Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAVT581-JTAG dla AVRów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Przeczytałem jeszcze raz swój artykuł i doszedłem do wniosku, że niejasno opisałem sposób ustawienia bitów CKSEL0-3 programatorem PonyProg w zupełnie nowym procesorze ATmega16.
Mianowicie, wszystkie bity CKSEL0-3 powinny być niezaprogramowane (logiczna jedynka). Oznacza to, że okienka przy bitach CKSEL0-3 powinny być puste (bez zaznaczanych haczyków).
Czytelników przepraszam za niedogodność.
Pozdrawiam.
Mianowicie, wszystkie bity CKSEL0-3 powinny być niezaprogramowane (logiczna jedynka). Oznacza to, że okienka przy bitach CKSEL0-3 powinny być puste (bez zaznaczanych haczyków).
Czytelników przepraszam za niedogodność.
Pozdrawiam.
Uprzejmie informuję użytkowników interfejsu JTAG (EP06/2004), że współpracuje on poprawnie również z najnowszą wersją AVR Studio (4.10 build 356) udostępnioną przez Atmela w końcu sierpnia 2004.
Zastrzegam się jednak, że wykonałem jedynie ograniczoną liczbę prób. Przed opublikowaniem artykułu i z poprzednimi wersjami AVR Studio układ był testowany przez około 2 miesiące przeze mnie, laboratorium AVT i Pana Piotra Zbysińskiego.
Wobec sporej liczby zapytań o elektroniczną formę programu Boot Strap Loadera chciałem załączyć jego źródłową i skompilowaną postać w formie zbioru do pobrania. Niestety albo nie umiem tego zrobić albo opcja ta nie działa. Cóż, będę zatem (tak jak poprzednio) wysyłał mailem na życzenie.
Pozdrawiam.
Zastrzegam się jednak, że wykonałem jedynie ograniczoną liczbę prób. Przed opublikowaniem artykułu i z poprzednimi wersjami AVR Studio układ był testowany przez około 2 miesiące przeze mnie, laboratorium AVT i Pana Piotra Zbysińskiego.
Wobec sporej liczby zapytań o elektroniczną formę programu Boot Strap Loadera chciałem załączyć jego źródłową i skompilowaną postać w formie zbioru do pobrania. Niestety albo nie umiem tego zrobić albo opcja ta nie działa. Cóż, będę zatem (tak jak poprzednio) wysyłał mailem na życzenie.
Pozdrawiam.
O.k. mam nadzieje że wszystko pasuje
Załączam pliki boot strap loadera:
1.wersja źródłowa: BSL.asm
2.kod wynikowy: bsl.hex
Pliki programu do sprawdzenia działania JTAGa:
1.wersja źródłowa: Test.asm
2.kod wynikowy: test.hex
files/BSL.asm
files/Test.asm
files/bsl.hex
files/test.hex
files/BSL.asm
files/Test.asm
files/bsl.hex
files/test.hex
Ostatnio zmieniony 4 lis 2004, o 12:47 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
Zamówiłem w AVT. Po tygodniu na pytanie do działu handlowego AVT, o termin realizacji dostałem odpowiedź, że ich dostawca płytek drukowanych się spóźnia. Po miesiącu na pytanie co z moim zamówieniem odpowiedzi już nie otrzymałem. Pytam o to czy są one dostępne, bo jeżeli tak, to spróbuje być może, w jakimś innym sklepie wysyłkowym albo wręcz osobiście w Gdańsku (jest tutaj podobno sklep z Kit-ami).
A korzystając z okazji może zapytam o coś jeszcze.
Przyznaję, że nie znam środowiska AVR-Studio, używam w tej chwili WinAVR-a (ale też nie wiem jak działa tu debuger). Używam też innego środowiska do debugowania, np. do procesorów z rdzeniem ARM7TDMI, MPC860 itp. (Metaware), w którym debugowanie odbywa sie na poziomie C++.
Zakładam, że istnieje darmowe środowisko do AVR-a, w którym debugowanie odbywa sie na poziomie C lub C++ a nie tylko assemblera ?
Czy też, to moje myślenie jest życzeniowe ?
Pozdrawiam.
