Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kit 1281 - aktywnt filtr dolno przepustowy...

ttr
-
-
Kit 1281 - aktywnt filtr dolno przepustowy...

Postautor: ttr » 30 paź 2003, o 11:55

wita
potrzebuję pomocy z kitem 1281

czy mogę urzyć to tego kitu trafo 2x10V i mocy 6W
Bo mi jakoś nie chce chodzić, naprawiłem błąd ze stabilizatorami i nadal nie chce chdzić.
Za wszelką pomc bęgę wdzięczny

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 lis 2003, o 11:10

Sprawdze ten schemat i dam znać co i jak,jeśli dam rade to coś poradzimy :wink:

ttr
-
-

Postautor: ttr » 14 lis 2003, o 23:14

To już nie aktualne z pomocą przyszedł mi mój kolega i zmalazł uszkodzony stabilizator. A ja tek się męczyłem :).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 lis 2003, o 13:47

Bardzo miło że działa :P (czasem taki banał a tyle męki...)

Gkmaster
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Gkmaster » 17 paź 2004, o 20:21

sorki ze sie wbijam na post, ale również robie sobie ten filtr i mam problem ze stabilizatorem 7815 a dokładniej z jego ogromnym grzaniem się, widziałem, że autor posta cos wspomniał o problemie ze stabilizatorem i dla tego pisze. Mam wrażenie ze płytka jest źle zaprojektowana a dokładniej połączenie układy U2, jeśli coś wiecie na ten tamat to bardzo prosze o odpowiedz.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 17 paź 2004, o 21:00

Czy tego pan szukał ? 8)
Mam wszystkie erraty na kompie więc nie podaje linku tylko załączam plik :mrgreen:
Załączniki
1281.rar
Errata do kitu AVT 1281
(45.12KiB)Pobrany 180 razy

Gkmaster
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Gkmaster » 18 paź 2004, o 22:06

niestety to włąściwie żadna errata bo tyle to sobie sam sciągłem, ale nie sądze że wina leży po stronie samego stabilizatora bo nie kupiłem 78M15 tylko zwykłe 7815. Czy układ jest dobrze zaprojektowany????????

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 paź 2004, o 00:29

Szukałem co może byc przyczyną twojego problemu i nigdzie nic nie znalazłem :(
Jutro sprawdzę zgodność PCB ze schematem i napiszę jesli coś się nie zgadza.
Pozdrawiam.
P.S. nie wiedziałem że już miałeś errate :wink:

Gkmaster
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Gkmaster » 19 paź 2004, o 09:41

OKI :) chociaż myslałem ze erreaty polegają na tym ze wykrywa się jakiś błąd w schemacie albo w doborze elementów a w tym kicie taka errata jest chyba nie potrzebana bo to sie mógł domyslic każdy ze można kupić dowolen stabilizatory :) nie wiem czy dobrz rozumiemi słowo "errata" :)

Marek
-
-

Postautor: Marek » 19 paź 2004, o 15:31

Oprócz errat zamieszczają również wskazówki - podpowiedzi, np. jak podłączyć wyświetlacz LCD 2x20 znaków do kitu AVT5016. Niby proste, a widaocznie niektórzy elektronicy (a może monterzy :D ) mają z tym problem.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 paź 2004, o 23:13

Z tego co widzę na schemacie to płytka nie ma błędów i dziwie się że stabilizatory się mocno nagrzewają... :?
Czy możesz napisać jak zamontowałeś stabilizatory?
Bo wiem że 7815 i 7915 ale nie wiem jak nóżki powsadzałeś w płytkę ,mało opisałeś problem i dlatego pytam.
Czy mierząc napięcia w podstawce US1 są dobre?

Gkmaster
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Gkmaster » 1 lis 2004, o 21:04

nie byłem pewien czy są dobrze i popatrzyłem na foto i wsadziłęm jak na zdjęciu. grzeje sie tylko 7815 po za tym jest ok. tzn w podstawce sprawdziłem napięcię i na 4 i 8 nóżce i w sumie pokazywało 15 V ale wydaje mi się ze powinno pokazywać 30 no bo jak jest +- 15 to chyba powinna być suma. nie wiem czy dobrze rozumiem. już próbowałem z wymienić stabilizator i różne trafo i nawet kondensatory C1 i C6 zmieniłem na mniejsze ale to tylko zpowolniło proces grzania z 5s na 25s :). Wej stablizatora 7815 jest (patrząc od przodu czyli od strony napisów) po lewej stronie i tą lewą nóżke wstawiłem do pierwszej dziórki do strony cinch czyli tak jak na foto.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 2 lis 2004, o 07:18

:) Tu masz 7815 pdf a tu 7915 pdf tam znajdziesz opis swoich stabilizatorow oraz jak sa rozmieszczone wyprowadzenia. Analizujac schemat i plytke kitu 1281 z archiwum 8'00 EP zauwarzylem ze U2 ma nie prawidlowo rozmieszczone wyprowadzenia. To znaczy ze masa ukladu U2 (GDN) na plytce jest podana jaka plus zasilania ukladu U1 a wyjscie U2 (out) podlaczone do masy. I dlatego pewnie sie grzeje i masz zle napiecie polaryzujace (powinno byc 30V a nie 15V) na ukladzie U1. Sprawdz napiecie polaryzujace na U1 wzgledem masy i pewnie bedzie jedynie -15V. Aby poprawic blad musisz zamienic wyprowadzenia GDN i out miedzy soba lub zrobic korekte na plytce (przecinajaz scieszki przy U2 i za pomoca krosowki podlaczyc prawidlowo) :wink:

Ps. Uklady 78XX i 79XX :no: maja tak samo oznczonych wyprowadzen :idea:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 2 lis 2004, o 10:08

No tak, ale pytałem o to czy dobrze zamontowane są stabilizatory.
Bo powinna być jak w erracie...

Gkmaster
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Gkmaster » 3 lis 2004, o 20:14

oki, teraz działa :)) tak właśnie myślałem, że z płytką jest coś nie tak, ale bez potwierdzenia (że ma rację) wolałem nie kombinować, bo przecież projektowął ją ktoś mądrzejszy odemne (chochliki robią swoje :)). Mam teraz nieco inne pytanie (skoro filtr działa) - podpinam sygnał z kanałów przednich (a nie sorrund jak jest w instrukcji) czy trzeba jeszcze jakoś dodatkowo odfiltrować ten sygnał?? jeśli słychać wokali i wszytkie inne instrumenty to dobrze czy źle?? bo myślałem, że jak będzie odfiltrowane do tak niskiej częstotliwości to nie bedzie słychac połoty instrumentów, tylko bass. Do jakich wejści najlepiej podłaczyć sygnał z 2 kanałów? czy to ma jakąś różnicę? a sygnał wyjsciowy można pobrać tylko z J5 lub J6 czy należy pobrać wspólny - tzn syg z J6 i syg z J5 połączyć razem jako jeden przewód i oczywiście masa drugim przewodem? Z prób które przeprowadziłem (prowizorycznie) w sumie nie odczułem wielkiej różnicy odnośnie tego na jakie wejście się podajie i z jakiego wyjścia się pobiera sygnał, ale tak jak mówię (piszę) to tylko prowizoryczne sprawdzenie czy działa i prosze o rade bo nie chce dokonąć pełnego montażu i potem wszystko poprawiać.

Wróć do „Kity AVT”