Witam, Kupiłem przełącznik akustyczny J-87 firmy Jabel. Zmontowałem go i poczatkowo działał dobrze, po paru przełączeniach układ zaczął się dziwnie zachowywać. Mianowicie układ zaczął działać jak "kierunkowskaz" czyli pstrykał światłem jak na "dyskotece". Zdziwiłem się trochę wartością rezystora R2 króry ma mieć wartość 3,6 kΩ a ma 3,3 kΩ, więc może to wina tego. Drugą możliwością jest to że przekaźnik pstryka za głośno i mikrofon to wyłapuje chociaż jest poza obudową. Jesłi ktoś ma wiedzę na temat tego kitu to proszę o pomoc. Dzięki.
https://www.sharemation.com/Madzia/000_2488.jpg to jest schemat bo załączniki nie działają tutaj, jedni widzą a jedni nie
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPrzełącznik akustyczny - problem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Ostatnio zmieniony 5 cze 2005, o 08:32 przez truman20, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- -
- Kontaktowanie:
Rzuc schemat gdzies na www albo sprobuj zalaczyc do posta (jednak zalaczniki tutaj chyba znowu nie dzialaja, ale moze sie myle).
[ Dodano: 04-06-2005, 19:02 ]
Jak na moje oko przerzutnik monostabilny na 555 jest wyzwalany kilkakrotnie przez to, ze sygnal podawany na TRIGGER nie jest najlepszej jakosci - lagodne zbocza. Sprobuj zmienic nieco wartosc rezystorow R4 i R5 tak aby w spoczynku napiecie na TRIGGER bylo dalsze od progu wyzwalania.
Ale to tylko "na oko"...
[ Dodano: 04-06-2005, 19:02 ]
Jak na moje oko przerzutnik monostabilny na 555 jest wyzwalany kilkakrotnie przez to, ze sygnal podawany na TRIGGER nie jest najlepszej jakosci - lagodne zbocza. Sprobuj zmienic nieco wartosc rezystorow R4 i R5 tak aby w spoczynku napiecie na TRIGGER bylo dalsze od progu wyzwalania.
Ale to tylko "na oko"...