Przyznaję, że nie znam środowiska AVR-Studio, używam w tej chwili WinAVR-a (ale też nie wiem jak działa tu debuger). Używam też innego środowiska do debugowania, np. do procesorów z rdzeniem ARM7TDMI, MPC860 itp. (Metaware), w którym debugowanie odbywa sie na poziomie C++.
Zakładam, że istnieje darmowe środowisko do AVR-a, w którym debugowanie odbywa sie na poziomie C lub C++ a nie tylko assemblera ?
Pozdrawiam.
Obawiam się, że jeszcze nie ma dla AVRów darmowego środowiska służącego debugowaniu programów pisanych w C. Istnieją co prawda zapowiedzi dotyczące stworzenia takiego narzędzia, ale jak dotąd jeszcze go nie widziałem.
Jeśli chcesz być na bieżąco w tym temacie to namawiam Ciebie do zarejestrowania się na serwerze http://www.avrfreaks.net/ i sprawdzaniu co pewien czas uaktualnień AVR-GCC i innych freewareowych pakietów.
Jest mi przykro, że płytki do JTAGa są w obecnej chwili nieosiągalne. Nie jestem jednak w stanie zrobić czegokolwiek aby to zmienić.
Pozdrawiam.
Jeśli chcesz być na bieżąco w tym temacie to namawiam Ciebie do zarejestrowania się na serwerze http://www.avrfreaks.net/ i sprawdzaniu co pewien czas uaktualnień AVR-GCC i innych freewareowych pakietów.
Jest mi przykro, że płytki do JTAGa są w obecnej chwili nieosiągalne. Nie jestem jednak w stanie zrobić czegokolwiek aby to zmienić.
Pozdrawiam.
-
- -
- Kontaktowanie:
Te odnosniki nie działają, a chętnie bym je ściągnął, ponieważ tez czekam na JTAG (AVT581), jezeli jest jakiś problem z umieszczeniem tych plików to wyslij do mnie emailem - zamieszczę u siebie na stronie o ile nie ma innych przeszkód.O.k. mam nadzieje że wszystko pasuje
files/BSL.asm
files/Test.asm
files/bsl.hex
files/test.hex
-
- -
- Kontaktowanie:
Mam dla Ciebie złe wiadomości. Na realizację zamówienia będziesz czekać w najlepszym wypadku ok. 6 miesęcy. Tak niestety działa Sklep AVT. Jeszcze lepiej działa Redakcja. Wysłałem projek do działu Projekty Czytelników. Mija dziewiąty miesiąc i nic. Żadnej odpowiedzi na maile i telefony. Lepiej zaprojektuj sobie druk według schematu i zrób płytkę sam tak jak zrobiłem to ja. Jeżeli chcesz to mogę Ci wysłać mój schemat i wzór płytki. Ja przerobiłem to cacko na dwa napięcia: 5V i 3.3V. Działa wyśmienicie z AVRStudio 4. Radzi sobie nawet z programami napisami w C.Zamówiłem w AVT. Po tygodniu na pytanie do działu handlowego AVT, o termin realizacji dostałem odpowiedź, że ich dostawca płytek drukowanych się spóźnia. Po miesiącu na pytanie co z moim zamówieniem odpowiedzi już nie otrzymałem. Pytam o to czy są one dostępne, bo jeżeli tak, to spróbuje być może, w jakimś innym sklepie wysyłkowym albo wręcz osobiście w Gdańsku (jest tutaj podobno sklep z Kit-ami).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
B.Jakubski
Witam,
Nie jest tak źle, dostałem dwa z czterech zamówionych KIT-ów. Trudno trzech kumpli bedzie musiało trochę powalczyć o jeden zestaw . Ale mniejsza z tym ....
Zacząłem od porażki, dlatego mam pytania :
- czy procesor zakupiony z KIT-em jest zaprogramowany właściwą wersją bsl-a,
czy też muszę go zaprogramować programatorem SKT200/300 ?
- jeżeli jest zaprogramowany to pytanie następne, ściągnąłem AVR Studio ale jest to wersja 4.10, w opisie mowa jest o wersjach 4.06-4.09 , czy ta nowsza będzie działać ?
