Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z kitem AVT 304 - bramka szumów

elirian
-
-
Problem z kitem AVT 304 - bramka szumów

Postautor: elirian » 3 kwie 2005, o 15:30

witam!
mam problem z kitem AVT 304 - niestety nie działa tzn. na wyjściu nie ma żadnego sygnału niezależnie od ustawień potencjometru oraz wartości sygnału wejściowego(sprawdzany zarówno gitarowy, jak i z CD). Układ wykonałem poprawnie, sprawdzałem parokrotnie zarówno elementy, jak i połączenia z gniazdami multimetrem. Po wylutowaniu tranzystora T1 również nie mam żadnego sygnału... zastanawiam się, czy pozostałe tranzystory bądź opamp nie są uszkodzone, lub np. na skutek niedokładności rezystorów źle jest ustawiony punkt pracy.... jak można to sprawdzić?
niestety, nie posiadam żadnego specjalistycznego sprzętu(oscyloskopu ani generatorów)...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 kwie 2005, o 01:10

Cze, jestem w trakcie składania tej bramki,a raczej już ją poskladałem ale nie miałem kiedy sprawdzić...
Jak zrobie pierwsze próby to dam znać czy taki sam efekt jak u Ciebie..
Ale raczej stawiam na uwalony TL082 u Ciebie w ukladzie..
Dobrze go wsadziłeś?
Jak napięcie w podstawce + i - ? (ile wynosi)

elirian
-
-

Postautor: elirian » 5 kwie 2005, o 14:03

między + i - zasilających opampa 7.46V, a wejściami odwracającym i nie nie ma różnicy potencjałów... a wsadziłem zgodnie z "wcięciem". polaryzacja diód i elektrolitów też dobra.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 kwie 2005, o 10:20

Płytkę trawiłeś sam?

elirian
-
-

Postautor: elirian » 6 kwie 2005, o 15:24

wyjątkowo ;) nie. kupiony "kit"....