wimam i z gory przepraszam ze zawracam glowe moimi lamerskimi problemmai ale przbuje poczucyc sie progamowac avr at90s2313. uzywam arv studio, i po wpisaniu takiego progarmu
#include <avr/io.h>
#include <avr/delay.h>
#define LED_ON PORTB &= 0x7F
// makroinstruckja powodujšca ustawienie
// PORTB.7 w stan wysoki
#define LED_OFF PORTB |= 0x00
// Program główny
int main(void)
{
// konfiguracja portów I/O
DDRB = 0xFF;
DDRD = 0xFC;
PORTB = 0xFF;
PORTD = 0xF7;
// Pętla nieskoczona
while(1)
{
LED_ON;
_delay_ms(1000);
LED_OFF;
_delay_ms(1000);}
return 0;
}
kompilator pokazuje mi blad ..
04-Mar-2006 10:39:28 The contents of the objectfile exceeds the maximum program memory of the device
04-Mar-2006 10:39:28 Error loading object file C:\Documents and Settings\Pawel\Moje dokumenty\avr\AA\default\AA.elf
czyli wynikaloby ze przekracam dopuszcalny rozmiar pamieci ale przeciez ten program nie jest az tak dlugi; prosze o jakies wskazwoki probuje napisac program migajacy ledami jednak bez funcji opoziniajacej nie da sie nawe zauwazyc efektu. a petle tez nie bardzo pomagaja ..
prosze o rady ewentualnie linki do jakis dobrych kursow.. bo nie badzo moglem cos znalezc
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięavr bardzo poczatkujcy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Jeśli piszesz w AVR Studio to na 100% masz wyłączoną optymalizację kodu i dlatego program się nie mieści w mikrokontrolerze.
Pozatym źle przepisałes z mojej strony :
zamiast tego powinno być
No i parametr funkcji _delay_ms jest za duży.
Pozatym źle przepisałes z mojej strony :
Kod: Zaznacz cały
#define LED_OFF PORTB |= 0x00
Kod: Zaznacz cały
#define LED_OFF PORTB |= 0x80