Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUzupelnienia do projektu "komputer samochodowy" AVT434
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
WitamPrzejrzałem kilkanaście sklepów internetowych i nigdzie nie mogę znaleźć kondesatorów 100uF B, 100uF C i 100uF B. Proszę, niech ktoś podpowie gdzie je można znaleźć. Jestem zdesperowany, cena nie gra roli.
Kondensatory C6 C9 100uF/16V B można zamienić na 100uF/6.3V C15 musi pozostać na 16V może mieć mniejszą pojemność ja testowałem 22uF i było OK
pozdrawiam jarobo
Pomocy  

Prosze o pomoc odnośnie kondensatorów 100uF,10uF,1uF czy to mają być kondensatory elektrolityczne czy też tantalowe .szukając w sklepach internetowych znalazłem tylko tantalowe z oznaczeniem 100uF CTSMD C itd.

Prosze o pomoc odnośnie kondensatorów 100uF,10uF,1uF czy to mają być kondensatory elektrolityczne czy też tantalowe .szukając w sklepach internetowych znalazłem tylko tantalowe z oznaczeniem 100uF CTSMD C itd.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2006, o 11:07 przez krawy1, łącznie zmieniany 2 razy.

Witam.
Zmontowalem kompiuterek i mam problem. otoz napiecia na U2 oreaz R26 sa o polowe mniejsze i oprocz tego grzeja sie elementy w okolicach D8 i R8 (ciezko stwierdzic ktory konkretnie) i dosyc mocno. Przejrzalem plytke (kilka razy) w poszukiwaniu zwarc i nic nie znalazlem. Ma ktos moze jakis pomysl? Z gory TNX.
			Zmontowalem kompiuterek i mam problem. otoz napiecia na U2 oreaz R26 sa o polowe mniejsze i oprocz tego grzeja sie elementy w okolicach D8 i R8 (ciezko stwierdzic ktory konkretnie) i dosyc mocno. Przejrzalem plytke (kilka razy) w poszukiwaniu zwarc i nic nie znalazlem. Ma ktos moze jakis pomysl? Z gory TNX.
Witam co do elektrolitów to one sa raczaj do stosowania powyżej zera stopni CCo do kondensatorów to założyłem elektrolity 100u/16 i 00u/6,3 na 105stopni C.
.
W tantalach maksymalne napięcie spada wraz ze wzrostem temperatury przy 85 stopniach nalezało by dac na napięcie większe o zakres ( zamiast 6.3V 10V, zamiast 10V 16V )
pozdrawiam jarobo
[ Dodano: 24-01-2006, 21:49 ]
WitamWitam.
A układ scalony U 4 się grzeje ? może jest żle wlutowany lub uszkodzony
Wylutuj L1 lub R21 wtedy sprawdzisz czy jest zwarcie w części analogowej czy cyfrowej
pozdrawiam jarobo
Witam
Ja układ lutowałem bez użycia dodatkowej cyny wystarczyla kalafonia rozpuszczona w spirytusie i cyna która była na płytce drukowanej.
Co do pozostałuch małych elementów (rezystory) to jeśli trzeba było dodać cyny to z cyny 0.5mm odkrawalem kawalątek bralem go na grot lutownicy i przykładałem do elementu , element był wczesniej przykleljony do druku za pomocą kalafoni.
pozdrawiam jarobo
			Ja układ lutowałem bez użycia dodatkowej cyny wystarczyla kalafonia rozpuszczona w spirytusie i cyna która była na płytce drukowanej.
Co do pozostałuch małych elementów (rezystory) to jeśli trzeba było dodać cyny to z cyny 0.5mm odkrawalem kawalątek bralem go na grot lutownicy i przykładałem do elementu , element był wczesniej przykleljony do druku za pomocą kalafoni.
pozdrawiam jarobo
- 
				przemkrzych
- - 
mam problem z zaprogramowaniem aduc836
mam problem z zaprogramowaniem aduc836 ,zlutowałem wszystko, posprawdzałem miernikiem czy nie ma zwarć pomierzyłem napięcia ale mam problem z zaprogramowaniem program wsd.exe nie chce mi wykryć scalaka,scalak się nie przedstawia.
			Witam,
Czy istnieje możliwosc dodania opcji (przy zastosowaniu 836) sprawdzania czasu przyśpieszania 0-100km/h?
Opcja taka jest niezmiernie przydatna przy sprawdzaniu efektów modyfikacji ECU lub ustawień instalacji gazowej - niestety nie wszystkie samochody można sprawdzic na hamowni (nikt nie che badac samochodu z tylnym napędem + automatyczna skrzynia).
pozdrawiam - Makki
			Czy istnieje możliwosc dodania opcji (przy zastosowaniu 836) sprawdzania czasu przyśpieszania 0-100km/h?
Opcja taka jest niezmiernie przydatna przy sprawdzaniu efektów modyfikacji ECU lub ustawień instalacji gazowej - niestety nie wszystkie samochody można sprawdzic na hamowni (nikt nie che badac samochodu z tylnym napędem + automatyczna skrzynia).
