elektronice to wlasnie lutowanie:)
Esh... Poczatkujacy elektronik to przechalapana rzecz, ale przynajmniej widze juz piewsze bledy, kiedys nic nie widzialem
EDIT:
A co do zwarc - zadnych, a lutu zimnego to niepotrafie zrobic:P Rzecz ktora umiem najlepiej w elektronice to wlasnie lutowanie:)
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Tam są wszystkie na 16V. Nic się nie staniemam niektore kondensatory elektrolityczne na 50V i 25V, nic sie nie stanie?
Też nim jestemPoczatkujacy elektronik to przechalapana rzecz
Ale co oznacza VEE?No i ten nieszczesliwy C6 czy mozna go jak kolwiek lutowac? bo mi sie wydaje ze walnie jak podlacze niechcacy na odwrot...
Wierzę w twe zdolności, ale zimne luty są tak zdradliwe jak zwrarcia.A co do zwarc - zadnych, a lutu zimnego to niepotrafie zrobic:P
A czy elementy są w dobrych miejscach poukładane?
A ja mam 340km do Wolumenunie wiem czy tak pod reka:P Jakies 45km, ale moja szkola w ktorej sie ucze jest 5 km od niego, wiec miesieczny idzie w ruch:)
A ja mam pomysłNo i ten nieszczesliwy C6 czy mozna go jak kolwiek lutowac? bo mi sie wydaje ze walnie jak podlacze niechcacy na odwrot...
Weź 2 kondy ceramiczne 4,7uF czy jakieś inne bezbiegunowe, połącz je równolegle - dostaniesz kondensator 9,4 uF. Ta mała odchyłka różnicy nie zrobi. Możesz go także poskładać z mniejszych.
Nie wiem czy Ty wiesz ale w tym przypadku dowolny NPN większej mocy ! Byle nie BC itp. wiadomo - są za słabe.Dowolnego npn to nie możesz...
Przede wszystkim wzmocnienie, prąd kolektora i moc tracona muszą się mniej więcej zgadzać.
A po co komu nawet 50Hz ? zastanowiłeś się ? A Ty piszesz o 100Hz.Częstotliwość ważna chyba nie jest - w stroboskopie max 100Hz
A nie masz w domu jakiegoś starego radia ? złomu elektronicznego ? Tam zawsze można coś wydłubać.he he to walne radiator Very Happy Zarcik, a jak tylko na chwile zeby zobaczyc czy dzala? Zeby kupic musze jechac na wolumen w niedziele:P nie chce mi sie tyle czekac. A tego BUZ11'a moge jakos zamontowac?
Tranzystor na długich kablach ? Do ilu ? 2m ? 3m? czy można więcej ?Polecam wlutowanie go na długich kablach i włożenie do szklanki z kranówką - teoretycznie nie zadziała, ale praktyka mówi co innego
Tranzystor w wodzie ? cały ?
Chłopie, nic ta woda CI nie da, jak przekroczysz temp. złącza w tranzystorze to nie ma siły zostanie ubity i żadna woda tutaj nie pomoże, jak już to prędzej radiator.Woda szybko się nagrzewa i musiałby być to obiega wody a nie woda stojąca.
Co Ty wypisujesz...
...Tym tranzystorem w wodzie to lepiej się nie chwal za mocno, bo mnie tutejsze SB dorwie
Pamiętaj, zawsze możesz dawać kondensatory na wyższe napięcie np. masz w układzie 16V to poniżej tych 16V nie dawaj kondów bo przekroczysz ich napięcie znamionowe i ulegną uszkodzeniu.Każdy odpowiedni kond. powyzej tych 16V czyli 25V, 35V, 50V itd. itd.mam niektore kondensatory elektrolityczne na 50V i 25V, nic sie nie stanie? Na ile powinny ew. byc?
Ujemne napięcie zasilaniaAle co oznacza VEE ?
Ale po co te kombinacje ! Zastanów się trochę Michał.A ja mam pomysł Wink
Weź 2 kondy ceramiczne 4,7uF czy jakieś inne bezbiegunowe, połącz je równolegle - dostaniesz kondensator 9,4 uF. Ta mała odchyłka różnicy nie zrobi. Możesz go także poskładać z mniejszych.
Kondensator wlutuj tak jak pokazałem na załączniku - myślę, że będzie działało [/quote]
P.S Do futrzaczek2 bez zbędnych komentarzy proszę...
- Załączniki
-
- avt.PNG (1.33KiB)Przejrzano 9511 razy