Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z kitem 2153 WZMACNIACZ 100 WAT

nakim
-
-
Kontaktowanie:
Problem z kitem 2153 WZMACNIACZ 100 WAT

Postautor: nakim » 22 mar 2004, o 21:50

:?
Mam problem z tym kitem. Robie aktualnie subwoofer aktywny, w którym zastostosowalem wybrany wzmacniacz. Wszystko bylo ok. Zrobilem wzmaka ale podłaczylem do niego transformator toroidalny 2*19v 100w wiem ze to za malo ale chcialem sprawdzic czy dziala. Dziala i to super lecz wiem ze przydalby sie o wiekszym napieciu i mocy. Toroid ten byl pozyczony i po 2 tygodniach musialem zwrocic. Kiedy wreszcie uzbieralem kase kupilem moj wymazony 2*30v o mocy 200 w. Podlaczam a tu... NIC kompletnie nic, zadnego trzasku, pykniec, nic. Nic sie nie spalilo, nic nagrzalo. Nie mam pojecia dlaczego nie dziala. Nic po za wymiana toroidu nie zrobilem. Uzojenia dobrze podlaczone zasilacz ok na wyjsciu 84v w sumie i 44 na jedna strone. BLAGAM POMOZCIE MI. Nie wiem nawet gdzie mam szukac przyczyny. Probowalem pominac caly system wyciszenia wstawiajac zwore w c10. Nie pomogło. Ciagle cisza. Nawet nie wiem co mam zmierzyc aby sprawdzic.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 23 mar 2004, o 20:26

O kolego a czy ty czasem nieprzesadziłeś z napięciami ???
2x30V~ to trochę za dużo dla tej kostki...
jak dobrze pamiętam to mają wbudowane zabezpieczenia na zbyt wysokie napięcia których niestety nie da się ominąć ze względów technologicznych.(niejestem jednak pewien czy to dotyczy kostki TDA7294)Pozycz jeszcze raz trafo i sprawdź czy czasem kostki nieupalileś.
Najbardziej odpowiednie trafo dla takich kostek to (TDA7294) 2x26V~ 150 do 200W .
Jak dasz rade to rozwiń izolację toroida i odwiń trochę druta z jednego zwoja i drugiego cały czas mierząc jakie masz napięcie wtórne i w ten sposób zejdż min. do 2x26V~.
Pamiętaj tylko że odwijając drut z trafa automatycznie spada moc.
Ja też miałem podobny problem i w sumie chwilka męki z odwijaniem i wszystko działa spoko. :wink:

nakim
-
-
Kontaktowanie:

thx

Postautor: nakim » 23 mar 2004, o 21:27

Batdzo dziekuje, juz myslalem ze nikt nie pomoze!

Wróć do „Kity AVT”