Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Lampa Plazmowa

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 14 gru 2003, o 14:35

Panowie i panie, po długim czasie, nareszcie skończyłem lampe, super efekt, ale zapach ozonu mnie denerwuje, a tak na marginesie, to czy da sie jeszcze jakoś wyciszyć ten dzwięk, czy jeszcze mozna go wyregulować, nie tylko tymi potencjometrami?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 gru 2003, o 14:40

A "bawiłeś" się pojemnościami kondensatora który jest oznaczony gwiazdką?(*)
Te dzwięki są z trafa WN ?
Czy żarówka je wydaje?
U mnie był problem z dzwiękiem trafa ale niedałem rady go do końca wyeliminować.
Trzeba dobrze wyregulować. :wink:

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 14 gru 2003, o 20:12

Ja co prawda skleciłem nieco zmodyfikowany układ i do czego innego w zasadzie służący, ale powiem tak: da radę wyciszyć dźwięki z trafa. Nie pamiętam jaka pojemność była na schemacie, ale metodą prób i błędów mozna dobrać i potencjometrami wyregulować by pisk znikł. O ile pamiętam, pojemność dawałem od 68 pF-220pF.
Zapachu ozonu nie unikniecie :wink: Przy takich napięciach zawsze będzie ulot i wyładowania snopiące.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 30 gru 2003, o 20:46

Wiesz ja bardzo bym chcaił, ale na tyle co ja umiem, to nic nie umiem :-) ja nawet tego w szkole ejszcze nie miałem(3 gimnazjum), wiec wole nic tam nie kombinować cieszę sie ze zrobiłem i działa, a pisk to tam. :-) Mam nadzieję ze bedziecie mi jeszcze pomagać :-)

barteck
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: barteck » 31 gru 2003, o 00:12

Siema. Tez zaczynam sie bawic z tą kulą i narazie czekam na części i moge wam powiedziec kilka rzeczy:
Trafo WN np od rubina czarnobiałego ma 17 kV, od kolorowego ma 22kV, więc lepiej swieci,
Te brzęczenie pochodzi ze zwoju nawiniętego drutu, jesli posmarujecie je żywicą powinno ucichnąc.
Aha i mysle o tym, zeby wykorzystac jakis klosz od lampy, włozyc do srodka elektrode ale nie wiem czy to wypali? Podobno nie nalezy tego szczelnie zamykac, a o paru sekundach przy wyładowaniach O2 zamnieni sie na 03 i powinno dobrze swiecic. :?
I takie pytanko: Gdzie odczytac albo sprawdzic moc transformatora? Ja biore od lampki 12V on nie ma obudowy a nawet na tych które mają nie ma jej nigdzie napisanej?
3majcie sie i SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 31 gru 2003, o 16:16

Aha i mysle o tym, zeby wykorzystac jakis klosz od lampy, włozyc do srodka elektrode ale nie wiem czy to wypali? i powinno dobrze swiecic. :?

Bzdura!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 2 sty 2004, o 19:10

Aha i mysle o tym, zeby wykorzystac jakis klosz od lampy, włozyc do srodka elektrode ale nie wiem czy to wypali? i powinno dobrze swiecic. :?

Bzdura!
Podzielam zdanie Aleksandra.
Niech kolega poczyta wcześniejsze posty. :)
Pozdro!
Ostatnio zmieniony 13 mar 2005, o 18:53 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 8 sty 2004, o 19:19

słuchajcie jaka zajawa drodzy koledzy, wiedziałem ze to co wydałem na ta lampę wkońcu mi coś da. Koniec wieńczy(nie weim czy dobrze :P) dzieło!!! Dzis dałem wykład w szkole jak to działa itp i zademonstrowałem babka była tak zachwycona ze postawiła mi dwie szóstki za oczywiście wykonanie to musi
ale za wiedzę jaką mam na ten temat ooooo... dzikuje drodzy koledzy, w tą srode bende wykładał podstawówkom i demonstrował jak działa, i naczym polega :-)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 sty 2004, o 13:12

słuchajcie jaka zajawa drodzy koledzy, wiedziałem ze to co wydałem na ta lampę wkońcu mi coś da. Koniec wieńczy(nie weim czy dobrze :P) dzieło!!! Dzis dałem wykład w szkole jak to działa itp i zademonstrowałem babka była tak zachwycona ze postawiła mi dwie szóstki za oczywiście wykonanie to musi
ale za wiedzę jaką mam na ten temat ooooo... dzikuje drodzy koledzy, w tą srode bende wykładał podstawówkom i demonstrował jak działa, i naczym polega :-)
Gratulacje kolego Sova :!: :!: :!: :mrgreen:
Jak widzisz sam....WARTO :!:

Awatar użytkownika
Z@CK
-
-

Postautor: Z@CK » 25 paź 2004, o 20:25

Mam pytanie apropo tej lampy?? czy moge użyć 4 kondensatorów o pojemności 2500 uF zamiast tych 4700uF ? oczywiście równolegle.

kazikkielecki
-
-

Postautor: kazikkielecki » 25 paź 2004, o 21:12

witam zrobiłem taką lampę na trafie TV AT-110 podłączone uzwojenie anodowe 20-30 zwojów
zasilanie trafo od TV NEPTUN 150 elektrolit 4700mikro-far około 16-18V
żarówka 220V 25W
generator regulowałem ne MAX wyładowań przy małym prądzie
tranzystor IRF520 taki miałem dołączyłem diode BYP ??? między D..S anodą do plus
zabawy było sporo :?