pozdrawiam - Makki
Szukałem wszędzie  schematu i opisu  do tego komputerka i nie mogę go znaleźć ,  jak  ktoś może  to będę wdzięczny  za  przesłanie Szymonpl1@wp.pl
A może ktoś ma do sprzedania zrobiony już ?
Pozdrawiam szymonpl1
			A może ktoś ma do sprzedania zrobiony już ?
Pozdrawiam szymonpl1
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum  ,ale odnośnie tego projektu przeczytałem już wszystko. Proponuje ,żeby wszystkie poprawki zebrać do kupy i „opublikować” wersję SE tego sprzętu ,opartą już na ADuC836. Za kilka dni dostanę w swoje ręce EP9/2005 więc przyjże się temu jeszcze dokładniej. A na razie mam pewien pomysł odnośnie instalacji gazowej. W samochodach z gazem (mniejwięcej tych 6 letnich i nowszych) jest czujnik położenia przepustnicy i silniczek krokowy podający odpowiednią ilość gazu. (mówię o instalacji podciśnieniowej ,bo takich jest chyba najwięcej) Czy nie można więc wykorzystać tych sygnałów do obliczania ilości spalanego gazu?
  ,ale odnośnie tego projektu przeczytałem już wszystko. Proponuje ,żeby wszystkie poprawki zebrać do kupy i „opublikować” wersję SE tego sprzętu ,opartą już na ADuC836. Za kilka dni dostanę w swoje ręce EP9/2005 więc przyjże się temu jeszcze dokładniej. A na razie mam pewien pomysł odnośnie instalacji gazowej. W samochodach z gazem (mniejwięcej tych 6 letnich i nowszych) jest czujnik położenia przepustnicy i silniczek krokowy podający odpowiednią ilość gazu. (mówię o instalacji podciśnieniowej ,bo takich jest chyba najwięcej) Czy nie można więc wykorzystać tych sygnałów do obliczania ilości spalanego gazu?  Jest to tylko teoria ,a jak wy to widzicie ?
  Jest to tylko teoria ,a jak wy to widzicie ?
			 ,ale odnośnie tego projektu przeczytałem już wszystko. Proponuje ,żeby wszystkie poprawki zebrać do kupy i „opublikować” wersję SE tego sprzętu ,opartą już na ADuC836. Za kilka dni dostanę w swoje ręce EP9/2005 więc przyjże się temu jeszcze dokładniej. A na razie mam pewien pomysł odnośnie instalacji gazowej. W samochodach z gazem (mniejwięcej tych 6 letnich i nowszych) jest czujnik położenia przepustnicy i silniczek krokowy podający odpowiednią ilość gazu. (mówię o instalacji podciśnieniowej ,bo takich jest chyba najwięcej) Czy nie można więc wykorzystać tych sygnałów do obliczania ilości spalanego gazu?
  ,ale odnośnie tego projektu przeczytałem już wszystko. Proponuje ,żeby wszystkie poprawki zebrać do kupy i „opublikować” wersję SE tego sprzętu ,opartą już na ADuC836. Za kilka dni dostanę w swoje ręce EP9/2005 więc przyjże się temu jeszcze dokładniej. A na razie mam pewien pomysł odnośnie instalacji gazowej. W samochodach z gazem (mniejwięcej tych 6 letnich i nowszych) jest czujnik położenia przepustnicy i silniczek krokowy podający odpowiednią ilość gazu. (mówię o instalacji podciśnieniowej ,bo takich jest chyba najwięcej) Czy nie można więc wykorzystać tych sygnałów do obliczania ilości spalanego gazu?  Jest to tylko teoria ,a jak wy to widzicie ?
  Jest to tylko teoria ,a jak wy to widzicie ?Dla zainteresowanych nie posiadajacych wersji papierowej udostepniam PDF tego artykulu 
files/komputer_samochodowy.pdf

files/komputer_samochodowy.pdf
pięknie! :D
Po pierwsze to się przywitam, bo jestem tu początkujący.
Po drugie-gratulacje dla Darka za wspaniały projekt, pomysł i rozwijanie projektu. Respect
Ja jestem na etapie przyswajania wiedzy i czytania nt kompa. Zabieram się powoli za zbieranie elementów (jeśli ktoś ma komplet-odkupię chętnie lub nawet nie pełny).
P.S. Dzięki dla moderka za wersję elektroniczną artykułu.
Pozdrawiam
			Po drugie-gratulacje dla Darka za wspaniały projekt, pomysł i rozwijanie projektu. Respect

Ja jestem na etapie przyswajania wiedzy i czytania nt kompa. Zabieram się powoli za zbieranie elementów (jeśli ktoś ma komplet-odkupię chętnie lub nawet nie pełny).
P.S. Dzięki dla moderka za wersję elektroniczną artykułu.
Pozdrawiam