Cześć !
Ostatnio na łamach EdW (12/05) ukazał się kit AVT 2772 - Gitarowy Wzmacniacz Lampowy. Autor napisał, że wzmacniacz ten daje moc wyjściową ok. 5W. I tu pojawia się pytanie: jak najprościej mógłbym połączyć ten układ ze wzmacniaczem większej mocy (przykładowo z kitem AVT 2762 opisanynm w EdW 8/05)
Proszę o odp
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKit AVT 2772 & 2762
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Najprościej to po prostu zastosować mikrofon (koło głośnika z piecyka ) i podłączyć do większego wzmacniacza, w ten sposób.(nagłośnić piecyk)
Innaczej to liniowo, ale tutaj własnie ten "lampowy dźwięk" na ktorym nam zalezy, częściowo zniknie. Bo przy dużych wysterowanich przedwzmacniacza, stopien końcowy też się przesterowuje ( rdzeń trafa głośnikowego się nasyca i powstają charakterystyczne zniekształcenia nieliniowe) i dodaje to jeszcze bardziej "soczystego dźwięku" ktory będzie wydobywał się z głośnika, a my sygnał weźmiemy liniowo omijając stopien końcowy i sam głośnik...
Tylko sygnał z preampu.
P.S. Poprosiłem znajomego o wytrawienie płytek do tego wzmacniacza i ruszam z nim wreszcie, bo przymierzam się już dośc długi czas, a EdW mnie zmobilizowało.
Innaczej to liniowo, ale tutaj własnie ten "lampowy dźwięk" na ktorym nam zalezy, częściowo zniknie. Bo przy dużych wysterowanich przedwzmacniacza, stopien końcowy też się przesterowuje ( rdzeń trafa głośnikowego się nasyca i powstają charakterystyczne zniekształcenia nieliniowe) i dodaje to jeszcze bardziej "soczystego dźwięku" ktory będzie wydobywał się z głośnika, a my sygnał weźmiemy liniowo omijając stopien końcowy i sam głośnik...
Tylko sygnał z preampu.
P.S. Poprosiłem znajomego o wytrawienie płytek do tego wzmacniacza i ruszam z nim wreszcie, bo przymierzam się już dośc długi czas, a EdW mnie zmobilizowało.