- jeżeli powinna działać to po wywołaniu Tools/AVR Prog ... mam komunikat :
"No supported board found. AVRProg version 1.37", jeżeli u kogoś z szanownych
przechodzi dalej to wyciągam oscyloskop.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
Dick
[ Dodano: 04-11-2004, 22:22 ]
Witam ponownie,
Poradziłem sobie. Kod załadowany do procesora przez sklep AVT nie działał. Po załadowaniu bsl-a, do którego link jest kilka postów wyżej, komunikacja ruszyła. Teraz też dopiero wyczytałem o poprawnej współpracy z wersją 4.10. Jestem pod wrażeniem środowiska AVRStudio i pracy z KIT-em. Nie moge przebrnąć jeszcze debugowania na poziomie C. Wydaje mi się, że mam ELF-a wygenerowanego z opcją -dwarf2 ale AVRStudio informuje, że w pliku ELF nie ma informacji o kodzie źródłowym.
Podziekowania dla JAM-a (vy 73).
Nie jest tak źle, dostałem dwa z czterech zamówionych KIT-ów. Trudno trzech kumpli bedzie musiało trochę powalczyć o jeden zestaw . Ale mniejsza z tym ....
Zacząłem od porażki, dlatego mam pytania :
- czy procesor zakupiony z KIT-em jest zaprogramowany właściwą wersją bsl-a,
czy też muszę go zaprogramować programatorem SKT200/300 ?
- jeżeli jest zaprogramowany to pytanie następne, ściągnąłem AVR Studio ale jest to wersja 4.10, w opisie mowa jest o wersjach 4.06-4.09 , czy ta nowsza będzie działać ?
- jeżeli powinna działać to po wywołaniu Tools/AVR Prog ... mam komunikat :
"No supported board found. AVRProg version 1.37", jeżeli u kogoś z szanownych
przechodzi dalej to wyciągam oscyloskop.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
Dick
[ Dodano: 04-11-2004, 22:22 ]
Witam ponownie,
Poradziłem sobie. Kod załadowany do procesora przez sklep AVT nie działał. Po załadowaniu bsl-a, do którego link jest kilka postów wyżej, komunikacja ruszyła. Teraz też dopiero wyczytałem o poprawnej współpracy z wersją 4.10. Jestem pod wrażeniem środowiska AVRStudio i pracy z KIT-em. Nie moge przebrnąć jeszcze debugowania na poziomie C. Wydaje mi się, że mam ELF-a wygenerowanego z opcją -dwarf2 ale AVRStudio informuje, że w pliku ELF nie ma informacji o kodzie źródłowym.
Podziekowania dla JAM-a (vy 73).
-
- -
- Kontaktowanie:
Wypadki w pracy też się zdarzają.Ja strasznie się zawiodłem na tej firmie.Zresztą nie tylko ja, bo krąg moich znajomych z pracy bardzo niemiło wspomina zetknięcie z AVT. Gdybym wiedział to wcześniej...W moim przypadku czekałem 4 dni ! 04.11.04 zamówiłem a dzisiaj juz mam(..)Mam dla Ciebie złe wiadomości. Na realizację zamówienia będziesz czekać w najlepszym wypadku ok. 6 miesęcy. Tak niestety działa Sklep AVT. (..)
-
- -
- Kontaktowanie:
Nazwa sama mówi za siebie: "Kity AVT"Czy jest to problem z działem handlowym, czy z kitem ?...
A dział mamy "Kity AVT"co chyba dotyczy problemów związanych z nimi itp.
A problem tkwi w tym, że AVT realizuje zamówienia z dużym poślizgiem i to dotyczy też kitów.
A teraz sprawdzona rada. Jak ktoś chce emulować układ zasilany 3.3V wystarczy zamienić MAX232 na MAX3232 i dobrać kondensatory jak w nocie katalogowej. Nie jest konieczna zamiana procesora i bufora na wersję niskonapięciową. U mnie to działa doskonale. Żeby debuggować programy napisane w C, należy za pomocą WinAVR wygenerować plik COFF (*.cof) (programik MFile Makefile->Debug format->AVR-ext-COFF) i potem wczytać go w AVR Studio. Jeżeli skompilujemy program w WinAVR, to AVRStudio rozpozna automatycznie, że w pliku wynikowym zaszły zmiany i zapyta się czy wczytać go na nowo. Płynną pracę emulatora można uzyskać przy 1MHz w ustawieniach JTAG ICE.