Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAmplituner FM z RDS. pilnie czekam na odpowiedź
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Czy ktoś już uruchamiał en kit, jeśli tak czy miał jakiś problem. Proszę o odpowiedź. Może admin pomoże czy sa jakieś "kruczki" co do uruchomienia tego KITU.
Bardzo pilnie czekam na odpowiedź
Bardzo pilnie czekam na odpowiedź
Widzę że nawiązałem kontakt z autorem.
Mianowicie:
- po pierwsze w EP są błędnie pokazane płytki, brakuje kilku połączeń zasilania, ale to jest problem do wyrycia i usunięcia dla kazdego.
- drugi problem to taki iż po złożeniu Kitu nie odpowiadała wogóle klawiatura, aczkolwiek nie miałem podłączonego wyświetlacza, ponieważ był popsuty (taki kupiłem) ale jak podłączyłęm żródło sygnału do przedwzmacniacza to układ nie reagował na podgłaśnianie.
Proszę o szybką odpowiedź. To dla mnie bardzo pilne.
Dziękuję autorowi projektu za zainteresowanie.
P.S.
Czy mogę otrzymać program w języku Asemblera. ponieważ udostępniony jest w innym języku.
Mianowicie:
- po pierwsze w EP są błędnie pokazane płytki, brakuje kilku połączeń zasilania, ale to jest problem do wyrycia i usunięcia dla kazdego.
- drugi problem to taki iż po złożeniu Kitu nie odpowiadała wogóle klawiatura, aczkolwiek nie miałem podłączonego wyświetlacza, ponieważ był popsuty (taki kupiłem) ale jak podłączyłęm żródło sygnału do przedwzmacniacza to układ nie reagował na podgłaśnianie.
P.S.
Czy mogę otrzymać program w języku Asemblera. ponieważ udostępniony jest w innym języku.
Program sterujacy został napisany w jezyku C i nie ma wersji źródłowej w asemblerze. Wersja źródłowa została udostępniona na stronach www.ep.com.pl. Z tego co wiem są problemy z jej prawidlowym skompilowaniem - wynikajace najprawdopodbniej z uzywania "crckowanego" kompilatora Keil. Niestety nic na to nie moge poradzicWidzę że nawiązałem kontakt z autorem.
Mianowicie:
O ile mi wiadomo w płytkach nie ma zadnych błędów ( a tym bardziej "grubych" bo dotyczących zasilania)- przynajmniej w projekcie i w tych które były wykorzystywane w prototypowym rozwiazaniu. Jezeli sa to błedy wynikajace z wykonania (np przetrawione ścieżki) to proszę płytki zwrócić do działu handlowego.
Z wielu postów które otrzymuje wynika, że kit po zmontowaniu działa prawidłowo, a problemy dotyczą ew. próby modyfikacji programu sterującego amplitunerem, ale to juz zupelnie inna sprawa. Trudno mi powiedziec dlaczego zestaw sie tak zachowuje. Jezeli nie ma reakcji na klawiature to nie bedzie oczywiscie podglasniania. Brak reakcji na klawiature nie powinien miec zwiazku z popsutym wyswietlaczem ( programowego) chyba ze wyswietlacz zwiera lub przeciaza linie portu procesora.
Jezeli w zestawie jest procesor zaprogramowany w AVT (89C52) to przyczyna może być uszkodzenie jakiegoś elementu, błąd w montażu itp. Nie ma jakichś specjalnych "kruczków" potrzebnych przy uruchamianiu. Prawidłowo zmontowany powinien działać od razu.
P.S.
Amplituner FM z RDS
Nie mialem zadnych problemow z uruchomieniem tego kitu zadzialal za pierwszym razem. Byl maly problemik z zasilaniem koncowki mocy poniewaz jest malutki blad na plytce ale da sie to ominac i dziala.
Amplituner FM z RDS
Po prawidłowym złożeniu zadziałał bez problemów , a co do wyświetlacza
też myślałem że jest walnięty, ale okazało się ,że P-erek od kontrastu musi
być prawie w skrajnym położeniu (na maxa).
też myślałem że jest walnięty, ale okazało się ,że P-erek od kontrastu musi
być prawie w skrajnym położeniu (na maxa).