Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ładowarka NiCd i NiMH - kit AVT2143 EdW6/97

Gkmaster
-
-
Kontaktowanie:
Ładowarka NiCd i NiMH - kit AVT2143 EdW6/97

Postautor: Gkmaster » 13 cze 2005, o 21:31

Witam

Zmontowałem sobie ładowarkę AVT2143 i mam problem z ustaleniem prądy ładowania, wstawiłem trafo o napięciu które ma 9V przy obciążeniu prądem 350mA (tak mi powiedział koleś na giełdzie u którego kupiłem trafo). Moje pytanie - jak mam dołączyć multimetr aby sprawdzić jakim prądem ładują sie moje akumulatory (2300mAh) jak zaczynam rególować prąd ładowania PR2 to ładowarka zaraz sie wyłacza i przechodzi w stan czuwania - świeci się czerwona dioda (punkty Z W rozwarte) nie wiem czy jest coś nie tak z ładowarką czy trafo daje za duży prąd :?

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 1 sie 2005, o 22:20

Nei pomoge ci bo nie znam układu...ale co do trafa to nie moze dawac za dużego prądu... po to jest ładowarka żęby go ograniczyc:P

Gkmaster
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Gkmaster » 2 sie 2005, o 06:03

zgadza się - ma ograniczać ale nie do 14uV!!! bo takim prądem do nic nie na ładuje;-) co może być przyczyną, że ten prąd jest taki mały??

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 2 sie 2005, o 06:28

czekaj czegos nie rozumiem..
jak mozesz miezyć prąd w woltach i to dodatku mikro... ?? niby mam miernik który zmiezy 14 uV ale to przemysłowa kobyła a nie amatorski mierniczek...
Opisz jeszcze raz problem... jak masz wyslij mi dokumentqacje projektu i napisz jakie sa twoje spostrzerzenia co do (kiepskiego) działania układu to spróbuje pomóc

Wróć do „Kity AVT”