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 8 gru 2004, o 20:01

Witam! Jeden z kolegów na początku powiedział, że oryginalne lampy są wypełniane gazem i efekt jest, dlatego lepszy, moje pytanie dla kolegów, gdzie taka lampę można dostać gotową, jakoś nigdy nie miałem okazji się z takim czymś zetknąć, jak takie coś kształtuje się cenowo?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 gru 2004, o 13:57

Cześć janek !
Taką lampe (kule itp.) można kupic np. na allegro.
Ceny są różne i zależne od wielkości bańki :)
Np. ta jest fajna :)
Załączniki
KulaPazmowa3.jpg
KulaPazmowa2.jpg

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 9 gru 2004, o 14:34

Witam! Dziękuje za podpowiedź, faktycznie jest tego trochę i jestem mile zaskoczony, myślałem, że to będzie znacznie droższe, napaliłem się na to jak żyd na cebule. Jeżeli jesteś w temacie, to może się orientujesz, jaka jest żywotność takiej lampy, są tam różne kolory, domyślam się, że to zależne jest od rodzaju gazu zastosowanego, czy ta lampa świeci tak cały czas, czy tylko przy dotknięciu tego daje taki efekt?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 gru 2004, o 14:41

Myślę że ten gaz się nie wypala ale żywotność to pewnie elektronika która tam jest.
Lampa po dotknieciu w danym miejscu skupia wiekszą i grubszą wiązke łuku co daje fajny efekt.
A normalnie to te "małe piorunki" sobie latają po całej bańce co daje znakomity efekt w ciemności bo w dzień troszkę słabo to widać.
P.S. ta lampa zrobiona z zarówki to taka namiastka na to co jest naprawde fajne ;)

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 10 gru 2004, o 15:55

Witam! A ja już prawie ją mam, bo już ją zamówiłem
Pozdrawiam

[ Dodano: 19-12-2004, 10:08 ]
Witam! Wczoraj przysłali, obwód 64cm i do tego jeszcze dorzucili małe radio cyfrowe z wyszukiwaniem stacji, stwierdzam ze nie warto tego samemu robić, bo z taką dużą banią nikt tego sam nie zrobi, a efekt jest naprawdę niezły.
Pozdrawiam

mati 87
-
-

Postautor: mati 87 » 13 mar 2005, o 18:07

Powiem tyle w mojej lampie plazmowej zamiast trafka WN z TV dałem cewke zapłonową z leciwego fiacika 126p :D jakieś 10zł na złomie. A co najlepsze mam pod to podłączone dwie żarówki 150W i 300W bradzo ładny efekt. :) :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 mar 2005, o 18:44

Bardzo ciekawe, muszę zobaczyc u siebie.:)

[ Dodano: 14-03-2005, 20:20 ]

Awatar użytkownika
Z@CK
-
-

Postautor: Z@CK » 14 mar 2005, o 20:21

Witam.
Janek a ile dales za tą lampe bo ja skłądam tą wedłóg tego schematu z EP i nie wiem czy sie oplaca meczyc z tym czy poprostu zakupic. po za tym chyba lepszy efekt jest z tej kupionej jak zdorzylem zauwaqrzyc.
Pozdrawiam.

Ptyś
-
-

Postautor: Ptyś » 17 mar 2005, o 23:06

Witam!

Kupiłem na Allegro kulę plazmową. Niestety po minucie przestała działać. Po kilku próbach stwierdziłem, że jak się lekko wsadzi wtyczkę zasilacza to działa , ale z efektem jak na zdjęciu - brakuje "piorunów".

Obrazek

Zauważyłem, że gniazdko zasilania jest luźne. Kula miała być prezentem i z braku czasu na reklamację zajrzałem do środka. Jakość lutowania fatalna; na gniazdku zasilania jeden zimny lut i odklejona jedna ścieżka. Przy jednym z kondensatorów też się odkleiła ścieżka - widać naprawianie tego błędu.

Przylutowałem odpowiednio gniazdo zasilania, złożyłem i niestety efekt jest ciągle taki jak na zdjęciu. Czy któś ma pomysł co z tym fantem zrobić?

Pozdrawiam
Ptyś
Ostatnio zmieniony 18 mar 2005, o 08:29 przez Ptyś, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kity AVT”